Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BKE] Dudnienie w filtrze powietrza a wałek nowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem że występuje u mnie dudnienie w filtrze powietrza a wałek wraz ze szklankami itp był wymieniony około 2-3 miesiące temu na kolbenschmidt, dzisiaj otworzyłem maskę aby wymienić filtr powietrza, odpaliłem auto i usłyszałem to dudnienie, co to może być ?

Opublikowano

Dobrze spasowałeś obudowę filtra po jego wymianie ? Dobrze osadziłeś na kołkach mocujących ? 

Opublikowano
W dniu 2.04.2018 o 15:09, kamil-vag napisał:

Dobrze spasowałeś obudowę filtra po jego wymianie ? Dobrze osadziłeś na kołkach mocujących ? 

Właśnie tego nie zrobiłem( bo już mi się nie chciało na koniec pracy i jakoś o tym zapomniałem później :P ), uważasz że to może być przyczyną ? A jak to wsadzić ? u dołu są 2 wystające bolce z tego co pamiętam ale nie chciały mi jakoś wejść.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bartek949 napisał:

Właśnie tego nie zrobiłem( bo już mi się nie chciało na koniec pracy i jakoś o tym zapomniałem później :P ), uważasz że to może być przyczyną ? A jak to wsadzić ? u dołu są 2 wystające bolce z tego co pamiętam ale nie chciały mi jakoś wejść.

Trzeba wyjąć gumy z nadwozia , nałożyć je na kołki wystające z obudowy filtra , posmarować ludwikiem lub mydłem w płynie i praktycznie same wskakują na miejsce ?

A co do dudnienia to nagraj filmik to posłuchamy i pooglądamy ....

Edytowane przez piotrsob1
Opublikowano

Hej Panowie 

Ja miałem ten sam problem. Na początek mechanik namówił mnie na wymianę wałka rozrządu. No moze i nie był w najlepszym stanie ale nie to pomogła na dudnienie i ogólnie mówiąc głośną pracę silnika. 

Przeszukałem internet i znalazłem że tzw BROKI; takie małe zaślepki koło mocowania wałka mogły wypaść. I faktycznie kiedyś sam zajrzałem i okazało się że nie ma 2 z 4.

Nakierowałem mechanika i zaślepił te brakujące. Teraz silnik wyciszył się i pracuje bardziej miękko.