Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mild-hybrid w Audi A4 B9 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem informację, że silniki 2.0 tfsi w A4 od lata zeszłego roku są wyposażone w technologię miekkiej hybrydy.  Czy ktoś się orientuje, lub ma jakieś materiały, na czym w praktyce polega działanie i zalety tego systemu??

Zakładam, że jednym z efektów posiadania tego systemu jest to, że mój samochód (wersja 190KM odebrana kilka tygodni temu) potrafi gasnąć w czasie jazdy, po puszczeniu nogi z gazu. Nie znalazłem nic na ten temat w instrukcji a w internecie jest to zazwyczaj opisane w kontekście A8 z 48V instalacją - to chyba nie jest to co w A4. 

Opublikowano

Z mojej wiedzy jest to Mild Hybrid 12V. Samochód wyposażony jest w dodatkową baterię (akumulator) i alternator zdolny do zarządzania funkcjami Star & Stop, włączania i wyłączania, z odzyskiem energii podczas hamowania. Co to daje? Pomoc dla start-stop i (w co nie chce mi się wierzyć) przedłużenie "żeglowania".

Edytowane przez fio

Opublikowano
  • Autor

No właśnie, jakoś dziwnie trudno znaleźć oficjalne informacje jak to działa w naszym przypadku. Zastanawiam się czy odzysk energii przy hamowaniu jest częścią tego systemu, czy było już we wcześniejszej wersji silnika. W praktyce to gaszenie troche przeszkadza (przynajmniej mi) kiedy na przykład dojeżdża się do skrzyżowania.

Opublikowano

Nie było w poprzednich wersjach. W Polsce pojawiło się pod koniec sierpnia po przerwie, w której silnik TFSI 190KM nie był dostępny (nie można go było zamówić w czerwcu, lipcu i połowie sierpnia 2017 ze względu na wprowadzane zmiany).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam to - sam jetem ciekaw jaka technologia jest w tle - widac momenty ze silnik gasnie w trakcie normalnej jazdy i ...zegluje... ale chwile takie so krotkie...wiec rowniez sadze ze to 12v... ale gdzie sa baterie /akku ? Jak to dziala dokladnie - ktos cos ?

Opublikowano

To tyczy się każdej wersji 2.0 TFSI, czy tylko tej 190KM? I macie to w każdym trybie czy to tylko w efficiency, a comfort, a przede wszystkim dynamic już nie gaśnie?

Opublikowano
  • Autor

Z tego co czytałem to wszystkie silniki 2.0 tfsi to posiadaja, ale może potwierdzi to ktoś kto ma mocniejszy silnik. 

U mnie dzieję się to w każdym trybie oprócz dynamic. Jeśli skrzynia jest w trybie S to nie gaśnie.

Opublikowano

Dokladnie tak - dziala caly czas we wszystkich trybach oprocz Dynamic. Powiem tak - pierwotnie chcialem wylaczyc start / stop i draznily mnie te wszystkie funkcje osdzczedzania...ale....na trasie przy spokojnej zgodnej z przepisami jezdzie (100-130 na autostradzie ) wyszlo troche ponad 5 litrow... wiec......szanuje wklad inzynierow w ekonomie  ;)

Opublikowano
W dniu 24.08.2018 o 11:19, proarnes napisał:

Z tego co czytałem to wszystkie silniki 2.0 tfsi to posiadaja, ale może potwierdzi to ktoś kto ma mocniejszy silnik. 

Wszystkie nowe Audi mogą żeglować, natomiast to tzw. mild-hybrid ma tylko 190km, który został zaprojektowany z opcją oszczędnego podróżowania (oznaczenie Ultra przy tych silnikach, zawory AVS z dodatkowymi krzywkami mocy). Rzeczywiście delikatnie traktując pedał przyspieszenia można uzyskać zaskakujące zużycie paliwa, ale traci się przyjemność z jazdy ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja mam mild-hybrid w 2.0 tfsi 150 KM.

Opublikowano

Ja nie mam w 2.0 TFSi quattro 252 KM ?

Opublikowano
2 minuty temu, vvalery napisał:

Ja nie mam w 2.0 TFSi quattro 252 KM ?

masz za stare auto

Opublikowano
3 minuty temu, Dev napisał:

masz za stare auto

???

Wolę to stare Dev ?

pozdrawiam

vvalery

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Najłatwiej sprawdzić, czy jest mild-hybrid w dowodzie rejestracyjnym - powinno być zapisane w pozycji P.3 "P EE".

EE oznacza, że paliwem alternatywnym jest energia elektryczna.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W modelach z MH 12V widać dodatkowy, mniejszy akumulator 12V obok suba wewnątrz koła dojazdowego. 

W dowodzie P.3 nie ma tej informacji. W tym wypadku nie ma silnika elektrycznego. Ale może to zależy kto wystawia dokument?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam 2,0 TFSI 150KM i w dowodzie tymczasowym (auto odebrałem tydzień temu:banan:) mam P EE. Czy podczas jazdy się wyłącza silnik tego nie wiem, bo go zupełnie nie słychać :D ale na wyświetlaczu czasem zamiast zużycia pojawia się na zielono pasek przy baterii.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Jak tam u Was jest z kulturą odpalania silnika przez system start-stop i miękkiej hybrydy?

Słyszę często że w przypadku hybrydy nie ma zwykłego rozrusznika tylko generator i odpalanie silnika powinno odbywać się bardzo gładko. U mnie jednak jest takie szarpnięcie silnikiem, zarówno na postoju jak i w czasie jazdy, i było tak od nowosci. 

Opublikowano

U mnie podobnie. Jednak to szarpnięcie jest bardzo delikatne i już się przyzwyczaiłem.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 24.05.2020 o 10:47, piteks napisał:

U mnie podobnie. Jednak to szarpnięcie jest bardzo delikatne i już się przyzwyczaiłem.

Tak, da się do tego przyzwyczaić ale nie działa to lepiej niż w przypadku zwykłego rozrusznika. Ale być może jest to kwestia silnika bo nim szarpie nawet przy dodawaniu gazu z wolnych obrotów. Czy próbował ktoś może zgłaszać to w ASO?

Opublikowano
15 godzin temu, proarnes napisał:

Czy próbował ktoś może zgłaszać to w ASO?

Zgłaszałem. To nie wada tylko cecha produktu. :doh:

I pomyśleć, że zmieniałem diesla na benzynę, bo podobał mi się ten absolutny brak wibracji w 1,4 TSI (golf żony). Swoją drogą pięciocylindrowy diesel D5 w Volvo mniej się telepotał.

Edytowane przez fio