Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klasy wagowe, kolory oznaczenia sprężyn i amortyzatorów 1BA 1BE 1BV w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

prośba o pomoc, szukam danych o amorkach/sprężynach do Seata EXEO ST (kombi), VIN: VSSZZZ3RZBR015008

W kodach konfiguracji odnośnie zawieszenia znalazłem tylko:

0JK KATEGORIA WAGOWA PRZEDNIEJ OSI 10 \ GKV

0YJ KLASA MASY POJAZDU 9, TYLKO KONTROLA INSTALACJI, BEZ PROGNOZY WYMAGAŃ \ GKH

1BA STANDARDOWE ZAWIESZENIE/AMORTYZACJA \ DAE

Z przednich amorków kolory to różowy i biały -> 1BA/1BR, waga 10

Do tylnych nie da się tak łatwo zajrzeć :(

Potrzebuję info jakie amorki i sprężyny na przód i tył (wymieniam całość, chcę to, co było "fabrycznie").

Edytowane przez krymtON

Opublikowano
10 minut temu, krymtON napisał:

Cześć :)

prośba o pomoc, szukam danych o amorkach/sprężynach do Seata EXEO ST (kombi), VIN: VSSZZZ3RZBR015008

W kodach konfiguracji odnośnie zawieszenia znalazłem tylko:

0JK KATEGORIA WAGOWA PRZEDNIEJ OSI 10 \ GKV

0YJ KLASA MASY POJAZDU 9, TYLKO KONTROLA INSTALACJI, BEZ PROGNOZY WYMAGAŃ \ GKH

1BA STANDARDOWE ZAWIESZENIE/AMORTYZACJA \ DAE

Z przednich amorków kolory to różowy i biały -> 1BA/1BR, waga 10

Do tylnych nie da się tak łatwo zajrzeć :(

Potrzebuję info jakie amorki i sprężyny na przód i tył (wymieniam całość, chcę to, co było "fabrycznie").

amortyzator przód - 3R0 413 031

sprezyna przód - 8E0 411 105 DJ

amortyzator tył - 3R0 513 036

sprezyna tył - 8E0 511 115 CS

Opublikowano

Panowie moje zawieszenie gwintowane już się kończy, z racji tego że od jakiegoś czasu jeżdżę na ryby chcę założyć zawieszenie 1BA tak wiem będzie koza. Po wlepce widać, że było kiedyś 1BE o przód  OJE i tył OYG. Dobrze to odczytuje że z przód była 5 klasa wagowa a tył 7 klasa wagowa? Mam do kupienia sprężyny w bardzo ładnym stanie z 1BA przód 6 klasę wagowa i tył 7 klasa, amortyzatory będą nowe. Co myślicie będzie to jeździć, bo gdzie nie patrzę to 1.8t ośka ma z przodu 7,8 klasę wagowa.

IMG_20210305_141415.jpg

Opublikowano
W dniu 9.03.2022 o 00:40, Dev napisał:

amortyzator przód - 3R0 413 031

sprezyna przód - 8E0 411 105 DJ

amortyzator tył - 3R0 513 036

sprezyna tył - 8E0 511 115 CS

Dzieki, kupione zgodnie z rozpiska pasowalo idealnie! Korzystajac z okazji - co powinienem robic poza zbieznoscia przedniej osi po powymianie amorkow/sprezyn/mocowan amorkow + wszystkie wahacze dolne na przedniej osi + wszystkie laczniki stabilizatorow (przod/tyl), koncowki drazkow kierowniczych.

Na ten moment mam ustawiona zbieznosc przedniej osi - czy musze tez robic jej geometrie?

A tylna os tylko geometria czy takze zbieznosc?

Opublikowano

Wszystko 

Opublikowano

Cześć. Czeka mnie wymiana kompletnego zawieszenia na wiosne w mojej b6. Aktualnie po montażu LPG tył siadł całkiem a przód wyrczy w górę. Samochód to a4 b6 avant bex quattro z 2004 roku zawieszenie 1be . Zależy mi na tym żeby autko stało równo bez obniżenia. 

LPG butla w kole  wchodzi koło 50 litrów 

Edytowane przez Xdeman1990

Opublikowano

Daj VIN

Opublikowano

Proszę 

20220320_203034.jpg

Opublikowano

musisz zapodac - 8E0 511 115 CT

Eibach - R10158

Lesjofors - LS4282929

Sachs - 996 951

Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc.

Jeśli nie byłby to dla Ciebie problem, prosiłbym także o podanie numeru sprężyn przód oraz amortyzatorów (przód i tył), wystarczą numery katalogowe, być może przyda się to też potomnym . 

Opublikowano

A czy również mogę prosić o pomoc? 

Bo już zgłupiałem tyle się tego naczytałem że tak naprawde nie wiem nic xd. Otoz jak kupiłem autko siedział w nim gwint mam go do tej pory, wrażenia z jazdy super natomiast problem jest taki że nie mogę go podnieść bo jest skorodowany i wszędzie zawadzam. Dlatego chcę zmienić cały komplet zawieszenia na inne (a i te już zaczyna się lac). 

W ori mam 1ba czy mogę zamienić na 1be i czy wgle sa zamienniki o takich parametrach jak właśnie 1be(chodzi o te 20mm niżej). Dodałem wlepkę z bagaznika. Proszę o pomoc ?

Screenshot_20220322_105924_com.android.gallery3d.jpg

Opublikowano

Założyłem sprężynki 1 kategoria wyżej i tyłek jest ciut wyżej niż przód, nie jest to duża różnica, ale jestem w stanie to zauważyć.

Dlatego chciałbym kupić komplet na tył tej kategorii która była fabrycznie o oznaczeniu: 8E0 511 115 DG, Zawias 1BV

Problem w tym, że nie mogę zbytnio znaleźć zamienników, ktoś pomoże?

Czy może zainwestować w jakieś inne 4 sprężyny?

Dzięki za pomoc.

Opublikowano
W dniu 22.03.2022 o 11:08, pawelobr napisał:

A czy również mogę prosić o pomoc? 

Bo już zgłupiałem tyle się tego naczytałem że tak naprawde nie wiem nic xd. Otoz jak kupiłem autko siedział w nim gwint mam go do tej pory, wrażenia z jazdy super natomiast problem jest taki że nie mogę go podnieść bo jest skorodowany i wszędzie zawadzam. Dlatego chcę zmienić cały komplet zawieszenia na inne (a i te już zaczyna się lac). 

W ori mam 1ba czy mogę zamienić na 1be i czy wgle sa zamienniki o takich parametrach jak właśnie 1be(chodzi o te 20mm niżej). Dodałem wlepkę z bagaznika. Proszę o pomoc ?

Screenshot_20220322_105924_com.android.gallery3d.jpg

amor przód - 8E0 413 031 DF

sprezyna przód - 8E0 411 105 CH

amor tył - 8E0 513 036 T

sprezyna tył - 8E0 511 115 DM

Opublikowano

Witam - proszę o radę. 1.8t quattro sedan, zawieszenie wg wlepki 1BA,  w bagażniku duża butla na LPG. Na przodzie jeszcze mam założony gwint (ot młodzieńcze fnaberie) z tyłu seryjne amory i sprężyny które już chyba są w stanie agoni ponieważ przy zatankowanym aucie , zapakowanych bagażach i dorosłej jednej osobie - ociera opona o nadkole (koła  18 stki). Pytanie moje brzmi - jakie sprężyny kupić ? Z góry dziekuję za odpowiedź

Opublikowano

Bardzo dziekuje dev ?

Mam jescze jedna prośbę, czy mógłby ktos powiedzieć ile ma od ziemi do rantu na sprężynach eibach? (w a4 b7 1.9 tdi brb(bo też roznie podaja) ) . U siebie na gwincie mam 63mm przód i tył i jest to zdecydowanie za malo jesli chodzi o komfortowa jazde trzeba uważać na wyboje bo mozna przywalic dolem. Oslone zgubilem na parkingu o kraweznik ?

Opublikowano
W dniu 26.03.2022 o 21:47, pawelobr napisał:

Bardzo dziekuje dev ?

Mam jescze jedna prośbę, czy mógłby ktos powiedzieć ile ma od ziemi do rantu na sprężynach eibach? (w a4 b7 1.9 tdi brb(bo też roznie podaja) ) . U siebie na gwincie mam 63mm przód i tył i jest to zdecydowanie za malo jesli chodzi o komfortowa jazde trzeba uważać na wyboje bo mozna przywalic dolem. Oslone zgubilem na parkingu o kraweznik ?

To nie da się pokrecic gwintem do góry? 

Opublikowano

Nie bo jest skorodowany czy tam utleniony, a nie probuje bo i tak jest w ogolnym slabym stanie?

Edytowane przez pawelobr

Opublikowano

A no chyba że tak. Ja bym na twoim miejscu poszedł w następny gwint. Ja właśnie na eibachu i 1be miałem z przodu 62.5cm na kole 17 cali. Dobrane z katalogu pod silnik bez żadnych talerzykow z b5. Więc że sprezynami roznie jest. Gwint skręcisz jak chcesz. Ja teraz na zimę mam ustawiony ok 35mm niżej od serii czyli tyle co eibach a z przodu mogę zrobić koze jak na 1ba tyl już niestety max regulacjia w górze. 

Opublikowano

Jak coś unoszę tył siedzących bolidów. Po prostu robię z aluminium na wzór oryginału te podstawki nad sprężyny. W swojej tak zrobiłem wyższe o 11mm i tył auta mam 4mm wyżej niż przód teraz jest igła. 

Opublikowano

No tylko za ten gwint zeby był jakiś sensowny trzeba sporo zabulic ?

Dorwałem coś takiego niby od 1.8 więc sprawdzę ?

Screenshot_20220330_114119.jpg