Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stage 2 Pare pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I z w miarę łagodnym przyrostem - tylko tutaj zawsze jest balans, bo wolny przyrost = maksymalna wartość później. Ale właśnie ten moment gdy jest największy przyrost (mowa oczywiście o 1, a zwłaszcza 2 biegu) to moment gdy w ośce laczki nie dają rady. 

Opublikowano
  • Autor

Hmm a jak to będzie odczuwalne podczas jazdy ? Będzie czuć moc przy płaskim momencie? :D Nie znam się

Opublikowano
2 minuty temu, Marciol napisał:

Hmm a jak to będzie odczuwalne podczas jazdy ? Będzie czuć moc przy płaskim momencie? :D Nie znam się

Zalozmy ze auto generuje stałe 300Nm od 2500-6000 obr.

Wiec efekt wgniatania w fotel bedzie taki sam od 2500-6000obr 

Bedzie poprostu równo ciągnęło

Opublikowano
  • Autor
15 minut temu, WYSKUN napisał:

Zalozmy ze auto generuje stałe 300Nm od 2500-6000 obr.

Wiec efekt wgniatania w fotel bedzie taki sam od 2500-6000obr 

Bedzie poprostu równo ciągnęło

Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie :) W takim razie chyba będzie to najlepszym rozwiązaniem niż wymiana opon co sezon przez brak trakcji na 1 i 2

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Odebrałem samochodzik po kapitałce, tak że "kupiłem drugi samochód :)" Narazie jest na dotarciu jeszcze, może to śmiesznie zabrzmi ale już czuje że fajnie jedzie, a to tylko seriai to w dodatku 150 :) (poprostu przed remontem turbo było w tragicznym stanie) Tak że nie wiem czy jest sens robić te 250, teraz zacząłem się zastanawiać nad 200/210 może wystarczy :D Zważywszy że już mi się podoba (gdzie nie mogę za bardzo przetestować w 100% możliwości ze względu na docieranie). 

Przez chwile się zastanawiałem że mniej km niż zakładałem to może taniej będzie ale w sumie kosztów to chyba za bardzo nie ucina, gdyż DP i Kat trzeba zrobić, wtryski też, heble nawet i bez podnosznia mocy przydaloby sie a co dopiero... :d FMIC w sumie tu chyba jedyne co może pokusić się zamiast pełnego fmic na drugi ic z bexa i dołożyć. To tylko taki mój "brudnopis" z głowy przelałem w post.

Póki co zrobione zostało:

- Kapitałka

- Tip z nierdzewki

- Hybryda od Geremiego (teraz wyjdzie na to ze bez sensu było robić hybryde)

Opublikowano
59 minut temu, Marciol napisał:

Odebrałem samochodzik po kapitałce, tak że "kupiłem drugi samochód :)" Narazie jest na dotarciu jeszcze, może to śmiesznie zabrzmi ale już czuje że fajnie jedzie, a to tylko seriai to w dodatku 150 :) (poprostu przed remontem turbo było w tragicznym stanie) Tak że nie wiem czy jest sens robić te 250, teraz zacząłem się zastanawiać nad 200/210 może wystarczy :D Zważywszy że już mi się podoba (gdzie nie mogę za bardzo przetestować w 100% możliwości ze względu na docieranie). 

Przez chwile się zastanawiałem że mniej km niż zakładałem to może taniej będzie ale w sumie kosztów to chyba za bardzo nie ucina, gdyż DP i Kat trzeba zrobić, wtryski też, heble nawet i bez podnosznia mocy przydaloby sie a co dopiero... :d FMIC w sumie tu chyba jedyne co może pokusić się zamiast pełnego fmic na drugi ic z bexa i dołożyć. To tylko taki mój "brudnopis" z głowy przelałem w post.

Póki co zrobione zostało:

- Kapitałka

- Tip z nierdzewki

- Hybryda od Geremiego (teraz wyjdzie na to ze bez sensu było robić hybryde)

Skoro masz już hybrydę, to nad czym zastanawiać się? Dawaj DP, wtryski większe, prawy IC/fmic i leć na strojenie. Potem zrobisz sobie heble, bo nie wiem czy zdrowe to tak dla mocniejszego turba jest jak jeździsz na serii. Niech ktoś inny się wypowie na ten temat.

A i pomyśl o sprzęgle, bo jeżeli go nie ruszałeś, to pewnie szybko Ci padnie albo w ogóle nie uciągnie ~250km.

Opublikowano

Dokladnie, jak mialbym nowa hybryde to szkoda byloby mi ja trzymac na jakies 210/220 km, gdy na k03s robi sie wiecej. To po co bylo hybryde brac. Od razu skladaj i stroj wszystko na 250/260 km, tym bardziej ze masz silnik po kapitalce wiec zero ryzyka. Sprzeglo wyjdzie w praniu ale pewnie bedzie do zmiany jak pojdzie grubszy nm z dolu.

Opublikowano
W dniu 3.04.2019 o 20:35, QuikSilver napisał:

szybkie pytanie, mam teraz wtryski BAM 380, ale obawiam się że padają i szukam "nowych" gdy założę od SAABa 370 to będzie dalej lipa?

Po czym takie wnioski? Prędzej pompa siądzie lub regulator w filtrze, niż zajechać wtryski..

Opublikowano

sprawa się wyjaśniła, dlatego myślałem o wymianie wtrysków, bo wymieniłem filtr na ori i ciśnienie było 4 bary tak jak ma być a komputer pokazywał że robi się ubogo że brakuje paliwa, mysłałem że coś jest z wtryskami że nie puszczają tyle paliwa ile mają zadane, wymieniłem sondę lambdę bo to ona świrowała.

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, MarcinL napisał:

Skoro masz już hybrydę, to nad czym zastanawiać się? Dawaj DP, wtryski większe, prawy IC/fmic i leć na strojenie. Potem zrobisz sobie heble, bo nie wiem czy zdrowe to tak dla mocniejszego turba jest jak jeździsz na serii. Niech ktoś inny się wypowie na ten temat.

A i pomyśl o sprzęgle, bo jeżeli go nie ruszałeś, to pewnie szybko Ci padnie albo w ogóle nie uciągnie ~250km.

Zastanawiałem się poprostu czy oklice 200 mnie zadowolą biorąc pod uwage że ledwo po kapitałce mi się podoba przyspieszenie seryjne :D ale skoro tak mówicie, w sumie ośka więc strojenie będzie musiało być specjalne jak ktoś wyżej napisał w sensie z możliwie płaskim momentem.

14 godzin temu, bartez90 napisał:

Dokladnie, jak mialbym nowa hybryde to szkoda byloby mi ja trzymac na jakies 210/220 km, gdy na k03s robi sie wiecej. To po co bylo hybryde brac. Od razu skladaj i stroj wszystko na 250/260 km, tym bardziej ze masz silnik po kapitalce wiec zero ryzyka. Sprzeglo wyjdzie w praniu ale pewnie bedzie do zmiany jak pojdzie grubszy nm z dolu.

Tez teraz po fakcie sie zastanawiam bo moglem k03s szukac :D Ale już trudno ,no dobra więc wyprowadziliście mnie spowrotem na właściwe tory haha :D

Sprzęgło też było wymienione przy kapitałce, jest z AWX razem z dwumasa komplet.

Opublikowano
58 minut temu, Marciol napisał:

Zastanawiałem się poprostu czy oklice 200 mnie zadowolą biorąc pod uwage że ledwo po kapitałce mi się podoba przyspieszenie seryjne :D ale skoro tak mówicie, w sumie ośka więc strojenie będzie musiało być specjalne jak ktoś wyżej napisał w sensie z możliwie płaskim momentem.

Tez teraz po fakcie sie zastanawiam bo moglem k03s szukac :D Ale już trudno ,no dobra więc wyprowadziliście mnie spowrotem na właściwe tory haha :D

Sprzęgło też było wymienione przy kapitałce, jest z AWX razem z dwumasa komplet.

To jak sprzęgło AWX to szkoda marnować potencjału na jakieś 200 km:-)

Tu link do mojego nowego tematu ile potrafi nawet dobre k03s po odpowiednim przygotowaniu

Opublikowano
  • Autor

Skoro tak mówicie :) Byle program ogarnąć z płaskim momentem to mam nadzieje że nie będe mieć problemów z trakcją :D

Co do chipa szkoda że w okolicy nie mam polecanego tunera, tzn z opinii google i ogolnie ludzi w Bielsku są dwa miejsca z dobrymi opiniami bo poza tym to dopiero Katowice :)

Ładnie :) Mi by się taki wynik już podobał :D

Zastanawiam się jescze co z katem, na pewno chce jakiegoś mieć gdyż te przepisy się zaostrzają więc jakiś być musi, myślałem o manglfow ale ktoś pisał że szybko padają/rdzewieją

Opublikowano
Godzinę temu, Marciol napisał:

Zastanawiam się jescze co z katem, na pewno chce jakiegoś mieć gdyż te przepisy się zaostrzają więc jakiś być musi, myślałem o manglfow ale ktoś pisał że szybko padają/rdzewieją

Jak coś to kolega @bartez80 robi sportowe katy. I to jest chyba jedyna normalna opcja bo seryjny kat musi wylecieć do takich mocy.

Opublikowano
5 godzin temu, bartez90 napisał:

Jak coś to kolega @bartez80 robi sportowe katy. I to jest chyba jedyna normalna opcja bo seryjny kat musi wylecieć do takich mocy.

U mnie ori ogarniał 250 kunia, w czerwcu lecę dalej i już idzie out.

Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, ELLIOTT napisał:

U mnie ori ogarniał 250 kunia, w czerwcu lecę dalej i już idzie out.

E to nie tak źle z tym ori, z tym że mój kat będzie pewnie już bardziej zmęczony życiem niż twój :D

Zawsze równie dobrze moge zostawić kata i zobacyzc co będzie ewentualnie potem wymienić, z tym że chciałbym zrobić IC DP i Kata naraz ,żeby tylko raz płacić za robote.

Opublikowano

Wszystko fajnie, tylko po pierwsze na seryjnym kacie taka hybryda będzie ciągnąc dobrze pewnie od 3500 rpm, z dołu może wstawać naprawdę słabo. U mnie po wstawieniu dp zauważyłem bardzo dużą różnicę z dołu, a kat wcale nie był w złym stanie.

A po drugie trzymanie takiej hybrydy na 1,2 czy 1,3b i przytkanym wydechu też na jej trwałość pozytywnie nie wpłynie.

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, bartez90 napisał:

Wszystko fajnie, tylko po pierwsze na seryjnym kacie taka hybryda będzie ciągnąc dobrze pewnie od 3500 rpm, z dołu może wstawać naprawdę słabo. U mnie po wstawieniu dp zauważyłem bardzo dużą różnicę z dołu, a kat wcale nie był w złym stanie.

A po drugie trzymanie takiej hybrydy na 1,2 czy 1,3b i przytkanym wydechu też na jej trwałość pozytywnie nie wpłynie.

Tak czy owak skłaniam się do jednej wizyty w warsztacie tak jak wyżej napisałem więc pewnie kata też wymienie na tego od barteza

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nie chcę pisać specjalnie nowego tematu ale nie rozumiem jednej rzeczy i chciałbym abyście mi to prosto wytłumaczyli :) 

Otóż.. Turbo czasem fajnie słychać jak ciągnie aż wyciszam muzykę :D ,a czasami prawie wcale go nie słychać (wiem że turbo kręci się cały czas nawet jak go nie słychać) ale dlaczego tak jest? i czy to normalne? Wszystkie obserwacje w zakresie 2 - 3 tys rpm (gdyż silnik na dotarciu) mniej więcej na podobnych drogach, w sensie względnie płaskich. 

Dodam że fakt faktem turbo jest poprostu wrzucone, nie było strojone jeszcze, może to kwestia wystrojenia?  Hybryda od Geremiego z potencjałem 260km

Opublikowano
  • Autor

Ktoś coś ?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Cześć, odświeżam temat gdyż w końcu po wielu miesiącach wyszedłem na prostą finasowo i mogę zacząć poważnie myśleć nad całą resztą z tego tematu.

Zrodziło się trochę dylematów ale pokolei:

Mam dylemat odnośnie ICka, rozmawiałem z Fiodorem z Fmotors i polecał mi 230tke ponieważ 180tka podobno będzie malutka, przypomnę że planuję jakieś 230-250km zależy jak wyjdzie lecz boje się że przy 230 będzie spora turbo-dziura i będzie na wyrost?

Co sądzicie?