Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd 16826 EVAP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od dłuższego czasu wyskakuje błąd 16826 o nieszczelności układu EVAP. Chciałbym w końcu coś z tym zrobić. Mógł by ktoś pomóc, powiedzieć co z tym zrobić. Czy da się całkiem wyłączyć ten system zbierania oparów i wywalić z samochodu filtry od tego, zawsze to samochód lżejszy :P Czy może może zatkać ten czujnik od sprawdzania szczelności. Proszę o pomoc co z tym fantem zrobić jak temu zaradzić. Pozdrawiam.

Opublikowano

To nie jest przypadkiem czujnik odpowietrzania zbiornika paliwa? Może wystarczy to zmienić zamiast usuwać?

Opublikowano

A gdzie on się znajduje?

Opublikowano
Teraz, Vexart napisał:

A gdzie on się znajduje?

Nie wiem jak w Turbo ale u mnie jest on nad pokrywą filtra powietrza.

Opublikowano
11 minut temu, Vexart napisał:

A gdzie on się znajduje?

Masz zaznaczone na focie . Jeśli jest sprawny to powinien cykać. 

a61f1648d4af.png

Opublikowano

Powinien ciągle cykać czy czasami? bo u mnie co jakiś czas. Ale to przez ten zawór jest błąd? Bo to jest błąd nieszczelności . Przy dolocie wszystko sprawdzałem czy jest szczelne i dalej wyskakuje.

Opublikowano

Powinien cyklu co jakiś czas.

Opublikowano

To cyka to raczej nie z nim problem tylko gdzieś jest nieszczelność w tym układzie. Tylko nie mam pojęcia jak to zlokalizować.

Opublikowano

To szukaj nieszczelności w układzie paliwa, może kolektor wydechowy ?

Opublikowano

A wydech musi być idealnie szczelny?

Opublikowano

No raczej choć myślę że to raczej nie jego wina . Dla spokoju sprawdź w jakim stanie masz plecionkę.  Sprawdź też czy ten zaworem spełnia swoje zadanie. Po jakiejś trasie , parę kilometrów nie gaś silnika tylko podejdź do korka wlewu paliwa i odkreć go . Jeśli zassie powietrze to zaworem nie odpowietrza zbiornika i jest do wymiany.

Opublikowano

Chodzi o złącze elastyczne? to było rok temu wymieniane i jest szczelne raczej, pół roku temu regenerowałem turbinę to wymieniłem uszczelki te co mogłem nie ruszałem jedynie tej między blokiem a kolektorem. To będę musiał na benzynie trochę pojeździć bo zagazowany jest :P

Opublikowano
17 godzin temu, Vexart napisał:

nie ruszałem jedynie tej między blokiem a kolektorem

No widzisz, i tu możesz mieć nieszczelność.

Opublikowano

Żeby wymienić tą uszczelkę trzeba chyba wyjąć turbinę sporo roboty.

Opublikowano

Evap wybaczysz u tunera.
Ja wężyk poprowadziłem na tył auta więc nie czuć benzyny i opary mają swobodne ujście.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przejechałem trochę na benzynie nie gasiłem silnika i po odkręceniu korka nic nie syczało nie zrobiło się podciśnienie czyli zaworek działa dobrze.

Co dalej sprawdzić?

Opublikowano

Ktoś byłby w stanie mi z tym błędem pomóc?