Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana oleju w Audi A4 B9 1.4 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja A4 ma 1,5 roku i 10k przebiegu. Wg serwisu olej powinienem wymieniać co 30k kilometrów lub co 2 lata w zależności co nastąpi pierwsze. Z racji tego, że jest to pierwszy olej czyli pracował w trakcie docierania silnika zastanawiam się czy jest sens go wymienić już? Pytałem w serwisie jak i zaprzyjaźnionego mechanika i oni twierdzą że nie ma sensu wymieniać oleju częściej niż co 15k. Z racji tego, że jeżdżę mało i głównie po mieście to co ile radzicie go wymieniać?

Druga kwestia to jaki olej będzie najlepszy. Obecnie zalany jest Castrol Edge Professional 0W-20 i taki sugeruje ASO. Z kolei mój mechanik twierdzi, że lepszy będzie 5W-30. Co myślicie?

Opublikowano
51 minut temu, misiek1980 napisał:

Z racji tego, że jeżdżę mało i głównie po mieście to co ile radzicie go wymieniać?

To właśnie z tej racji nie powinno się wymieniać go rzadziej niż raz do roku lub max 15 tys, chociaż ja jestem zwolennikiem wymian oleju maksymalnie co 10tys w silnikach uturbionych. Ten cały serwisy LL to jest jakieś nieporozumienie. Co do oleju to lej taki jaki zaleca producent ale castrola niekoniecznie.

Na Twoim miejscu wymieniłbym ten olej.

Opublikowano
  • Autor

Co zamiast castrola byś polecał?

Opublikowano

Motul, millers, LM, Amsoil. Wszystko zależy od portfela :D Generalnie castrol uważany jest za shit i to nie tylko na tym forum :P

Może któryś z użytkowników takiego silnika podzieli się swoją opinią ;)

Opublikowano

Twoje auto z tego co zrozumiałem jest jeszcze na gwarancji. Z komunikatu z MMI dowiesz się o konieczności wymiany oleju na ok 1000 km przed tym momentem. Komputer przelicza zużycie oleju biorąc pod uwagę sposób eksploatacji. Należy przez  to rozumieć liczbę zimnych startów. O ile tych rozruchów będzie więcej niż przeciętnie przeliczenie będzie odpowiednio skrócone. Okaże się ,że zostaniesz wezwany do wymiany oleju znacznie wcześniej niż by to wynikało z interwału okresowego ( te teoretyczne 30tkm). Chyba ,że okresowy przegląd gwarancyjny wypadnie wcześniej. Wtedy wymienisz olej w czasie standardowego przeglądu gwarancyjnego  w ASO .Samodzielna wymiana w okresie gwarancyjnym to chyba trochę dmuchanie na zimne i szukanie sobie problemów.:naughty:

Opublikowano
  • Autor

Gwarancje mam do 09.2019, ale nie o to chodzi bo ja chcę ten olej wymienić w ASO. Boje się jedynie, że jazda dwa lata na tym samym oleju (mimo stosunkowo małego przebiegu) nie jest najlepsza dla silnika. 

Opublikowano

Mi w ASO Gdynia odpowiedzieli  że producent nie przewiduje takiej wymiany i mam czekać na zaproszenie z MMI . Chyba ,że termin przeglądu wypadnie wcześniej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś podjechał na wymianę poza przeglądową. Powinni odpłatnie bez żadnego ale wykonać taką usługę i odnotować ten fakt w historii przeglądów.:)

Opublikowano

Czy w tym silniku jest wymagany olej VW 508.00/509.00 C5 SAE20 ?.

Oryginalny olej VW jest w kolorze niebieskim podobnie jak Millers XF LL, oleje o niskim HTHS.

Ma ktoś kartę tego oleju Castrol 0W20 ?.

Opublikowano

Olej w specyfikacji  VW 504.00 dla okresów zmiennych , 502.00 dla okresów stałych w silnikach benzynowych /507.00 silniki wysokoprężne z filtrem cząstek stałych i 505.00 dla silników bez filtra . I nie musi to być Castrol dedykowany przez producenta z którym ma podpisaną umowę.

Edytowane przez janusz_stg

Opublikowano
W dniu 17.03.2018 o 13:21, przem8 napisał:

Generalnie castrol uważany jest za shit i to nie tylko na tym forum :P

Niby te półkowe z marketów w Polsce to rzeczywiście bym omijał u dojczlandów lepiej pachną po otwarciu.

Lecz oleje Castrola ..W20 czy 10W50/60 to już zupełnie inna sprawa jakościowa.

Teraz wszystko idzie w kierunku ekologii a mniej w ochronę silnika.

Jak do 1,4 FSI podchodzi VW 504. 00/507. 00 5W30 to nie ma co się zastanawiać lepsza ochrona silnika i spory wybór.

Przy kolejnej wymianie przejść na olej zgodny z normą i możliwie najwyższy parametr lepkości kinematycznej w temperaturze roboczej silnika.

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, KINIAM napisał:

Czy w tym silniku jest wymagany olej VW 508.00/509.00 C5 SAE20 ?.

Oryginalny olej VW jest w kolorze niebieskim podobnie jak Millers XF LL, oleje o niskim HTHS.

Ma ktoś kartę tego oleju Castrol 0W20 ?.

W książce serwisowej napisane mam tylko, że olej do silnika ma być zgodny z VW 508 00 lub alternatywnie VW 504 00. Żadnych więcej szczegółów nie podali.

Opublikowano
W dniu 20.03.2018 o 18:24, misiek1980 napisał:

W książce serwisowej napisane mam tylko, że olej do silnika ma być zgodny z VW 508 00 lub alternatywnie VW 504 00. 

Byłem dzisiaj w serwisie i zalewają do tego silnika w okresie gwarancyjnym olej zgodny z VW 508.00.

Tyle, że można dostarczyć własny w oryginalnych nie otwieranych opakowaniach z paragonem lub fakturą.

Co ciekawe oleje te nazywane Blue Oil w rzeczywistości są koloru zielonego.

Co poniektórzy w kartach technicznych podają kolor oleju: niebieski ??? a olej jest zielony to tak aby uciąć ewentualny temat podróbek.

Może nie mogą barwić na niebiesko z powodu olejów od dawna produkowanych w tym kolorze Royal Purple Oil ale to taka moja spekulacja.

Edytowane przez KINIAM
Rozszerzenie tematu w sprawie koloru oleju.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Widzę że olej do tego motoru powinien być 0W20 ze specyfikacją VW 508.00 a czy ktoś może powiedzieć ile oleju wchodzi do tego silnika? Auto dopiero nabyte i chciałbym od razu olej wymienić tym bardziej że komputer już krzyczy o wymianę. Dzięki za info

Opublikowano
4 minuty temu, flo333 napisał:

Witam. Widzę że olej do tego motoru powinien być 0W20 ze specyfikacją VW 508.00 a czy ktoś może powiedzieć ile oleju wchodzi do tego silnika? Auto dopiero nabyte i chciałbym od razu olej wymienić tym bardziej że komputer już krzyczy o wymianę. Dzięki za info

5 litrów starczy

RAVENOL-VSE-0W-20-USVO-5L-VW-508-00-509-
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 290 zł - RAVENOL VSE 0W-20 USVO 5L VW 508 00/509 00 (8052237298). Allegro.pl - Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź, olej już zamówiłem teraz filtr oleju i tu jest pytanie, korek spustowy jest plastikowy, czy można go zamienić na metalowy? znalazłem obie opcje filtr jest identyczny ale jedna jest z korkiem plastikowym a druga z metalowym co lepsze ta z metalowym jest tańsza, tylko sprzedawca zasugerował mi że ja powinienem ten z plastikowym korkiem zamówić. Co wy na to?

Korki nie są zamienne w mojej b9 jest plastikowy ze względu na obniżenie wagi pojazdu, taką odpowiedź dostałem z serwisu audi gdzie zamawiałem filtr z korkiem.

Ps. do pełnego stanu poziomu oleju wchodzi ok 4.5L, przy 4 litrach pokazuje 3/4.

Edytowane przez flo333

Opublikowano
W dniu 19.03.2018 o 20:09, janusz_stg napisał:

.Samodzielna wymiana w okresie gwarancyjnym to chyba trochę dmuchanie na zimne i szukanie sobie problemów.:naughty:

Zgadzam się ALE  proszę rozwiń ostatnie dwa słowa. Bo obsługuje kilka B9 poza ASO. 

Co do oleju ja swoim klientom leje tylko LM (nawet tym na gwarancji) 

Edytowane przez DarekS4

• 4 lata później...
Opublikowano

Czesc.Czeka mnie wymiana oleju w a4 b9 1.4 TFSI..chcialem zalac czyms lepszym np Liquid Molly.Wskazecie, ktory dokladnie kupic ?4 litty wystarczy  bo takie widze  pojemnosci.

dzieki

Opublikowano

@DawidAudi4 w postach powyżej masz konkretne informacje jaką normę ma spełniać olej i ile potrzebujesz go kupić :)

Jak ma spełniać normę 508.00 to ten: 

LIQUIMOLY.SKLEP.PL

Najnowocześniejszy olej silnikowy skomponowany specjalnie dla nowoczesnych silników z grupy VAG, Volkswagen, Audi, Skoda, Seat.

Natomiast jak 504.00 to ten:

LIQUIMOLY.SKLEP.PL

Olej silnikowy do samochodów wyposażonych w filtr cząstek stałych (DPF) i/lub pompowtryskiwacze w przypadku samochodów z grupy VAG. Olej może być stosowany również w samochodach marki BMW...

Opublikowano

Dzieki za pomoc.w sumie to teraz nie wiem czy 0W-20 czy 5W-30:-)