CooL2000 Opublikowano 27 Października 2018 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Witam wszystkich! Od jakiegoś czasu borykam się z problemem opisanym w temacie, mianowicie ogólnie rzecz ujmując przy półsprzęgle (czy to redukcja, bieg w górę czy ruszanie) sprzęgło tak jakby szarpie, co może być tego przyczyną? Co było robione (po czym w czasie ~6 miesięcy wystąpił problem) - cały komplet sprzęgła z dwumasą (zrobiłem już jakieś 20 tyś km) - uszczelnienie wału - olej w skrzyni biegów - nowy płyn hamulcowy - nowe poduchy silnika Objaw szarpania jest o tyle dziwny, że występuje w 99 % przypadków, natomiast sporadycznie ale zdarza się ze po odpaleniu samochodu brak szarpnięć, przy zmianie biegów jeżeli idealnie "wceluje" w obroty również brak objawów. Samochód był w serwisie, wyciągnięty został dwumas w celu weryfikacji - jak nowy brak przypaleń. Jakieś pomysły jak sprawę ugryźć ? Edytowane 27 Października 2018 przez CooL2000
gruzin519 Opublikowano 30 Października 2018 Opublikowano 30 Października 2018 A jakiej firmy dwumas wsadziłeś? tez mam podobny problem, od czasu do czasu szarpie przy ruszaniu. Przebieg 174tys i ori dwumas lecz juz go bierze. Kolega miał ten sam problem, szarpało, wymieniliśmy w obu przypadkach płyn hamulcowy lecz to nie rozwiązało sprawy. Wymienil dwumas na sachsa, po 45tys ten same objawy, szarpanie przy ruszaniu, teraz zmienił na luka i jest Ok.
CooL2000 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) 12 godzin temu, gruzin519 napisał: A jakiej firmy dwumas wsadziłeś? tez mam podobny problem, od czasu do czasu szarpie przy ruszaniu. Przebieg 174tys i ori dwumas lecz juz go bierze. Kolega miał ten sam problem, szarpało, wymieniliśmy w obu przypadkach płyn hamulcowy lecz to nie rozwiązało sprawy. Wymienil dwumas na sachsa, po 45tys ten same objawy, szarpanie przy ruszaniu, teraz zmienił na luka i jest Ok. Wymieniłem na sachsa, kupiony w hurtowni z częściami. Natomiast z innego źródła dowiedziałem się (nie wiem na ile to prawda), że było bardzo dużo reklamacji i zwrotów na zestawy od sachsa - ponoć była seria podróbek. A czy dwumas firmy luk nie jest trochę inny ? tzn miałem luka na stole ale od nowości wsadzony był sachsa i mechanik przez wzgląd na różnice w budowie zasugerował kupno sachsa. Edytowane 30 Października 2018 przez CooL2000
gruzin519 Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 W dniu 30.10.2018 o 18:59, CooL2000 napisał: A czy dwumas firmy luk nie jest trochę inny ? tzn miałem luka na stole ale od nowości wsadzony był sachsa i mechanik przez wzgląd na różnice w budowie zasugerował kupno sachsa. Inny tzn pod jakim względem? Etka podaje zestawy luka i sachsa jako ori numery. Wydaje mi się, że LUK niczym nie odbiega od sachsa a jest nawet wytrzymalszy. Ten kumpel co zmieniał miał seryjnie Luka, stwierdził że sachs jest lepszy i lipa. Wytrzymał 45 tys. ?♂️ porażka. Wsadził więc Luka i teraz ma spokój. A tak poza tematem, kod Twojego silnika to 1B? Co to za silnik?
CooL2000 Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Opublikowano 1 Listopada 2018 51 minut temu, gruzin519 napisał: A tak poza tematem, kod Twojego silnika to 1B? Co to za silnik? Kod mojego silnika to CAGA, 143 km, generalnie z tego co pamiętam trochę inaczej wyglądał docisk i przez to kupiłem sachsa. Idzie się do tego szarpania przyzwyczaić tylko czy skrzynia biegów nie dostaje za bardzo w d*pę? Bo nie uśmiecha mi się kolejna wymiana sprzęgła...
gruzin519 Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 Średnica i docisk są takie same, tak bynajmniej podaje Etka. Szarpie, bo po prostu tarcza i docisk się przypalają. Skrzynia może jakoś szczególnie na tym nie cierpi, ale być może oddziałuje to w jakimś stopniu na łożysko oporowe, nie wiem, nie chce wprowadzać w błąd.
Rekomendowane odpowiedzi