Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi bierze olej po planowaniu głowicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem ponieważ Audi A4 B7 bierze olej i dymi na niebiesko 1.6 102km po uszczelnieniu silnika, planowaniu głowicy, mechanik stwierdził że pierścieni nie trzeba wymieniać bo są sprawne, a przed uszczelnieniem nie dymil 

Opublikowano

to już wiesz że trzeba te silniki miały wadliwe pierścienie jak i wszystkie 8v

Opublikowano

to nie jest wina pierscieni tylko gównianej uszczelki pod głowicą i braku przygotowania bloku silnika prrzed montażem zrobionej głowicy

Opublikowano

Jak miałeś zdjętą głowicę to trzeba było wymienić pierścionki. Mój silnik 1,6 ALZ  brał ponad 2l oleju /1000 km przy jeździe z prędkością ok. 140 km/h . Po wymianie pierścieni i uszczelniaczy zaworowych ubytków oleju brak!

Opublikowano
3 godziny temu, maly8181 napisał:

to już wiesz że trzeba te silniki miały wadliwe pierścienie jak i wszystkie 8v

Nie wszystkie, miałem kiedyś Audi B4 z silnikiem 1,6 ADA ( 101KM) i przy przebiegu ponad 400 tyś. km oleju nie brał.....

Opublikowano

Może uszczelniacze.. Jak przed wymianą nie dymił to po wymianie też nagle nie powinien. Coś spieprzył przy naprawie.. ?

Opublikowano

Ja miałem B5 1.6 ADP, prawie 300tys i grama oleju mi nie brała. 

Opublikowano
6 minut temu, bodzio.c napisał:

Jak miałeś zdjętą głowicę to trzeba było wymienić pierścionki. Mój silnik 1,6 ALZ  brał ponad 2l oleju /1000 km przy jeździe z prędkością ok. 140 km/h . Po wymianie pierścieni i uszczelniaczy zaworowych ubytków oleju brak!

i co ?

zdjeto głowice i pierscienie sie rozpłynęły ? mocno sie zastanów zanim cos równie głupiego napiszesz

Opublikowano

U mnie tez po wymianie pierścieni i uszczelniaczy zawodowych nic nie bierze oleju A4 B6 1.6Alz 8V 2001rok

Opublikowano
W dniu 22.10.2018 o 20:41, Dev napisał:

i co ?

zdjeto głowice i pierscienie sie rozpłynęły ? mocno sie zastanów zanim cos równie głupiego napiszesz

Może i napisałem głupio, ale autor tematu nic nie napisał dlaczego zdemontowano głowicę, wyszedłem z założenia że silnik brał olej a mechanik uszczelniał silnik i sprawdził ( chyba wzrokowo) z góry pierścienie na tłokach. Ja osobiście nie znam tej nowatorskiej metody kontroli pierścieni szczególnie tych zgarniających od góry silnika.....  Autor wydał trochę grosza a dołożył by trochę i by były nowe pierścienie i spokój na parę lat.