przemoo Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 witam wszystkich.mam podobny problem. w mojej a4 b5 1.9 tdi 110km jest tak ze na klimie pokazuje temp silnika 90 stopni(kod 51) a zegar od temp na liczniku pokazuje zaledwie 65 po jakims czasie i przejechaniu kilkunastu kilometrówpodchodzi pod 90. tym samym ogrzewanie zaczyna grzac po jakiejs godzinie od uruchomienia silnika. Autem jezdze od 2 tygoni (3tys, km) nie ma róznicy czy jade po warszawie w korkach czy w trasie. na brak ogrzewania obstawiam termostat ale o co chodzi ze strzałką temp?
dymmek Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 z tego co widziałem klimatronik pokazuje wyższa temperature niż wskaźnik, tzn szybciej pokazuje temp. pracy silnika niz sam wskażnik, po nagrzaniu do temp. roboczej wskazanie z klimatroniku i wskaźnika mniejwięcej sie równoważą. Co do samego ogrzewania to trudno powiedzieć, ciepłe powietrze powinno być po kilku minutach, kolo 10min. podepnij go i zobacz, moze jakieś błędy wywali
Dev Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 termostat i czujnik do sprawdzenia ew. do wymiany
lucas-9 Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Jeżeli chodzi o kody to nie patrz na 51 bo on nawet na nie odpalonym silniku po kilkunastu minutach dojdzie do 90* Temperaturę sprawdzaj na 49.
zen64 Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Jeżeli chodzi o kody to nie patrz na 51 bo on nawet na nie odpalonym silniku po kilkunastu minutach dojdzie do 90* Temperaturę sprawdzaj na 49. Zgadza się kanał 49,a po przekroczeniu 80* wskazówka na blacie idzie na 90*, a jeżeli chodzi o ogrzewanie to prawdopodobnie zapowietrzony układ
Ja4rek Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Sprawdzaj temperaturę na kanale 49 na klimatroniku, jeżeli bardzo długo nagrzewa się silnik to obstawiam wymianę termostatu. Pozdrawiam Jarek
grippen Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 termostat do wymiany jak tak obstawiam
Rekomendowane odpowiedzi