Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 b7 1.8t bfb podniesienie mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Mam audi a4 b7 1.8t bfb multitronic, jak wiadomo tutaj z mocą nie poszalejemy ze względu na skrzynię ale myślę że 190 km można spokojnie zrobić :)

I teraz do was pytanie co by było warto wymienić do takiej mocy ? Chodzi mi tylko o niezbędne rzeczy żeby auto nie cierpiało. 

Wtryski ? 

z dp może być problem bo pracuje w Niemczech i podczas kontroli czasami mogę mieć problemy ? A wiem że dp bardzo by się przydał.. 

drugi smic ? 

Czy sam program robić i seria da radę ? 

Opublikowano

Zazwyczaj robi się na start program+dp. Reszta to już walka o większe moce. Najpierw sprawdź ile Nm zniesie to multi 

Opublikowano
  • Autor

Może ktoś podnosił moc w multi i się wypowie ile jest bezpiecznie ? 

W sumie mi tylko trochę chodzi o lepszą dynamikę auta to myślę że 190 km jeśli bym zrobił odczuje już różnicę :)

A 190 km myślę że Multi nie odczuje. 

Nie wiem właśnie co z tym dp bo trochę się boję tutaj z tym jeździć. 

Może stary wybebeszyc albo dp zabudowac puszka ? 

Bo jeszcze nigdy nie miałem badanych spalin jedynie kontrola wizualna. A jednak Niemieckie prawo jest bardziej rygorystyczne niż w Pl.

Opublikowano

Drugi dsmic  jak najbardziej . Zawsze w ciepłe dni pomaga . 

Dp dobrze by było i ewentualnie wtryski z  bex wsumie seria powinna dać radę chyba do tych 190 . Wtedy spokojny program pod 190 i  będzie śmigać ?

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Misieqq7 napisał:

Drugi dsmic  jak najbardziej . Zawsze w ciepłe dni pomaga . 

Dp dobrze by było i ewentualnie wtryski z  bex wsumie seria powinna dać radę chyba do tych 190 . Wtedy spokojny program pod 190 i  będzie śmigać ?

Z czego można go wziąć ? 

Wiem że z bexa z 2.0 tfsi a czy np podejdzie od a6 2.5 tdi ? 

No dużo osób lata z tego co widzę na samym programie ale nie wiem czy to takie całkiem zdrowe :P

ja dużej mocy nie potrzebuje i z Multi nawet nie dam rady. 

chciałbym mniej więcej 190 km i właśnie o to mi chodzi czy do tego jest konieczne żeby coś zmieniać ? Nie chce po prostu żeby silnik cierpial. Ale jak da radę spokojnie na serii i nic to nie robi silnikowi to wiadomo że wolałbym tylko sam program. Auto mi służy do normalnej jazdy.

Opublikowano

Wtryski raczej by sie przydaly, przy takich 190km moze petlic, a lepiej miec zapas niz wszystko na styk. Prawy ic moze byc z bexa ale z 2.5tdi tak samo (bedzie taniej). Dsmic mocy raczej nie doda ale pozwoli ja utrzymac, szczegolnie w cieple dni.

Dp to ulga dla turbo i przedluzenie jego zywota, jesli sie boisz o przeglad mozesz wybebeszyc kata ze srodka i zostawic pusta puche, albo wstawic atrape kata.

Opublikowano
21 minut temu, bartez90 napisał:

Wtryski raczej by sie przydaly, przy takich 190km moze petlic, a lepiej miec zapas niz wszystko na styk. Prawy ic moze byc z bexa ale z 2.5tdi tak samo (bedzie taniej). Dsmic mocy raczej nie doda ale pozwoli ja utrzymac, szczegolnie w cieple dni.

Dp to ulga dla turbo i przedluzenie jego zywota, jesli sie boisz o przeglad mozesz wybebeszyc kata ze srodka i zostawic pusta puche, albo wstawic atrape kata.

A co takie wybebeszenie da jak podłączą go w niemcowni pod analizator spalin? Alternatywą może być taki sportowy kat, nad którym sam się zastanawiam przy zwiększaniu mocy.

Opublikowano
50 minut temu, Marcin Lipiński napisał:

A co takie wybebeszenie da jak podłączą go w niemcowni pod analizator spalin? Alternatywą może być taki sportowy kat, nad którym sam się zastanawiam przy zwiększaniu mocy.

A moze to ze autor pisal ze nie mial badanych spalin a jedynie sprawdzenie czy kat jest. Czy w przyszlosci takie analizy bedzie mial nie wiadomo ale chyba lepsze to niz dp.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin Lipiński napisał:

Te sportowe katy co ja robię, spokojnie nadają się do podnoszenia mocy i spełniają normę euro 4 ,tak więc do tych 250 koni ,można je stosować, po wyżej tej mocy ,będzie już norma euro 3 .

Tak brać kat u mnie i po problemie ...

Opublikowano
  • Autor

Dsmic mogę wziąć od 2.5tdi bo tego trochę jest :)

Tylko to musi być prawy czy lewy ? :D

wtryski z bexa czy z saba ? 

No i problem mam z katem nie wiem co zrobić.. 

Trochę mi szkoda ładować 800 zł w sportowego :P Miałem tu już kilka kontroli i nigdy nic nie badali ale nie wiadomo jak będzie następnym razem ? A wtryski, drugi ic i mapa mają sens ? 

Wiem że lepiej byłoby z dp.

Opublikowano

Prawda taka ze jak masz kata od nowosci to raczej jest juz dawno zapchany. Takze jesli zbadaja Ci spaliny to i tak pojdzie do wymiany, nie bedzie przepros.

Wtryski bex do mocy 220km wystarcza. Jak chcesz wiecej to bierz z saaba. Prawy ic z 2.5tdi lub bexa ma byc.

Opublikowano
  • Autor
39 minut temu, bartez90 napisał:

Prawda taka ze jak masz kata od nowosci to raczej jest juz dawno zapchany. Takze jesli zbadaja Ci spaliny to i tak pojdzie do wymiany, nie bedzie przepros.

Wtryski bex do mocy 220km wystarcza. Jak chcesz wiecej to bierz z saaba. Prawy ic z 2.5tdi lub bexa ma byc.

A przytkany kat może powodować niedoladowanie ? Bo właśnie mam mały problem z doładowaniem.

A szczelność ok, dv i n75 też.

Opublikowano
10 godzin temu, mugolina napisał:

Dsmic mogę wziąć od 2.5tdi bo tego trochę jest :)

Tylko to musi być prawy czy lewy ? :D

wtryski z bexa czy z saba ? 

No i problem mam z katem nie wiem co zrobić.. 

Trochę mi szkoda ładować 800 zł w sportowego :P Miałem tu już kilka kontroli i nigdy nic nie badali ale nie wiadomo jak będzie następnym razem ? A wtryski, drugi ic i mapa mają sens ? 

Wiem że lepiej byłoby z dp.

Zrób to raz a porządnie, jak koledzy podpowiadają i wstaw albo downpipe ,albo sport.kata, a nie kombinujesz jak koń pod górę.  Pytasz o to czy zapchany kat może powodować nie doładowanie, a jak by tobie wsadzić korek w odbyt, to jak by się tobie z tym żyło??? :)

Opublikowano
9 godzin temu, mugolina napisał:

A przytkany kat może powodować niedoladowanie ? Bo właśnie mam mały problem z doładowaniem.

A szczelność ok, dv i n75 też.

Zrobisz komplet logów to może będzie wiadomo czy kat ok. Potem ewentualnie jedź na stację i sprawdź jakie ci wyjdą wyniki spalin, jak będzie ok to zostaw dla świętego spokoju kata i jedź na program. Ja reszta sprawna to 185 KM powinno być :)

Paweł pracujesz w Niemcowni i chcesz robić wszystko po kosztach ? Zrób od razu z 300+ a nie bawisz się w półśrodki 

Edytowane przez cysiek18

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, cysiek18 napisał:

Zrobisz komplet logów to może będzie wiadomo czy kat ok. Potem ewentualnie jedź na stację i sprawdź jakie ci wyjdą wyniki spalin, jak będzie ok to zostaw dla świętego spokoju kata i jedź na program. Ja reszta sprawna to 185 KM powinno być :)

Paweł pracujesz w Niemcowni i chcesz robić wszystko po kosztach ? Zrób od razu z 300+ a nie bawisz się w półśrodki 

To które logi zrobić ? :P

Nie chodzi mi tutaj jakoś o kasę, chociaż wiadomo jak mam niepotrzebnie wydawać to też jest szkoda. Chodzi o to że mam multitronica to wiexej niż 190 km nie chce. A przy 190 km raczej za dużo modow nie potrzeba :D

A kata słychać tak, tzn nie do końca wiem czy to kat 

Opublikowano
25 minut temu, mugolina napisał:

To które logi zrobić ? :P

Nie chodzi mi tutaj jakoś o kasę, chociaż wiadomo jak mam niepotrzebnie wydawać to też jest szkoda. Chodzi o to że mam multitronica to wiexej niż 190 km nie chce. A przy 190 km raczej za dużo modow nie potrzeba :D

Wyregulowałeś już tą klapkę WG ?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, cysiek18 napisał:

Wyregulowałeś już tą klapkę WG ?

Na przyszły weekend będę próbował jeszcze raz. Ale teraz mi się nasuwa myśl że to może być też przez tego dzwoniacego kata czy raczej nie ? Może on jest przytkany.

Opublikowano

Po wartościach w gr.20 można domniemywać, że kat jest przytkany, turbo też będzie powoli wstawać. Może dzwonić kat, element wydechu albo klapka wg itd. Ciężko stwierdzić, jak nie rozbierzesz to się nie dowiesz ?

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, przem8 napisał:

Po wartościach w gr.20 można domniemywać, że kat jest przytkany, turbo też będzie powoli wstawać. Może dzwonić kat, element wydechu albo klapka wg itd. Ciężko stwierdzić, jak nie rozbierzesz to się nie dowiesz ?

To włączyć grupę 20 i zobaczyć jakie będą wartości ? 

Ostatnio byłem w Pl na urlopie i miałem auto u mechanika, powiedział że to kat ale trochę dziwne bo to słychać bardziej na środku auta.

Regulowalem wg czyli odkrecalem kata od turbo i wg nie jest luzna.

A czy kat może być przyczyną że turbo dobrze nie pompuje ? Bo wstawać w miarę dobrze wstaje.

Opublikowano
3 minuty temu, mugolina napisał:

To włączyć grupę 20 i zobaczyć jakie będą wartości ? 

Zrób log dynamiczny 3+20. Jakby turbo dobrze wstawało to pełne doładowanie osiągałoby przy 2,2-2,4 obr., a nie prawie przy 3 tys. z tego co pamiętam ?