Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stan Oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Panowie wczoraj stała się u mnie jakaś anomalia :o Nie tak dawno wymieniłem filter i olej (Filtron + Castrol 10W40 ps. Tak wiem zwalilem bo powinienem włożyć knechta i olej valvoline albo motul ale to przy następnej wymianie) Wracając do tematu mianowicie przejechałem ok.1000km no i sprawdzam bagnet A tam praktycznie na samym dole no i stwierdziłem że to jest nie możliwe żeby wypił 4l oleju dolalem 500ml i jest max na bagnecie, jak myślicie to wina bagnetu czy coś innego ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Chyba byś coś odczuł:)może plastik w który wchodzi bagnet nie jest dobrze wciśnięty lub jest ułamany

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, sitar napisał:

Chyba byś coś odczuł:)może plastik w który wchodzi bagnet nie jest dobrze wciśnięty lub jest ułamany

Bagnet cały tak samo ten plastik :)

Docisne go i sprawdzę jeszcze :)

Taki mam bagnet u siebie:256f47cd5390396f7b2b676d06693466.jpg

Opublikowano

Stop, stop kolego. Z tego co mnie uczyli to na bagnecie pomiędzy max i min jest różnica około 1,0 litra. To jak Tobie zniknęło 4 litry? Chyba, że zaglądałeś do miski olejowej i masz tam sucho ale to raczej już by Ci to auto nie jeździło :D

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, bolnyj napisał:

Stop, stop kolego. Z tego co mnie uczyli to na bagnecie pomiędzy max i min jest różnica około 1,0 litra. To jak Tobie zniknęło 4 litry? Chyba, że zaglądałeś do miski olejowej i masz tam sucho ale to raczej już by Ci to auto nie jeździło :D

Było tyle

received_1611452315577097.jpeg

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Miskovsky napisał:

Było tyle

received_1611452315577097.jpeg

Dolałem I jest tyle :)

received_1611452375577091.jpeg

Opublikowano

Może plastik wyskoczył i nie siedzi jak powinien i oleju jest ponad stan

Opublikowano
  • Autor
Teraz, sitar napisał:

Może plastik wyskoczył i nie siedzi jak powinien i oleju jest ponad stan

Docisnąć to po prostu i będzie okej ? Bo dla mnie to jest dziwne że po dolewce raptem 0.5l jest ponad stan 

Opublikowano

A po jakim czasie sprawdzałeś ten stan oleju? I głupie pytanie - samochód nie stał pod górkę? :D

Opublikowano

Trochę pokręciłeś-jak zmierzyłaś że brakuje 4 litrów?wg mnie bagnet nie dotyka dołu miski olejowej i nawet jak na bagnecie nie masz nic to olej i tak jeszcze jest 

Opublikowano

Bo nie dotyka i bagnet pokazuje jakieś ostatnie 1,5l może ciut więcej (od min do max jest 1l i poniżej reszta).

Opublikowano
  • Autor
51 minut temu, przem8 napisał:

A po jakim czasie sprawdzałeś ten stan oleju? I głupie pytanie - samochód nie stał pod górkę? :D

Sprawdzane w garażu prosta powierzchnia :) Po przejechaniu około 1000km :)

47 minut temu, sitar napisał:

Trochę pokręciłeś-jak zmierzyłaś że brakuje 4 litrów?wg mnie bagnet nie dotyka dołu miski olejowej i nawet jak na bagnecie nie masz nic to olej i tak jeszcze jest 

Doszedłem do takiego wniosku że 4l po tym ile to było przed dolewka tych 0.5l (Zdjęcia wyżej przed zalaniem i po zalaniu zaznaczone czerwona kreską) 

Co radzisz zrobić żeby bagnet dotykał dołu miski ? Zależy mi na tym bo każdy wie jak ALTki lubia olej ?

Opublikowano

Nie miałem w ręku bagnetu od alt ale wydaje mi się że od czerwonej do czerwonej może być 0,5 litra lub troszkę więcej. Wychodzi na to że spalił ok 0.2 -0.3 l na 1000km bo pewnie nie nalałeś oleju przy wymianie na max. Chodzi mi oto że bagnet nie dotyka miski olejowej i nawet jak na bagnecie nie ma oleju to w misce i tak jeszcze jest. A z bagnetem pewnie jest wszystko ok. Sprawdź teraz poziom oleju tak z 20 min po zgaszeniu auta i po 1000km zrób to samo

Opublikowano

Polecam sprawdzać olej gdzieś po 5 godzinach po zatrzymaniu silnika.   Z doświadczenia wiem, że olej ścieka do miski kilka godzinek.

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, sitar napisał:

Nie miałem w ręku bagnetu od alt ale wydaje mi się że od czerwonej do czerwonej może być 0,5 litra lub troszkę więcej. Wychodzi na to że spalił ok 0.2 -0.3 l na 1000km bo pewnie nie nalałeś oleju przy wymianie na max. Chodzi mi oto że bagnet nie dotyka miski olejowej i nawet jak na bagnecie nie ma oleju to w misce i tak jeszcze jest. A z bagnetem pewnie jest wszystko ok. Sprawdź teraz poziom oleju tak z 20 min po zgaszeniu auta i po 1000km zrób to samo

Możliwe że tak jest ale miara bagnetu była by tylko na Max 1l dziwnie trochę :) Jeżeli by palila 0.2-0.3l na 1000 to byłby chyba super wynik jak na ten silnik :D

5 minut temu, KierowcaTadek napisał:

Polecam sprawdzać olej gdzieś po 5 godzinach po zatrzymaniu silnika.   Z doświadczenia wiem, że olej ścieka do miski kilka godzinek.

Olej był sprawdzany O godzinie 00:30 dzisiaj w nocy a auto stało od godziny 13 w południe więc prawie 12h :)

Edytowane przez Miskovsky
Dopisanie

Opublikowano

Między min. -max. jest 0,5l

Opublikowano
  • Autor
40 minut temu, doman96b6 napisał:

Między min. -max. jest 0,5l

No to mnie zszokowales, czyli ogólnie najlepiej często dolewać i nie oszczędzać na oleju w tym silniki tak ? :)

Opublikowano

Bagnet ma 0,5l między min-max tak jak pisze doman. 

Co jedno pełne tankowanie sprawdzać stan oleju (na "nowym/poprawionym" bagnecie na ciepło) i ew. dolewać.
Gdyby oleju było zdecydowanie za mało to zapaliła by się kontrolka w FiSie (chyba że nie każda wersja/rocznik to ma). 

Olej w ALC'ie na czarnym bagnecie najlepiej sprawdzać na ciepło, zagrzać silnik do 90*c i po 3-4m od zgaszenia sprawdzić. ALT ma mieć odpowiednią ilość oleju w warunkach pracy. U mnie na oleju 5W40 na całkowicie zimnym silniku (12h+ postoju) a zaraz po zgaszeniu jest tylko 2mm różnicy z poziomem oleju, ale na np. 5W30 Mobil ESP była bardzo duża...

Edytowane przez Sulfur

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, Sulfur napisał:

Bagnet ma 0,5l między min-max tak jak pisze doman. 

Co jedno pełne tankowanie sprawdzać stan oleju (na "nowym/poprawionym" bagnecie na ciepło) i ew. dolewać.
Gdyby oleju było zdecydowanie za mało to zapaliła by się kontrolka w FiSie (chyba że nie każda wersja/rocznik to ma). 

Olej w ALC'ie na czarnym bagnecie najlepiej sprawdzać na ciepło, zagrzać silnik do 90*c i po 3-4m od zgaszenia sprawdzić. ALT ma mieć odpowiednią ilość oleju w warunkach pracy. U mnie na oleju 5W40 na całkowicie zimnym silniku (12h+ postoju) a zaraz po zgaszeniu jest tylko 2mm różnicy z poziomem oleju, ale na np. 5W30 Mobil ESP była bardzo duża...

Jest chyba ta opcja u mnie gdyż jak wcisne przycisk CHECK to mam po kolei: Bremse Kühlmittel Öldruck :)

Aktualnie trasa przede mną około 70km więc jak dotre na miejsce sprawdzę na ciepłym tak jak pisałeś 3m po zgaszeniu :)

Edit: Sprawdzone bagnet wygląda tak jak an zdjęciu po zgaszeniu silnika przetarciu go i włożeniu jeszcze raz. Sam nie wiem czy jest na Max czy też nie niby jest nad te przedzialki ale te przedzialki tak jak by suche mi się wydają :(

20180203_075100-2241x3984.jpg

Edytowane przez Miskovsky

Opublikowano

Jak nie widzisz ile oleju jest na bagnecie (bo jest czarny) to wytrzyj odpowiednio ścierkę/papier niepozostawiający pyłów i zobacz na papierze jak się odbije :P