Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A5 8T Sportback 3.0tdi S-Line Monza Silver

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kilka lat temu swoją przygodę z motoryzacją zaczynałem od Audi A4 B5 z nieśmiertelnym 1.9tdi. Poźniej przez około 3 lata  do momentu zakupu A5tki jeździłem poliftowym Audi A3 Sportback z 2.0tdi. Auta szukałem dobrych kilka miesięcy. Wymagania co do wyposażenia były bardzo konkretne i w grę wchodziły tylko auta z w bardzo dobrym stanie. Po drodze obejrzałem kilka perełek aż w końcu w grudniu 2017r. stałem się posiadaczem przedstawianego egzemplarza.

Kilka suchych faktów:
rok: 2010
silnik: 3.0tdi  (CCWA) + quattro
moc: 240KM 500NM
skrzynia: S-Tronic 
przebieg w dniu zakupu (189500) 

Wyposażenie fabryczne:

- kolor Monza Silvair
BIXENON + LED (przód/tył)
- 2x S-Line (wewnętrzny + zewnętrzny)
- felgi 19" ori Audi wzór Pompei (19x9 et33) 
- PDC przód/tył z wizualizacją na ekranie MMI
- lusterka zewnętrzne podgrzewane, elektrycznie składane, fotochromatyczne z pamięcią
- Adaptive Cruise Control: aktywny tempomat
- Side Assist: asystent zmiany pasa ruchu
- High Beam Assist: asystent zmiany świateł
- system kontroli ciśnienia w oponach
- czujnik deszczu/zmierzchu
coming/leaving home
- webasto
- pakiet chrom
- szyberdach
- sportowy dyferencjał z S5
- MMI 3G High z HDD
- kolorowy FIS
- lusterko wewnętrzne fotochromatyczne
- nagłośnienie Bang&Olufsen
- skórzana tapicerka Valcona 
- elektrycznie ustawiane fotele z pamięcią
- podgrzewanie siedzień + tylna kanapa
-  3 strefowa klimatyzacja
- pakiet schowek
- pakiet swiatło
- bluetooth
- servotronic
- oparcia drzwi przeszyte skórą
- dekory wewnątrz PIANO BLACK
- domykanie szyb pilotem

Zrealizowane modyfikacje:

- ORI felgi 20x9 et29 + opony Continental SportContact5 265/30 
- dystanse tył H&R 15mm, przód 13mm
- ORI podświetlenie rejestracji LED @mumen @Shadow
- zakodowane Audi Drive Select (do założenia czekają fizyczne przyciski) @Wurger
- podgrzewane dysze spryskiwaczy Audi A7
- sprężyny H&R Sport (-40/35mm)

Serwis:

- 193.700 wymiana oleju (Motul Specific 5W30), filtrów [kwiecień 2018]

- 205.900 wymiana oleju (Motul Specific 5w30) + filtr paliwa [grudzień 2018]

- 207.000 ustawianie zbieżności/geometrii kół [styczeń 2019]

- 208.200 wymiana koła pasowego na wale korbowym (nowy zamiennik CORTECO) [luty 2019]

- 209.500 wymiana prawej półosi (ORI z auta potestowego) [marzec 2019]

IMG-1488 2.jpg

Opublikowano

Śliczna!!!
3.0TDI + S-tronic ?

Planujesz program???

Opublikowano
  • Autor

planowałem, ale jeszcze nie podjąłem decyzji czy zostanę na dłużej z A5 ?

Opublikowano

A póki co jak wrażenia z użytkowania?

Opublikowano
  • Autor

Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Lepszego połączenia na trasy chyba nie ma. Spalanie jak na tą masę, quattro i automat też daje radę ?

Opublikowano

Autko super, ja u siebie kodowałem audi drive select bez fizycznego przycisku i mi nie działa. Po zresetowaniu mmi, opcja pokazuje się na chwilę i znika. Może wiesz co nie tak zrobiłem?

Opublikowano

Furka znana i widziana. Robi robotę. Ale 20" w sline nie zniósł bym, chyba stary się robię;) kolor miodzio!

Edytowane przez edraven

Opublikowano

Kozacko te felgi wyglądają, trzeba będzie pomyśleć na zimówkę ;)

Opublikowano
  • Autor
On 8/1/2018 at 9:47 PM, liquid8p said:

Autko super, ja u siebie kodowałem audi drive select bez fizycznego przycisku i mi nie działa. Po zresetowaniu mmi, opcja pokazuje się na chwilę i znika. Może wiesz co nie tak zrobiłem?

Powiem Ci szczerze, ze u mnie tez były problemy z kodowaniem mimo, że robiliśmy wszystko jak w DIY. Z tym, że u mnie było wszystko widoczne a nic nie dało się zmieniać, tryby były wyszarzone ? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wypada zaktualizować troszkę temat ?

W weekend majowy podczas urlopu miałem trochę czasu, żeby zadbać o A5tkę. Z racji tego, że kilka lat temu miałem styczność z detailingiem, nie mogłem długo jeździć w syfie ? Wymontowałem przednie fotele i moim oczom ukazał się taki widok: 

IMG-1553.JPGIMG_1554.JPG

Standardowo najpierw zabrałem się za odkurzanie a następnie za pranie wykładziny oraz dywaników. Po 4-5h troszkę się przejaśniło w środku ?

IMG-1557.JPG

Następnie zabrałem się za ogarnięcie skór i plastików. Do czyszczenia skóry i jej zabezpieczenia użyłem zestawu Colourlock'a. Niestety nie mam żadnych zdjęć 50tek, ale mam zdjęcie jak wyglądał fotel pasażera po całym procesie ?

IMG_1680.JPGIMG_1561.JPG

Pierwszy raz mam auto ze skórzaną tapicerką i zestaw z Colourlock'a to moje pierwsze kosmetyki, ale myślę, że całkiem spoko dał sobie radę. Skóry wyraźnie stały się bardziej matowe oraz są miększe w dotyku. Jeśli możecie polecić coś lepszego to chętnie spróbuję ?

Edytowane przez skotyman

Opublikowano

Jeden z lepszych zestawów to właśnie Colourlock . Versiegelung dodatkowo fajnie matuje skóry ?

Edytowane przez TOM3K

Opublikowano

Ja używam gliptone tez fajnie matowa skóra się robi i jeszcze tępa . Dodatkowo fajny zapach skory w srodku pozostaje 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Pora na mały aktual w 2019 :hi:

W grudniu, po 12k przyszedł czas na kolejną wymianę oleju (Motul Specific 5W30) oraz filtrów (Knecht + Bosch).

Udało się rownież zakupić i zamontować sprężyny H&R Sport (-40/35mm) od forumowego kolegi @miron78. Auto siadło +- 2/2.5cm wzgledem tego co było na ori 1BV. Zbytniego spadku komfortu nie odczułem, ale auto jest zdecydowanie sztywniejsze jeśli chodzi o przechylanie się na boki. Jedyny minus to prześwit. Aktualnie jeżdzę na zimowym setupie (235/35 na 9") i zdarza się, że czasami delikatnie przycieram osłoną silnika.. Po montażu sprężyn odwiedziłem zakład specjalizujący się w ustawaniu zbieżności, bo pojawił się widoczny negatyw z tyłu. Udało się chłopakom ogarnąć temat i teraz jest już wszystko OK.

IMG_2312.jpg

Po wszystkich zabawach z zawieszeniem odwiedziłem ASO po blaszki mocujące przepływomierz i przy okazji skusiłem się na zakup podgrzewanych spryskiwaczy mgiełkowych z A7. Na montaż czekają dobre kilka miesięcy fizyczne przyciski od Audi Drive Select. 

Poza tym auto jeździ, ma się dobrze i nabija kolejne kilometry ? W 2019 chciałbym jeszcze kilka rzeczy zmienić, ale co uda się zrobić czas pokaże. Stay tuned ?

IMG_2264.jpg

IMG_1602.jpg

Edytowane przez skotyman

Opublikowano

Fajne auto i jeden z moich ulubionych wzorów felg (ala RS4). Miałem oryginały RS4 w b6 i robiły mega robotę. Po obniżeniu auta na tych kołach + dystans 15 mm będzie ci tył przycierał na większych nierównościah lub jak dopakujesz auto.

Opublikowano
  • Autor

Też tak myślę. Aktualnie na setupie zimowym przy et33 brakuje 3-4mm, żeby rant felgi był idealnie z błotnikiem. Gdybym miał opony 255 to juz teraz praktycznie byłoby równo. Na setupie letnim przy oponie 265 i et29 na pewno będzie trzeba zmienić dystans na mniejszy ;/ 

Opublikowano

13 mm max się da. 15 mm by weszło gdyby nie zgrubienie rantu błotnika zaraz przy zderzaku. No i zależy też jak Ci ustawili pochylenie.

Opublikowano
  • Autor

Na A5klub niektórzy przy tych felgach wrzucają 20mm na tył i 15mm na przód. Nie mam pojęcia jak dają radę na tym jeździć, ale na pewno mają przycierki i felgi wystają poza obrys. 

Opublikowano

Na audizine też tak piszą. Też wałkowałem ten temat jak kupowałem dystanse dlatego wziąłem na tył "bezpieczne" 17mm :facepalm: Co było dalej to chyba nie muszę pisać. Pewnie to by się dało wszystko upchnąć ale opona by musiała być chyba 225 albo 215.

Opublikowano
  • Autor

Albo rozjechane kąty ? Gdybym nic nie robił z geometrią to na pewno zmieściłby się większy dystans, ale po sezonie opony byłyby do wymiany.

Opublikowano

Ładniuto to wszystko wygląda - kolorek robi robote