Grz3sztof Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Cześć, Mam takie pytanie do was może komuś się też tak działo. Od niedawna tata ma problem ze swoją audiczką (A4/B6/1.9TDI) Auto garażowane. Czasem - częściej niż czasem, jak odpala auto, (zimny, po nocy w garażu), samochód nie pracuje na wszystkich wtryskiwaczach ( przynajmniej tak twierdzi tatko). Po zagrzaniu auta problem z dźwiękiem(wtryskiwaczem) ustaje, podczas tego dźwięku auto zbytnio nie reaguje na pedał gazu. Dźwięk, który się wydobywa, to dźwięk zbliżony do pracy traktora, taką wersję przedstawił mi tata. Tata wyczyścił już Eger, dpf. Wtryski były wyciągane i sprawdzane - są okey, więc chyba to nie wina mechaniczna wtrysków tylko coś innego. Silnik też był już remontowany, bo brał olej przez co kopcił. Na komputerze też nic nie widać. Ktoś może miał podobne objawy lub może coś zasugerować, bo mechanik już powili rozkłada ręce, a tata już załamany....
Lukasz_mk2 Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) Kolego żeby można było coś więcej powiedzieć należałoby wykonać logi: Druga sprawa jeśli mechanik do którego Tata jeździ z autem wyczyścił mu DPF'a to lepiej zmieńcie mechanika, bo w B6 nie występuje filtr DPF. Poza tym, uzupełnij poprawnie profil, bo nie spotkałem się z silnikiem 1.9 1B. Edytowane 26 Marca 2019 przez Lukasz_mk2
Krzysiek6623 Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 W B6 pod koniec produkcji były też egzemplarze z dpf. No ale w 2006 to na pewno nie produkowali już B6-tek. Jeszcze z 2005r. B6 sie spotkałem, ale nie z 2006 ;)
Grz3sztof Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 Bardzo przepraszam, już poprawiam B7.
Grz3sztof Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 7 godzin temu, Lukasz_mk2 napisał: Kolego żeby można było coś więcej powiedzieć należałoby wykonać logi: Druga sprawa jeśli mechanik do którego Tata jeździ z autem wyczyścił mu DPF'a to lepiej zmieńcie mechanika, bo w B6 nie występuje filtr DPF. Poza tym, uzupełnij poprawnie profil, bo nie spotkałem się z silnikiem 1.9 1B. Aby umieści logi, trzeba miec komputer i kabel serwisowy ?
Grz3sztof Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 Rozmawiałem, ze znajomym. Sugerował, że to może być wina zaworu egr, mówił, że zawór może się zacinać a komputer tego nie pokazuje, przez co auto pracuje na nie wszystkich tłokach i stąd ten dźwięk. Mówił też, że jak u siebie miał podobne obiawy do tych, które mu opisałem, to wyciągnęli ten zawór i go dopiero wtedy sprawdzili na komputerze. Czy to może być powód ?
piotrsob1 Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Stan zaworu EGR podczas uruchamiania i pracy na biegu jałowym nie ma większego znaczenia ( czy jest on otwarty czy zamknięty silnik i tak powinien normalnie pracować ). Szukaj problemu raczej w zapowietrzaniu się układu paliwowego ( uszczelnienia pompowtrysków, szczelność pozostałej części układu paliwowego)
Grz3sztof Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Opublikowano 28 Marca 2019 Dzięki przekażę, tacie. Jak się uda wyjaśnić przyczynę, to napisze co i jak
Rekomendowane odpowiedzi