Opublikowano 3 Stycznia 20224 l 12 godzin temu, Wąski_P napisał: Witam poleci ktoś jakieś dobre amorki na tył do 1BE, konkretnie chodzi mi o zamiennik blisstena. Dodam że 3.0 w quatro. ori - 8E0 513 036 AF bilstein - 24-119795 kyb - KYB341814 Monroe - MONG1362
Opublikowano 5 Stycznia 20224 l Kupiłem, a wręcz dostałem A4 B7 quattro s-line. Robię je dla zabawy na co dzień i wypadów w góry. Obnizyło sie standardowo tyle zawieszenie. Z naklejki wynika, że mam 1BE przód klasa 8 zielony biały biały i tył klasa 11 niebieski zielony zielony. Chce podnieść tył do góry a nawet 10-15mm wyżej niż przód. Doświadczeni forumowicze/forumowiczki doradźcie co tam wsadzić klasę 13 czy zwykłą sprężynę? W sumie jakby się na tym zawiasie dało podniósłbym całą do góry. Aha mam hak i będę z niego korzystał. I gdzie jak cos kupować sprężyny. Z góry dziękować za pomoc.
Opublikowano 5 Stycznia 20224 l 5 godzin temu, Owca007 napisał: Kupiłem, a wręcz dostałem A4 B7 quattro s-line. Robię je dla zabawy na co dzień i wypadów w góry. Obnizyło sie standardowo tyle zawieszenie. Z naklejki wynika, że mam 1BE przód klasa 8 zielony biały biały i tył klasa 11 niebieski zielony zielony. Chce podnieść tył do góry a nawet 10-15mm wyżej niż przód. Doświadczeni forumowicze/forumowiczki doradźcie co tam wsadzić klasę 13 czy zwykłą sprężynę? W sumie jakby się na tym zawiasie dało podniósłbym całą do góry. Aha mam hak i będę z niego korzystał. I gdzie jak cos kupować sprężyny. Z góry dziękować za pomoc. Możesz podnieść całą do góry owszem. Wystarczy zmienić zawias na 1ba wtedy powinna w teorii pójść o 2cm do góry plus na tyl albo sprężyny o wyzszej kategorii bądź sa dostępne podkładki nad sprezyne które dają z tyłu dodatkowe 2cm.
Opublikowano 5 Stycznia 20224 l Zmienić zawias czyli amorek jego mocowanie i sprężyna bo reszta ta sama. Co do samych sprężyn to brać klasę 12 13 czy którą? co do podkładek pewnie gumowe czy to bezpieczne? I jakiś link macie?
Opublikowano 7 Stycznia 20224 l W dniu 5.01.2022 o 15:30, Owca007 napisał: Zmienić zawias czyli amorek jego mocowanie i sprężyna bo reszta ta sama. Co do samych sprężyn to brać klasę 12 13 czy którą? co do podkładek pewnie gumowe czy to bezpieczne? I jakiś link macie? Jak zmienisz klasę wagową na wyższą, to auto powinno być twardsze, ale nie koniecznie musi się podnieść. No chyba , że "siedzi" ci oryginał ze zużycia..
Opublikowano 7 Stycznia 20224 l W dniu 5.01.2022 o 15:30, Owca007 napisał: Zmienić zawias czyli amorek jego mocowanie i sprężyna bo reszta ta sama. Co do samych sprężyn to brać klasę 12 13 czy którą? co do podkładek pewnie gumowe czy to bezpieczne? I jakiś link macie? Ja bym wziął klasę 13 1ba i zobaczył wtedy jak siadzie.Pomierz sobie na równym wysokości od podłoża do rantu nadkola przy każdym kole i wtedy zobaczysz ile ci się podniesie. Podkładki były stosowne też w zawieszeniu 1br czyli na tzw złe drogi i jest to ori rozwiazanie.
Opublikowano 9 Stycznia 20224 l Siema. Spring tylny kolejny raz pęknięty i takie pytanko... Czy mogę zamiast ori wpakować te.. One są wzmocnione, bo już kolejny raz pęknieta sprężyna i myślę że wzmocnione dadzą radę na dłużej. Moje mają kl. wag. 12. Zawias BV. allegro.pl ALLEGRO.PL Edytowane 9 Stycznia 20224 l przez Adam87
Opublikowano 9 Stycznia 20224 l 4 godziny temu, Adam87 napisał: Siema. Spring tylny kolejny raz pęknięty i takie pytanko... Czy mogę zamiast ori wpakować te.. One są wzmocnione, bo już kolejny raz pęknieta sprężyna i myślę że wzmocnione dadzą radę na dłużej. Moje mają kl. wag. 12. Zawias BV. allegro.pl ALLEGRO.PL Daj VIN
Opublikowano 9 Stycznia 20224 l 35 minut temu, Dev napisał: 8E0 511 115 DL lub FL teraz sam musisz podjac decyzje co zapodac No ta DL jest to klasa 10. Jak prawie 2 lata temu zmieniałem to założyłem kl12. A ta FL, co to dokładnie? Coś mocniejszego? Bo nie mogę znaleźć.
Opublikowano 9 Stycznia 20224 l 1 minutę temu, Adam87 napisał: No ta DL jest to klasa 10. Jak prawie 2 lata temu zmieniałem to założyłem kl12. A ta FL, co to dokładnie? Coś mocniejszego? Bo nie mogę znaleźć. to jest to samo, producent zmienił nr tej samej sprezyny
Opublikowano 9 Stycznia 20224 l 8 minut temu, Dev napisał: to jest to samo, producent zmienił nr tej samej sprezyny No bo nic się nie dzieje, że zwiększę sobie kl wagową? No i co z tymi KYB??? Podejdą????
Opublikowano 9 Stycznia 20224 l 5 minut temu, Adam87 napisał: No bo nic się nie dzieje, że zwiększę sobie kl wagową? No i co z tymi KYB??? Podejdą???? raczej tak
Opublikowano 9 Stycznia 20224 l 7 minut temu, Dev napisał: raczej tak Bo teoretycznie pisze, że nie do sportowego zawieszenia..
Opublikowano 9 Stycznia 20224 l 2 minuty temu, Adam87 napisał: Bo teoretycznie pisze, że nie do sportowego zawieszenia.. równie dobrze może byc to 1BA lub nawet 1 BR
Opublikowano 9 Stycznia 20224 l 9 minut temu, Dev napisał: równie dobrze może byc to 1BA lub nawet 1 BR Czyli ostatecznie, bez zbędnych pytań.. Pasuje Dzięki Wielkie za pomoc
Opublikowano 15 Stycznia 20224 l Rozumiem że 1BV to bardziej utwardzone amortyzatory i śmiało można zakładać sprężyny obniżające -3.5?
Opublikowano 15 Stycznia 20224 l 7 godzin temu, Alik87 napisał: Rozumiem że 1BV to bardziej utwardzone amortyzatory i śmiało można zakładać sprężyny obniżające -3.5? Jak najbardziej. Nie chodzi tu o sama sztywnosc tylko o ich skrocony skok. Do amorkow 1BE i BV mozna smialo zakladac sprezyny obnizajace.
Opublikowano 15 Stycznia 20224 l 4 godziny temu, Mr.Joker napisał: Jak najbardziej. Nie chodzi tu o sama sztywnosc tylko o ich skrocony skok. Do amorkow 1BE i BV mozna smialo zakladac sprezyny obnizajace. Dobrze, z racji że pokonuje autem trasy rzędu 60tyś km rocznie, zdecydowałem się na obniżenie w zakresie -3.5 / -3.5. Zdam relację po założeniu, pozostała jeszcze kwestia wymiany górnych wahaczy z przodu i uszczelnienie silnika. Piona i pozdrawiam