Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Standardowe zawieszenie a felgi 17 cali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się nad oponami letnimi do mojego avanta (srebrny, bez pomalowanych nakładek na zderzakach). Obecnie mam standardowe alufelgi 15 cali i opony zimowe 205/65. Na wiosnę chcę zmienić felgi na większe. Teraz pytanie czy będą to 16stki czy 17stki.

Mam normalne zawieszenie w swoim aucie i nie zamierzam go obniżać. W wielu wątkach na forum pojawiały się opinie, że przy 17calowej feldze i oponie 225/45 auto nie będzie wyglądało dobrze bez obniżonego zawieszenia.

Co wy na to? Czy ktoś przerabiał taki przypadek i mógłby się podzielić swoją opinią.

Dodatkowo zastanawia mnie czy potrzebuję koła 225. Obecnie mam 205 i uważam, że auto całkiem nieźle się trzyma drogi i wygląda (od tyłu lub od przodu) raczej proporcjonalnie. Z drugiej strony myślę by wybrać się na małe rezanie mojego TDI na jakieś i wtedy opona 225 może być wskazana by przy ostrzejszym dodawaniu gazu nie zrywać przyczepności.

Chętnie przeczytam jakieś przemyślenia w tym temacie. Liczę na was ;-)

JaroD

Opublikowano

problem z zawieszeniem przerabial kazdy kto zaklada felgi w rozsadnych rozmiarach. wszystko zalezy od twojej osobistej oceny, jedni powiedza ze wyglada beznadziejnie i beda to przezywac dniami i nocami, az do momentu kiedy obniza bude a inni nawet nie zwroca na to uwagi. inną kwestia jest to czy jestes w stanie zrezygnowac z komfortu na rzecz lepszego prowadzenia i wartosci wizualnych bo obnizenie zawieszenia laczy sie z takimi efektami.

co do opony, nie wiem o co chodzi ci z tym... rezaniem? znaczy dynamiczna jazda w tym przypadku? im szersza opona tym lepsza przyczpnosc, ale takze wieksze spalanie i slabsze osiagi..

myslisz ze na oponie 225 nie zamielisz kolami? blad.. :wink4:

a co do wielkosci felg to ja oczywiscie polecam 17 :good:

Opublikowano

W B6 nie musisz obniżać zawieszenia dla 17" także spokojnie możesz takie założyć. Co do opon to 225/45 będą odpowiednie i auto będzie się jeszcze lepiej drogi trzymało.

Opublikowano

co do opony, nie wiem o co chodzi ci z tym... rezaniem? znaczy dynamiczna jazda w tym przypadku? im szersza opona tym lepsza przyczpnosc, ale takze wieksze spalanie i slabsze osiagi..

myslisz ze na oponie 225 nie zamielisz kolami? blad.. :wink4:

Jako rezanie miałem na myśli wizytę u Rogala i trochę mocy więcej. :naughty:

Co do zawieszenia to na razie jestem zadowolony i z komfortu i z prowadzenia, więc obniżać raczej nie będę. W grę wchodzi zatem zestaw: standardowe zawieszenie i koła 225/45/17.

JaroD

Opublikowano

takie rezanie :> jak najbardziej na + :>

standardowe zawieszenie i koła 225/45/17.

:good:

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się nad oponami letnimi do mojego avanta (srebrny, bez pomalowanych nakładek na zderzakach). Obecnie mam standardowe alufelgi 15 cali i opony zimowe 205/65. Na wiosnę chcę zmienić felgi na większe. Teraz pytanie czy będą to 16stki czy 17stki.

Mam normalne zawieszenie w swoim aucie i nie zamierzam go obniżać. W wielu wątkach na forum pojawiały się opinie, że przy 17calowej feldze i oponie 225/45 auto nie będzie wyglądało dobrze bez obniżonego zawieszenia.

Co wy na to? Czy ktoś przerabiał taki przypadek i mógłby się podzielić swoją opinią.

Dodatkowo zastanawia mnie czy potrzebuję koła 225. Obecnie mam 205 i uważam, że auto całkiem nieźle się trzyma drogi i wygląda (od tyłu lub od przodu) raczej proporcjonalnie. Z drugiej strony myślę by wybrać się na małe rezanie mojego TDI na jakieś i wtedy opona 225 może być wskazana by przy ostrzejszym dodawaniu gazu nie zrywać przyczepności.

Chętnie przeczytam jakieś przemyślenia w tym temacie. Liczę na was ;-)

JaroD

bedzie kaszanka. byles kiedys na wsi? widziales woz drabiniasty? nie ma sensu zakladac 17 do standardowego zawieszenia. komfort mniejszy, a wlasnosci jezdne wcale nie lepsze przez miekkie sprezyny i teleskopy. chociaz 1BE zebys mial...

Opublikowano

bedzie kaszanka. byles kiedys na wsi? widziales woz drabiniasty? nie ma sensu zakladac 17 do standardowego zawieszenia

Widziałem B6 na 17" i ori zawiasie i nie jest tak źle. Tu jest mniejsza przerwa między nadkolem a kołem niż w B5 i spokojnie do serii można zakładać 17" w przeciwieństwie do B5.

Opublikowano

ja w swojej b6 mam 18 na stadardowym zawiasie i nie wyglada to tragicznie :tongue4:

Opublikowano

moglibyście wrzucić jakieś fotki 17', 18' na oryginalnym zawiasie?! bo też się nad takim zestawem zastanawiam

Opublikowano

auto kolegi ONO:

standard:

17seriagi7.jpg

-35mm

1835zd8.jpg

i niech nikt mi nie mowi, ze nie ma kaszanki...

Opublikowano

To jest B7 a my piszemy o B6. Poza tym jak porównasz obniżone i nie to zawsze wyjdzie że wygląda strasznie tzw. tendencyjność zdjęć. Ale jak pokażesz samo bez obniżania to już tak nie będzie to raziło.

Opublikowano

nie jest źle ;) myślę, że jednak się szarpnę na takie 215/45/17 :P

Opublikowano

dokładnie B6 na 17 i standardowym zawieszeniu wygląda całkiem dobrze wiec nie wiem o co ludziom chodzi

ja w swojej b6 mam 18 na stadardowym zawiasie i nie wyglada to tragicznie :tongue4:

Czemu mam wrazenie ze sami sie pocieszacie..? :)

Bez porownania na 1BE wyglada lepiej. 17 bez obnizenia zawiasu to kupa. Wg mnie szkoda wydawac kasy, bo nie bedzie efektu, a auto bedzie stalo jak koza.. :rolleyes:

Opublikowano

wiadomo, że delikatna jest koza, ale lepsze to niż kołpaki albo 16', bo w trakcie jazdy nie widać jakie zawieszenie :P widać tylko, że solidna felga

Opublikowano

auto kolegi ONO:

standard:

-35mm

i niech nikt mi nie mowi, ze nie ma kaszanki...

Na tych zdjęciach faktycznie obniżony wygląda dużo lepiej. B6 różni się jednak dość mocno z profilu od B7. Dla mnie te felgi nie pasują do B6, gdyż preferuje te 5 ramienne z grubymi szprychami.

Muszę chyba na zrobić małe oglądanie i porównywanie na najbliższym spocie, bo wiosna coraz bliżej a ja nadal w polu jestem z decyzją :/

JaroD

Opublikowano

To jest B7 a my piszemy o B6. Poza tym jak porównasz obniżone i nie to zawsze wyjdzie że wygląda strasznie tzw. tendencyjność zdjęć. Ale jak pokażesz samo bez obniżania to już tak nie będzie to raziło.

B6 i B7 to to samo auto w tej kwestii.

Do tego -35 w B6/B7 to spora strata komfortu, kilka osób z forum już założyło i wracało do 1BE.

Opublikowano

Bez porownania na 1BE wyglada lepiej. 17 bez obnizenia zawiasu to kupa. Wg mnie szkoda wydawac kasy, bo nie bedzie efektu, a auto bedzie stalo jak koza..

Wiadomo że nawet na minimalnym obniżeniu będzie lepiej niż na ori ale w przypadku B6 nawet na ori jest znośnie. Ja osobiście bym obniżył ale też tragedii nie ma bez obniżenia.

Ale mimo wszystko może przez sylwetkę, jakoś w B6 tak to się nie rzuca w oczy jak w B7.

Opublikowano

Tu moje auto na zawieszeniu 1BE czyli -20mm i kołach RS6 18", wygląda średnio:

20fb380557328fa7med.jpg

Przydało by śię -35mm. Na zawieszeniu seryjnym auto wyglądało już całkowice beznadziejnie.

Opublikowano

W B6 nie musisz obniżać zawieszenia dla 17" także spokojnie możesz takie założyć.

Widziałem B6 na 17" i ori zawiasie i nie jest tak źle. Tu jest mniejsza przerwa między nadkolem a kołem niż w B5 i spokojnie do serii można zakładać 17" w przeciwieństwie do B5.

Bez porownania na 1BE wyglada lepiej. 17 bez obnizenia zawiasu to kupa. Wg mnie szkoda wydawac kasy, bo nie bedzie efektu, a auto bedzie stalo jak koza..

Wiadomo że nawet na minimalnym obniżeniu będzie lepiej niż na ori ale w przypadku B6 nawet na ori jest znośnie. Ja osobiście bym obniżył ale też tragedii nie ma bez obniżenia.

Ale mimo wszystko może przez sylwetkę, jakoś w B6 tak to się nie rzuca w oczy jak w B7.

Dibo przeczytaj swoje wiadomości w tym wątku, które Ci zacytowałem..., Czy Ty naprawde ie widzisz, że sie powtarzasz :mysli:

Zastanów się zanim coś napiszesz i czytaj co wcześniej pisałeś w danym wątku bo to naprawde zaczyna być żenujące :cool1: