Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Zbiorniczek podciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z zbiorniczkiem podcisnienia. Jest to taka w miare mala kulka pod zaworem N75 obok trubiny, wilkosci troche wiekszej jak pilka tenisowa. Mianowicie mam bardzo male podcisnienie w gruszce turbiny. Wezyk idacy z podcisnieniem od podszybia zakonczony jest trojnikiem, z ktorego jeden wazyk leci do zbiorniczka podcisnienia, a drugi do N75. Jak podpialem N75 bez zbiorniczka podcisnienia, sztanga dziala prawidlowo. Teraz moje pytanie: czy mogl uszkodzic sie zbiorniczek (dodam ze jak zassalem ustami zbiorniczek to trzymal podcisnienie),albo czy cos moze sie stac jak w ogole nie podlacze tego zbiorniczka? Moze macie jeszcze inne sugestie co moglo sie stac np. w calym ukladzie jest za male podcisnienie... ? dzieki za odp

Opublikowano

byc moze pompa podcisnienia niedomaga, lub istnieje nieszczelnosc w ktoryms z przewodow podcisnienia

Opublikowano

najczęściej luzuje się króciec wychodzący z pompy podciśnienia i tam radzę zajrzeć, zbiornik podciśnienia nie ma się jak uszkodzić - chyba, że autem przybiłeś gdzieś dzwona :

gdzieś to było (nawet z fotkami na forum.tdi-tuning.pl ale nie mogę znaleźć)

Opublikowano

Wymienie wszystkie przewody i zobaczymy czy cos pomoze. Dziwi mnie tylko ze bez tego zbiorniczka jest ok. Pytalem sie i zbiorniczek musi byc bo jak np gwaltownie zahamuje to spadnie podcisnienie i automatycznie zamkna sie kierowniczki.

Opublikowano

Witam a ja się boję że się urwie tam coś bo nie mogę z tej gruszki wyciągnąc wężyka-jak to zrobic żeby nie urwac nic???Mam w opłakanym stanie ten wężyk i raz już spadł i niebyło doładowania.

Opublikowano

musisz wężyk jednocześnie ciągnąć do siebie obracając go przy tym w lewo i prawo na przemian bo siedzi on na króćcu plastikowym w tym zbiorniczku, oczywiście trzeba to robić z wyczuciem by króćca nie urwać ale skoro sam piszesz, że wężyk do niego idący jest w opłakanym stanie to chyba już można powiedzieć, że zlokalizowałeś nieszczelność.

Opublikowano

Witam a ja się boję że się urwie tam coś bo nie mogę z tej gruszki wyciągnąc wężyka-jak to zrobic żeby nie urwac nic???Mam w opłakanym stanie ten wężyk i raz już spadł i niebyło doładowania.

Skoro wężyk jest do wymiany to weź nóż do tapet i rozetnij go wzdłuż króćca i wymień na nowy :wink4: .