wampir Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Takie techniczne pytanie odnośnie wygłuszania drzwi, czy ta czarna mate nie nakleja się przypadkiem na boczek? U Ciebie widzę, ze jest jedna warstwa bezpośrednio naklejona na drugą tak? PS: Ciekawe oklejenie Teraz to auto dopiero rzuca sie w oczy... nie idzie sciemnić, że to był ktoś inny w tym miejscu o tej porze
t_stepniak Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2020 29 minut temu, wampir napisał: Takie techniczne pytanie odnośnie wygłuszania drzwi, czy ta czarna mate nie nakleja się przypadkiem na boczek? U Ciebie widzę, ze jest jedna warstwa bezpośrednio naklejona na drugą tak? PS: Ciekawe oklejenie Teraz to auto dopiero rzuca sie w oczy... nie idzie sciemnić, że to był ktoś inny w tym miejscu o tej porze Z tego co mi wiadomo - masz rację, nakleja się na boczek drzwi, ale ..chłopaki od audio, u których robiłem działają od ponad 15 lat, więc nie chcę wchodzić w kompetencje :)) Najważniejsze, że działa bardzo dobrze, natomiast dlaczego zrobili tak - ciężko powiedzieć Z oklejeniem to prawda, troche ciężko o anonimowość, ale da się przywyknąć
wielik Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Się wkurzyles że z gleby na alloarda przeskoczyles haha.. fajne audio buda też ciekawa w tej okleinie
t_stepniak Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2020 W dniu 11.01.2020 o 15:43, wielik napisał: Się wkurzyles że z gleby na alloarda przeskoczyles haha.. fajne audio buda też ciekawa w tej okleinie Dzięki audio robi robotę, od razu inna jazda
Norbas Opublikowano 13 Stycznia 2020 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Pytanko odnośnie mechatroniki. Robiłeś sam może ? Trzeba robić jakieś adaptacje i wgrywać softa po zmianie ?
t_stepniak Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2020 2 godziny temu, Norbas napisał: Pytanko odnośnie mechatroniki. Robiłeś sam może ? Trzeba robić jakieś adaptacje i wgrywać softa po zmianie ? Chętnie bym pomógł, ale ja nie robiłem u siebie mechatroniki wymieniałem tylko olej i filtry w skrzyni Auto ma na ten moment przejechane 268kkm, ale skrzynia była wymieniana na nową przy przebiegu 130kkm, więc mam nadzieję, że jeszcze trochę pożyje
Norbas Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 W dniu 13.01.2020 o 11:33, t_stepniak napisał: Chętnie bym pomógł, ale ja nie robiłem u siebie mechatroniki wymieniałem tylko olej i filtry w skrzyni Auto ma na ten moment przejechane 268kkm, ale skrzynia była wymieniana na nową przy przebiegu 130kkm, więc mam nadzieję, że jeszcze trochę pożyje No to trochę więcej przejechała od tamtej ? ciekawe czemu była wymieniana ?
t_stepniak Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2020 20 godzin temu, Norbas napisał: No to trochę więcej przejechała od tamtej ? ciekawe czemu była wymieniana ? W ASO mówili, że właściciel zgłaszał szarpanie na którymś tam biegu i nie bawili się w mechatronike tylko z gwarancji wymienili całą skrzynię
t_stepniak Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Opublikowano 3 Lutego 2020 Dzisiaj podczas wymiany oleju dorwałem VCDS'a i odpaliłem test zegarów oraz wyłączyłem automatyczne gaśnięcie silnika po otwarciu drzwi kierowcy. Jest o tym parę tematów, ale gdyby ktoś potrzebował:TEST ZEGARÓW VCDS -> 17 (Instruments) -> Coding 07 -> Bit 01 (czyli drugi z kolei) -> Zmieniamy z '0' na '1'AUTOMATYCZNE GAŚNIĘCIE SILNIKA VCDS -> 46 (Central Conv) -> Coding 07 -> Ostatni Bit -> Zmieniamy z '0F' na '00' Opcja numer 2 jest chyba mocno powiązania z systemem Start-Stop, ale niestety wcześniejsze wyłączenie Start-Stop nie wpłynęło na automatyczne gaszenie silnika przy otwartych drzwiach i puszczeniu hamulca. To chyba bardziej cieszy niż test zegarów
Norbas Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Hmm... który masz rok ze ci gasną po otwarciu drZwi ? Ja po otwarciu drZwi mam załączenie recznego... lepsza opcja według mnie niż wyłączenie silnika ?
t_stepniak Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Opublikowano 3 Lutego 2020 2013 rok, to kwestia kodowania, długo się zbierałem żeby to wyłączyć, teraz mam ustawione tak jak Ty
Norbas Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Kurcze tez mAm 2013 ale z czerwca... No nic wazne, ze ogarnięte bo strasznie pewnie to irytowało jak start/stop ?
t_stepniak Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Opublikowano 4 Lutego 2020 To dużo różnicy nie ma, bo mój jest z maja Najgorzej było jak musiałem wyjść na chwile z auta, żeby np otworzyć bramę i nie chciałem gasić, no i oczywiście opcja w której odpalam auto, otwieram maskę i w razie jakichś dziwnych dźwięków bez pomocy próbuje je zlokalizować. Skorzystam z okazji: ktoś poleci jakiś warsztat w Warszawie od automatycznych skrzyń? Zauważyłem jedna niepokojąca rzecz i chciałem pogadać i zapytać czy lepiej interweniować wcześniej czy można jeszcze jeździć
t_stepniak Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Opublikowano 4 Lutego 2020 46 minut temu, Norbas napisał: A co Ci się dzieje ze skrzynia ? Ciężko powiedzieć, ale na początku myślałem, że to łożysko. Jest takie dziwne buczenie przy hamowaniu silnikiem, pod obciążeniem przy przyspieszaniu jest ok, tylko przy puszczonym gazie to słychać, coś jak dźwięk kiedy hamuje tramwaj Chcialbym żeby ktoś się przejechał i powiedział co może być nie tak
Norbas Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 25 minut temu, t_stepniak napisał: Ciężko powiedzieć, ale na początku myślałem, że to łożysko. Jest takie dziwne buczenie przy hamowaniu silnikiem, pod obciążeniem przy przyspieszaniu jest ok, tylko przy puszczonym gazie to słychać, coś jak dźwięk kiedy hamuje tramwaj Chcialbym żeby ktoś się przejechał i powiedział co może być nie tak Wiem o co Ci chodzi.Mam to samo i to nie jest ze skrzyni to jest z silnika i tak się niesie, coś jak retarder w ciężarówkach. Skoro masz system start/stop to i masz układ rekuperacji czyli odzyskiwanie energi podczas hamowania silnikiem. Stąd ten dźwięk oczywiście możesz podjechać do kogoś ogarniętego ale czasem mogą cię naciągnąć. Poczytaj o tym układzie w elektrykach/ hybrydach jest ten układ popularny jest i go słychać gdy tylko puścisz nogę z gazu 1
pawelosinski83 Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 46 minut temu, Norbas napisał: Wiem o co Ci chodzi.Mam to samo i to nie jest ze skrzyni to jest z silnika i tak się niesie, coś jak retarder w ciężarówkach. Skoro masz system start/stop to i masz układ rekuperacji czyli odzyskiwanie energi podczas hamowania silnikiem. Stąd ten dźwięk oczywiście możesz podjechać do kogoś ogarniętego ale czasem mogą cię naciągnąć. Poczytaj o tym układzie w elektrykach/ hybrydach jest ten układ popularny jest i go słychać gdy tylko puścisz nogę z gazu ale żeś mnie zaintrygował :-D masz na to jakieś "papiery" tudzież linki bo chętnie bym poczytał o co tam chodzi... i muszę się wsuchać ;-) odnośnie otwarcia drzwi: mam start/stop i też mi się ręczny zaciąga, auto nie gaśnie... dzieje się to samo jak tylko pas odepnę stojąc ;-)
Norbas Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 18 minut temu, pawelosinski83 napisał: ale żeś mnie zaintrygował :-D masz na to jakieś "papiery" tudzież linki bo chętnie bym poczytał o co tam chodzi... i muszę się wsuchać ;-) odnośnie otwarcia drzwi: mam start/stop i też mi się ręczny zaciąga, auto nie gaśnie... dzieje się to samo jak tylko pas odepnę stojąc ;-) Hmm papiery... to czy masz ten system to wystarczy sprawdzić w kodach wyposażenia 7L8 a na szybko to mam tylko taki artykuł Odzyskiwanie, czyli rekuperacja energii WWW.MOTOFAKTY.PL Co do dźwięku nogę spróbować nagrać 1
pawelosinski83 Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 10 minut temu, Norbas napisał: Hmm papiery... to czy masz ten system to wystarczy sprawdzić w kodach wyposażenia 7L8 a na szybko to mam tylko taki artykuł Odzyskiwanie, czyli rekuperacja energii WWW.MOTOFAKTY.PL Co do dźwięku nogę spróbować nagrać hyhy faktycznie to istnieje i mam to... tyle, że w b8 jest to odzysk energii elektrycznej przez alternator... "When you decelerate, the energy created is lost. Brake energy recuperation recycles this energy to lighten the load on your engine. It can reduce fuel consumption by up to 3%. When you're coasting or braking, the car's alternator generates energy."
Norbas Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Tak przez alternator. Zeby to usłyszeć trzeba wsio wyciszysz i sie wsłuchać.
Rekomendowane odpowiedzi