Vexart Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Witam od dłuższego czasu wyskakuje błąd 16826 o nieszczelności układu EVAP. Chciałbym w końcu coś z tym zrobić. Mógł by ktoś pomóc, powiedzieć co z tym zrobić. Czy da się całkiem wyłączyć ten system zbierania oparów i wywalić z samochodu filtry od tego, zawsze to samochód lżejszy Czy może może zatkać ten czujnik od sprawdzania szczelności. Proszę o pomoc co z tym fantem zrobić jak temu zaradzić. Pozdrawiam.
k232 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 To nie jest przypadkiem czujnik odpowietrzania zbiornika paliwa? Może wystarczy to zmienić zamiast usuwać?
k232 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Teraz, Vexart napisał: A gdzie on się znajduje? Nie wiem jak w Turbo ale u mnie jest on nad pokrywą filtra powietrza.
jacek70 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 11 minut temu, Vexart napisał: A gdzie on się znajduje? Masz zaznaczone na focie . Jeśli jest sprawny to powinien cykać.
Vexart Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 Powinien ciągle cykać czy czasami? bo u mnie co jakiś czas. Ale to przez ten zawór jest błąd? Bo to jest błąd nieszczelności . Przy dolocie wszystko sprawdzałem czy jest szczelne i dalej wyskakuje.
Vexart Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 To cyka to raczej nie z nim problem tylko gdzieś jest nieszczelność w tym układzie. Tylko nie mam pojęcia jak to zlokalizować.
k232 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 To szukaj nieszczelności w układzie paliwa, może kolektor wydechowy ?
Vexart Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 A wydech musi być idealnie szczelny?
jacek70 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 No raczej choć myślę że to raczej nie jego wina . Dla spokoju sprawdź w jakim stanie masz plecionkę. Sprawdź też czy ten zaworem spełnia swoje zadanie. Po jakiejś trasie , parę kilometrów nie gaś silnika tylko podejdź do korka wlewu paliwa i odkreć go . Jeśli zassie powietrze to zaworem nie odpowietrza zbiornika i jest do wymiany.
Vexart Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Opublikowano 7 Listopada 2017 Chodzi o złącze elastyczne? to było rok temu wymieniane i jest szczelne raczej, pół roku temu regenerowałem turbinę to wymieniłem uszczelki te co mogłem nie ruszałem jedynie tej między blokiem a kolektorem. To będę musiał na benzynie trochę pojeździć bo zagazowany jest
k232 Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 17 godzin temu, Vexart napisał: nie ruszałem jedynie tej między blokiem a kolektorem No widzisz, i tu możesz mieć nieszczelność.
Vexart Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Opublikowano 8 Listopada 2017 Żeby wymienić tą uszczelkę trzeba chyba wyjąć turbinę sporo roboty.
Klawisz-84 Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 Evap wybaczysz u tunera. Ja wężyk poprowadziłem na tył auta więc nie czuć benzyny i opary mają swobodne ujście. Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Vexart Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Opublikowano 10 Listopada 2017 Przejechałem trochę na benzynie nie gasiłem silnika i po odkręceniu korka nic nie syczało nie zrobiło się podciśnienie czyli zaworek działa dobrze. Co dalej sprawdzić?
Vexart Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Opublikowano 15 Listopada 2017 Ktoś byłby w stanie mi z tym błędem pomóc?
Rekomendowane odpowiedzi