Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[SPRZEDANE] Audi A4 Allroad B8 Teak Brown - 2012 / Facelifting / 2.0 TFSI (CDNC) / 250 KM & 394 Nm / S-Tronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jnow napisał:

Hehe, zobaczymy jak długo tym pojeździmy - już ostatnio żona przebąkiwała, że te A6 Allroady ładne i większe ? W sumie to takim z 3.0 TFSI bym nie pogardził ;) 

Oo to miła niespodzianka  ? ja bym to chyba wykorzystał i szukał takiej właśnie. Dla żony oczywiście ? 

Opublikowano
W dniu 5.01.2019 o 17:45, jnow napisał:

W sumie to takim z 3.0 TFSI bym nie pogardził ;) 

To mój cel a6 allroad 3.0 tfsi, jak bedę wymieniał obecnego allroada :)

Edytowane przez Korton555

Opublikowano
  • Autor

Na rynku używanych jest ich jak na lekarstwo, raptem dwa egzemplarze jak ostatnio sprawdzałem.. A tak to same dyzle.

Opublikowano

Witaj.  Jakie po przesiadce z wrx na TFSI odczucia?  Nie za mało mocy :) *pytam bo też miałem w posiadaniu dwa wrxy bug i havk..  Ładny ALLROAD chociaż  zbytnio  nie podnieca mnie ta wersja nadwozia a4. 

Opublikowano
  • Autor

Cześć @wielik! Cholernie trudno to porównać - w Allroadzie osiągi na papierze, jaki i zmierzone przy próbie LC, robią pozytywne wrażenie, natomiast kompletnie się tego nie odczuwa prowadząc samochód. Sam często łapie się na mocnym przekraczaniu prędkości, bo tutaj 120 km/h robi takie wrażenie jak w WRX robiło 80 km/h.. W WRX był kop w plecy jak się wkręcił powyżej 3.5 tys. obr., tutaj tego nie czuję.

Mega plusem vs. WRX jest to, że w końcu bez większych obaw można podróżować z prędkościami 160+ km/h. W WRX nie było to możliwe z uwagi na stosunkowo krótką skrzynię 5-biegową, ogromne spalanie i obawę o przekręcenie silnika.

To czego mi z kolei bardzo brakuje to tego, że WRX miał jednak 'duszę', ludzie zagadywali, dzieciaki pokazywały kciuk w górę jak się jechało itd. - może to jeszcze szczeniackie, ale mimo 28 lat na karku jeszcze z tego nie wyrosłem :P :D Inna sprawa, że mój WRX z przelotem i końcowym Blitz chodził tak jak na poniższym filmiku - trudno było go nie zauważyć ;) 

Na pewno jak spadnie trochę śniegu w Trójmieście to pojadę pobawić się samochodem i zobaczyć jak działa Quattro, bo dotychczas nie miałem okazji. Wtedy też będę mógł coś więcej porównać.

Edytowane przez jnow

Opublikowano
15 minut temu, jnow napisał:

Cześć @wielik! Cholernie trudno to porównać - w Allroadzie osiągi na papierze, jaki i zmierzone przy próbie LC, robią pozytywne wrażenie, natomiast kompletnie się tego nie odczuwa prowadząc samochód. Sam często łapie się na mocnym przekraczaniu prędkości, bo tutaj 120 km/h robi takie wrażenie jak w WRX robiło 80 km/h.. W WRX był kop w plecy jak się wkręcił powyżej 3.5 tys. obr., tutaj tego nie czuję.

Jakby założyć głośny wydech do allroad'a to sprawiłby wrażenie szybszego :) Najlepiej to program do 2.0 tfsi zrobić i już zacznie to być całkiem sprawne auto.

Opublikowano

Twoja może?? Ta po prawej 

20190111_154835.jpg

Opublikowano

chyba zlot u Krystiana był ?

Co do wydechu to mam na osiedlu Subaru Forester I po liftingu na wydechu siejącym terror dla większości sąsiadów, a ja słucham jak dobrej muzyki ?

Jakiś dogodny termin i spota trzeba zrobić. Już parę ciekawych B8 z Trójmiasta jest na forum.

Opublikowano
23 godziny temu, jnow napisał:

Mega plusem vs. WRX jest to, że w końcu bez większych obaw można podróżować z prędkościami 160+ km/h. W WRX nie było to możliwe z uwagi na stosunkowo krótką skrzynię 5-biegową, ogromne spalanie i obawę o przekręcenie silnika.

To czego mi z kolei bardzo brakuje to tego, że WRX miał jednak 'duszę', ludzie zagadywali, dzieciaki pokazywały kciuk w górę jak się jechało itd. - może to jeszcze szczeniackie, ale mimo 28 lat na karku jeszcze z tego nie wyrosłem :P :D Inna sprawa, że mój WRX z przelotem i końcowym Blitz chodził tak jak na poniższym filmiku - trudno było go nie zauważyć ;) 

Na pewno jak spadnie trochę śniegu w Trójmieście to pojadę pobawić się samochodem i zobaczyć jak działa Quattro, bo dotychczas nie miałem okazji. Wtedy też będę mógł coś więcej porównać.

Fajne audio, jest  ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Noszę się z zamiarem zakupu belek (bagażnika) dachowego do Allroada. Czy ktoś z Was może coś polecić? @Korton555, @wampir - posiadacie jakieś?

Prawdopodobnie będę ich używał max. 2-3 razy w roku z pożyczonym boxem na narty, więc nie chciałbym wydawać majątku, chyba, że rzeczywiście jest spora różnica pomiędzy takimi za 250-300 zł, a takimi za 700 zł.

Opublikowano
9 godzin temu, jnow napisał:

Noszę się z zamiarem zakupu belek (bagażnika) dachowego do Allroada. Czy ktoś z Was może coś polecić? @Korton555, @wampir - posiadacie jakieś?

Prawdopodobnie będę ich używał max. 2-3 razy w roku z pożyczonym boxem na narty, więc nie chciałbym wydawać majątku, chyba, że rzeczywiście jest spora różnica pomiędzy takimi za 250-300 zł, a takimi za 700 zł.

Mam jakieś włoskie belki, jedyny minus to po kupnie okazało się, że rostaw szyn do ktorych wchodzą trzpienie np z uchwytów rowerowych mają inny rozstaw (mniejszy). Nawet przymierzam się by je sprzedać bo w tamtym roku kupiłem bagażnik rowerowych na hak, ale tobie polecam kupić coś ze standardowym rozmiarem tych szyn, by popularne boxy można było zaczepić bez jakiś cudów :)

O to co na zdjęciu mi chodzi, tzw uchwyt "T" u mnie to trzeba było to "T" zeszlifować na szerokość, bo szyny w belchach są kilka mm węższe.

image.png

Opublikowano

Niestety nie pomogę. Nie miałem z nimi do czynienia. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Odberałem dziś Allroada z przeglądu na 120 tys. km. Przy przebiegu 117.650 km wymieniono:

- olej i filtr oleju,

- olej i filtr oleju w skrzyni biegów S-Tronic

- płyn hamulcowy,

- świece zapłonowe,

- filtr kabinowy.

Zdecydowałem się zrobić przegląd w polecanym na forum VAG Bauer Service - polecam również. Różnica w cenie vs. ASO znacząca...:o 

Przy okazji zczytano komputer w poszukiwaniu błędów (brak), sprawdzono czy nie ma wycieków (brak) i oceniono stan techniczny jako bardzo dobry - samochód gotowy do remapu :D

Edytowane przez jnow

Opublikowano

Ile wymiana oleju w skrzyni poza ASO?

Edytowane przez Korton555

Opublikowano
  • Autor

@Korton555, 850 zł brutto z materiałem.

Opublikowano
12 godzin temu, jnow napisał:

@Korton555, 850 zł brutto z materiałem.

Sporo taniej niż w ASO, dobra cena.

Opublikowano
  • Autor

W ramach Walentynek umówiłem się na jutro do @rob555 - Tune-Up na strojenie auta :) ?

Opublikowano
W dniu 13.02.2019 o 14:01, jnow napisał:

W ramach Walentynek umówiłem się na jutro do @rob555 - Tune-Up na strojenie auta :) ?

Super, kolejny allroad z koksem :) daj znać jak wyszło.

Opublikowano
  • Autor

Allroad odebrany. Seria pokazała trochę  poniżej oczekiwań i katalogu, tj. 205.3 KM / 338.3 Nm. Program na spokojnie, tj.  250.2 KM / 390.4 Nm. S-Tronic nie ruszany ;)  Przyrost praktycznie identyczny jak miałem w WRXie, tam z 225 KM Maptek zrobił 268 KM :P

W załączeniu wykres.

Wrażenia pozytywne, w szczególności przy przyspieszeniach „z rolki”, bo od 0 do 100 km/h aż tak istotnej różnicy nie czuję.

Wrzucę przy okazji jakieś filmiki, ale jak będzie cieplej, bo przy obecnych temperaturach 6-8 C, włącza się kontrola trakcji przy maksymalnym przyspieszaniu. 

Samo porównanie 0-100 km/h z użyciem procedury LC zrobię już na letnich oponach i zmontuję filmik przed i po remapie :)

Pozdrowienia,

Kuba

A1717878-1E9D-4A29-987B-A1DBE13FC650.jpeg

Edytowane przez jnow

Opublikowano

50KM i 50Nm to robi różnicę, z powodu że nie robiłeś s-tronica moc masz niższą niż z przesuniętą odcinka (moc = Nm * obr/min * jakiś tam współczynnik), więc jakby odcinka/zmiana biegów była by wyżej (pod 7k obr/min) to wyszło by pewnie z 260-270KM. Ciekawi mnie, czy miałeś przesunięte limitery na Nm dla pierwszych (nie wiem ilu) biegów. Teraz bezawaryjności w użytkowaniu życzę, nie jak w WRX modlenie o nie wysypanie skrzyni 5-biegowej, panewek, uszczelki, smoka olejowego i co tam je boli :)