Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Zapasowa 16" do felg 17"-19" - jaką oponę założyć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce wrzucic sobie stalowke na zapas zamiast zestawu naprawczego.

* w zime jezdze na 225/50/17

* w lato jezdze na 235/35/19

Jakie opony kupic na stalowa 16" zeby pod wzgledem wysokosci zgadzaly sie z 17" i 19" ?

Czy mozliwe bedzie w ogole dopasowanie takiego koła pod 19" ? :mysli:

Opublikowano

225/55R16 będzie ok

Opublikowano

Chce wrzucic sobie stalowke na zapas zamiast zestawu naprawczego.

* w zime jezdze na 225/50/17

* w lato jezdze na 235/35/19

Jakie opony kupic na stalowa 16" zeby pod wzgledem wysokosci zgadzaly sie z 17" i 19" ?

Czy mozliwe bedzie w ogole dopasowanie takiego koła pod 19" ? :mysli:

dobre pytanie , na stronach np.:

opony.com trzeba bedzie znaleźć zaminniki do twoich rozmiarów.

Opublikowano

W przeliczniku rozmiarów sobie zobacz :wink4:

Opublikowano

raczej nie możliwe jest znalezienie takiej zapasówki, która by pasowała do 17" i 19" zawsze wyjdzie jakaś różnica w średnicy, co najwyżej można się pobawić w takie dopasowanie by różnica w średnicy była jak najmniejsza co chyba i tak nie będzie łatwe :)

Opublikowano

raczej nie możliwe jest znalezienie takiej zapasówki, która by pasowała do 17" i 19" zawsze wyjdzie jakaś różnica w średnicy, co najwyżej można się pobawić w takie dopasowanie by różnica w średnicy była jak najmniejsza co chyba i tak nie będzie łatwe :)

Nie nie... ja chce kupic 2 opony, zapas na lato i zapas na zime. :cool1:

Zastanawialem sie poprostu czy dopasuje pod wzgledem wysokosci 16" do 19".

Opublikowano

Wszystko można dopasować. w 225/50R16, masz tylko 1% różnicy do 19'' rozmiaru i mniej niż 0,5% do 17'' zimowych. Jeżeli chcesz dwie różne opony, to można dokładniej dopasować.[br]Dopisany: 05 Luty 2009, 10:46_________________________________________________Do 19'' ciężej coś dobrać, najlepiej znalazłem 215/55R16 (0,6%) Tak naprawdę wystarczy jeden zapas i jedziesz do pobliskiego warsztatu, nie ma mowy o podróżowaniu na większe odległości.

Opublikowano

[...] i jedziesz do pobliskiego warsztatu, nie ma mowy o podróżowaniu na większe odległości.

O to mi dokladnie chodzi.

Opublikowano

[...] i jedziesz do pobliskiego warsztatu, nie ma mowy o podróżowaniu na większe odległości.

O to mi dokladnie chodzi.

No to nie ma sensu pakowanie 2 różnych opon, zakładasz 225/55R16 i będzie ok. Byle nie za szybko, to torsen się nie popłacze :tongue4:
Opublikowano

Dzieki :good:

...i chyba lepiej kupic zimowke na zapas?

W lato bez roznicy, a w zime juz tak. Co sadzicie?

Opublikowano

Ja osobiście zestaw naprawczy sprzedałem na allego i zimą woże ze sobą alum a latem stalówke z zimówką :)

...i chyba lepiej kupic zimowke na zapas?

W lato bez roznicy, a w zime juz tak. Co sadzicie?

Też jestem tego zdania zeby kupić zimówkę, ale z drugiej strony duzej róznicy nie ma bo i tak na tym kole nie będziesz podróżował.

Opublikowano

twoje 17 zimowe mają 647mm średnicy

19 letnie 657mm

najodpowiedniejsze będą 215/60/16 (652mm) lub 225/55/16 (654mm)

Opublikowano

Ja mam letnią na zapasie, nie zmieniałem od kiedy kupiłem auto i dwa razy używałem zapasu. Raz nie miało znaczenia (grudzień ale ciepło), a raz rozwaliłem felgę na ośnieżonym parkingu. Wyjechanie z ośnieżonego placu na jednej letniej oponie z przodu w ośce wymagało to nieco cierpliwości.

Opublikowano

Dlatego na zapas lepiej kupić zimówkę :wink4:

Opublikowano

jakbys miał zimówke na 45 a nie na 50 to zamiennikiem jest 16/55/?(szerokośc wedle uznania) dlatego do Ciebie przy tych dwóch rozmiarach opon nie da sie jednoznacznie dopasować bo nawet te 17 i 19 nie są równe pod względem średnic.postaw oba koła koło siebie nie są równe.

Opublikowano

Zimowka 50 jest kupiona z premedytacja... do slizgania... lepiej chroni felge przed kraweznikami :naughty:

Opublikowano

Zimowka 50 jest kupiona z premedytacja... do slizgania... lepiej chroni felge przed kraweznikami :naughty:

Tylko że przez to będziesz miał problem żeby dobrać uniwersalną zapasówkę :confused4:

Opublikowano

najodpowiedniejsze będą 215/60/16 (652mm) lub 225/55/16 (654mm)

Kupilem stalowke tydzien temu.

Wlasciciel wyslal mi ku mojemu zdziwieniu [i radosci] rowniez oponke 225/55/16".

Zadowolony chwycilem kolko i co?

Nie miesci sie we wneke na kolo zapasowe w B6... :polew:

Opublikowano

Nie miesci sie we wneke na kolo zapasowe w B6... :polew:

:polew: dobre... tego to chyba nikt by nie przewidział :naughty: Musisz podrezać ta wnękę :tongue4: albo jeździć bez powietrza w zapasie i wciskać na siłę :polew:

Opublikowano

No i jest generalnie problem.

Jaka opone dobrac zeby weszla do wneki i jednoczesnie pasowala do 17"/19"? :decayed: