PiotrB. Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Błąd na VAG 01262 zawór regulacji cisnienia doładowania (N-75) więc ktory to zawór bo sa dwa podobne jeden, na ściance grodziowej w tyłu silnika, drugi z przodu silnika k. spężarki klimatyzacji, do obu ida węzyki gumowe, sprawdziłem sprawne, nie sparciałe. Prosze o podpowiedź, który to N-75. Edytowane 11 Września 2017 przez PiotrB.
OLIVER Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 Ten z przodu Bardzo łatwo to potwierdzić ..Złap za wężyk od turba który idzie do gruszki a zaprowadzi Cię do zaworu N75
Hezen Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 Oliver opisał najłatwiejszy sposób zweryfikowania gdzie jest N75Od siebie dodam żebyś sprawdził przewody a po wykręceniu N75 sprawdził miernikiem czy cewka zaworu ma przejście.Jeśli miernik pokaże że jest sprawny to samemu można ten zaworek zregenerować - rozebrać, przeczyścić (przez lata eksploatacji oryginalny smar stracił swoje właściwości smarne i zrobił się konsystencji modeliny) i na nowo nasmarować i szczelnie złożyć. Wysłane z OP3T
PiotrB. Opublikowano 13 Września 2017 Autor Opublikowano 13 Września 2017 Aby go sprawdzic,nalezy ściągnąc koniec przewodu z gruszki na turbinie i na uruchomionym silniku, drugi koniec tego wężyka na zaworze N75 i na końcu przewodu tego zdjętego z gruszki powinno mocno zasysac powietrze - dobrze kumam ?
Darek022 Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 Z tego co mi sie wydaje to tak - powinno zasysać, bo jest to układ podciśnienia, ale rownie dobrze możesz wymontować zawór i sprawdzić czy reaguje pod napięciem lub rezystancje cewki (a błąd jaki otrzymałeś może wskazywać że nie reaguje) O diagonstyce n75 jest bardzo dużo w internecie i forum (np podmiana z drugim zaworem o którym pisałeś w 1 poscie, który wygląda tak samo)
tkamicki5 Opublikowano 28 Września 2017 Opublikowano 28 Września 2017 A jakby co tam mam na,sprzedanie,w,pełni sprawny n75od afn/avg.
Hezen Opublikowano 30 Września 2017 Opublikowano 30 Września 2017 N18 od EGR i N75 są trochę inaczej wysterowane.Można je zamienić i wtedy okaże się czy faktycznie N75 sprawia kłopoty.Jak już pisałem --> przewody i wtyczka do sprawdzenia oraz sam N75 czy cewka jest sprawna.Co tu dużo pisać, jak autor tematu nie weźmie się za robotę i nie napisze efektów diagnozy to możemy tutaj dalej spekulować co jest nie tak. Wysłane z OP3T
Rekomendowane odpowiedzi