Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Najprawdopodobniej zatarty silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Koledzy postanowiłem że wymienie silnik najprawdopodobniej na AVF albo jak dokładnia to przemyslę to może na BLT i tu moje pytanie ponieważ jest tych silnikow sporo ale jak sprawdzic w jakiej kondycji one sa, sprzedawcy podaja różne przebiegi i jak sie do tego ustosunkowac czy ci co handlują silnikami sa w miare pewni i co w razi czego sprawdzic w silniku.

Opublikowano

Przecież napisał Ci Jaro, że może podać na PW sprawdzone źródło.

Opublikowano

jaro4444 chylę czoła! Również kończyłem podobną szkołę co Ty, ale nie mam takiego....talentu i zaparcia. SZACUN!!!!! :good:

Opublikowano

Koledzy postanowiłem że wymienie silnik najprawdopodobniej na AVF albo jak dokładnia to przemyslę to może na BLT i tu moje pytanie ponieważ jest tych silnikow sporo ale jak sprawdzic w jakiej kondycji one sa, sprzedawcy podaja różne przebiegi i jak sie do tego ustosunkowac czy ci co handlują silnikami sa w miare pewni i co w razi czego sprawdzic w silniku.

Kurde i po się produkuje? :wallbash:

Ostatni silnik AVF wyszedł w Passacie B5 FL w końcowej serii z początku 2005 r. Montowany był np. w Passacie B5 FL, A4 B6 (do 2004 r.).

Będzie więc miał ok 4 lat i realne min. 150 kkm. Oczywiście sprzedawaca będzie twierdził, że ma 60 kkm - to taki ulubiony przebieg handlarzy :polew:

BLT będzie z 2007 - 2008 r. z przebiegiem realnym 15-30 kkm. Wybór należy więc do Ciebie...

Co moge Ci podpowiedzieć jak już tak brniesz w swoją wersję to szukaj motoru AWX ze Skody Superba. Ostatnie serie to 2007-8 rok. To jest identyczny motor jak AWX, różni się tylko sprzęgłem (w Superbie siedzi sprzęgło 228 mm do skrzyni 5 biegowej).

Opublikowano

Ja nie wiem czy Ty wogóle czytasz co Ci koledzy piszą :no:

Napisał Ci jaro4444 co masz zrobić i że lepiej będzie kupić np: silnik BLT i będzie prawie jak nówka to Ty się uparłeś na AWX i AVF.Kupisz takiego z przebiegiem 250 tys. to się może nauczysz i następnym razem posłuchasz :wallbash:

Ocinus weź Ty ten wóz na lawetę i przywieź do Wawy. Po paru dniach wyjedzie sprawny, z silnikiem zamontowanym tak jak Ci pisałem i nie zniszczy Cię to finansowo. Jakby co na PW masz dokładnie opisane skąd wziąść motor i co przłożyć by to chodziło jak fabryka. Koncern VW produkuje wszystko modułowo. Zasadnicze elementy są identyczne, róznice są w osprzęcie, miskach, sprzęgłach.

Ja na przykład po takim tekscie już bym było w drodze do Warszawy ale rób jak uważasz Twoje auto Twoja kasa.

Opublikowano
  • Autor

Koledzy ja czytam to co pisze kolega Jaro4444 i jestem Mu za wszystko wdzięczny jak i Wam ale taki BLT kosztuje 3000 bo rozmawiałem ze sprzedawcą a za 5000 mam nowy silnik z rozrządem i roczną gwarancją fabrycznie zaplombowany dlatego mam dylemat. Kasa jest duża ale mam nadzieję że coś z mojego silnika do się sprzedać. Pozdrawiam.

Opublikowano

Nowy blok silnika AVF z tłokami kosztuje ponad 8tys, więc za piątke z głowicą to raczej "nowy inaczej" :polew:

Opublikowano

ocinus wlez tylko od uwage ze ze to sam blok.Masz do wymiany takze glowice , prawdopodobnie PD tez poleca w szysbkim czasie tak jak i turbo.Na 1 min. silnik robi 1000 obrotow.To kawl czasu na prac ebez oleju.Masz tam wszystko bankowo poprzycierane i nie ma sie co oszukiwac ty potrzebujesz caly kompletny silnik.Zawiez to auto do kogos kto sie na tym zna a nie do mechanika w stodole ktrory ci wypoleruje to i owo i powie ze zalatwione :wink4:

i oczywiscie przy nastepnym niedzielnym obiadku nabaknij tesciowi ze zrobil ci prezent na 10 tys bo tyle to cie mniej wiecej bedzie kosztowac :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Tak odbiegając od tematu to w sylwestra zginą mi pies i właśnie gdy żona jechała go odebrać bo się znalazł to uszkodziła auto. Ten rok od początku jest felerny a tu dopiero luty.

Opublikowano

Nic sie nie martw ja tez pol roku temu kupiłem auto z pewnego źródła z gwarancja ( wtedy jeszcze ) po to aby miec spokój na jakiś czas a przez ostatnie 3 mięsiace mam juz nowy silnik i bujam sie od serwisu do serwisu bo a autem jest caly czas cos nie tak.Jak to sie mówi czasami musi być trochę gorzej aby później mogło być znacznie lepiej.......

Opublikowano

To jak masz kasę to kupuj :gwizdanie: Tylko głowica jest kompletna ? zapewne nie i do tego Pd.Cena nowego jednego od 1500-2800 zł .No chyba że masz u siebie OK.A co z rozrządem .Myślę że operacja skończy się na 10 tyś :)

Opublikowano

zastanawiam sie... :mysli:

- po co ludzie tutaj zagladaja

- po co pytaja

- po co cokolwiek radzic...

....skoro......... robia po swojemu :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Koledzy mam już upatrzony silnik BLT ( dzięki jaro4444 ) tyle tylko że w nim są wtryski z końcówką BA a u mnie jak się okazało AR i nie wiem czy będą pasowały a jak sprawdzałem w ETKA to zamienne są z inną końcówką niż moje. :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Szukałem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.

Opublikowano

Szukałem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.

Auto już zrobione?

Opublikowano
  • Autor

Koledzy wczoraj kupilem silnik a dzis zawiozlem do mechanika, nie wiem czy dzis cos robił ale z tego co wiem to raczej od poniedzialku zacznie przekladke. Silniczek wydaje sie być młodziutki bo na głowicy jest data 18.07.2007 a docisk sprzegla był malo zużyty. Mam nadzieje że mechanik da sobie rade z tym wyzwaniem. Jak bedzie robił w poniedzialek to mam nadzieje że go przypilnuję. :)

Opublikowano

Melduj o wynikach ;)

Opublikowano
  • Autor

:)

Jak będę już miał auto to dam znać. W poniedziałek jadę do mechanika go przypilnować żeby czegoś nie pomieszał a ja dla bezpieczeństwa podrukowałem sobie schematy podłączeń z Etka 7 w razie gdy by coś było nie tak. :>

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ocinus auto już zrobione?