Patryk0012 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Witam. W ostatnim czasie pytałem się tutaj o lokalizację czujnika położenia wału korbowego. Byłem zmuszony do jego wymiany, w moim audi a4 b6 silnik 1.8t 150 koni z kodem silnika AVJ, dlatego że auto paliło za którymś razem ( czwartym piątym trzecim, czasem na bardo to rozgrzanym silniku za pierwszym. Po podpięciu pod OBD wyskoczył błąd czujnika położenia walka rozrządu, czujnik wymieniłem. Dałem za niego 120 zł z marki Delphi. Zamiennik ale dobra firma a pan w autocentrum mówił że ma Chodzić. Po wymianie ładnie odpalał czy to zimny czy ciepły ładnie za pierwszym razem. Człowiek 1,5 dnia się cieszył a wszystko co było wróciło. Czujnik wymieniony, a dalej pali za 4, 5 razem. Pomóżcie
przem8 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Czujnik położenia wału, a wałka rozrządu to dwa różne czujniki. Jeśli błąd dotyczył wałka rozrządu, a wymieniłeś ten drugi to nic dziwnego, że nic nie pomogło
tobias Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 18 minut temu, Patryk0012 napisał: marki Delphi. Zamiennik ale dobra firma no właśnie dobra, a są bardzo dobre i celujące.
Patryk0012 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Przem8 czyli ja zamiast czujnika położenia walka rozrządu wymieniłem czujnik położenia wału korbowego? wymieniłem ten co jest szara wtyczka, których jest więcej tam w okolicach płynu chłodniczego. A czujnik położenia wałka rozrządu znajduje się gdzie? Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Patryk0012 1
przem8 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Czujnik wałka rozrządu jest z przodu pod pokrywą rozrządu. Wywala Ci teraz jakiś błąd? Jak wymiana czujnika położenia wału nie pomogła i dalej masz ten sam błąd to należałoby podmienić ten czujnik wałka. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez przem8
Patryk0012 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Dokładnie tak jak mówisz, dalej wywala błąd czujnika położenia wałka rozrządu, Check się zaświeca.
Patryk0012 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Czyli mówisz że jak wymienię czujnik walka rozrządu to powinno być dobrze już? bo oświeć można jak nie chce auto palić
przem8 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Wklej ten błąd. Nie zagwarantuje Ci, że pomoże ale jeśli błąd jest od czujnika wałka to osobiście wymieniłbym właśnie ten czujnik. Sprawdzałeś jeszcze ustawienie rozrządu? (gr. 93 w vagu można szybko podejrzeć)
Repik Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Również sugeruję sprawdzenie "ułożenie" rozrządu w grupie 93. Jeżeli nie będzie się mieścił w normie będziesz również dostawał błąd z czujnikiem wałka rozrządu.
Rekomendowane odpowiedzi