realua Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Cześć, w moim samochodzie zaczął pojawiać się problem z kontrolką oleju, kontrolka jak w zegarku pojawia się w tym samym momencie. 1500 obrotów (obojętnie na biegu czy nie) na rozgrzanym mocno silniku. Dodam, że dojeżdżam do pracy 45km i rano problem nie występuje, tylko w drodze powrotnej gdy jest cieplej. Auto 3 tyś. po wymianie UPG, rozrządu, napinacza z paskiem, zalany olejem Mobil1 10w40 - od dwóch lat leje ten sam olej + filtr MANN. Mierzyliśmy ciśnienie, w normie. Nie trzaska na niskich obrotach, samochód chodzi generalnie bardzo dobrze. Wymieniliśmy czujnik, ten przy filtrze z białą kropką (febi). Oleju nie ubywa. Od remontu dolaliśmy 100-150ml płynu. Auto ma tendencję do trzymania wyższej temperatury, ok 92-94 stopnie - jutro wymienimy termostat. Ma ktoś jakiś pomysł? Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez realua
przem8 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Smok do czyszczenia, a ta temp. to standard dla tych silników.
Randor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Te prawidłowe ciśnienie to jakie i przy jakiej temp oleju przeprowadzony był pomiar? U mnie temp płynu dobija czasami do 98c. Podobno to norma. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Randor
realua Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 15 minut temu, przem8 napisał: Smok do czyszczenia Nie powinno w takim razie w bardziej losowych momentach spadać ciśnienie?
przem8 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Micha do zrzucenia i czyszczenie. Nie ma co się zastanawiać i unikalbym jazdy na Twoim miejscu ale to już Twoja sprawa. Zalej jakiś normalny olej 5w40 po wszystkim. Ciśnienie może pokazywać w normie podczas pomiaru, a smok będzie za***any, nie raz już takie przypadki były.
realua Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Ciśnienie mierzone na 90st wskazywało na 1,5 bara. Jutro zrzucimy w takim razie miskę. Silnik trzeba podnieść?
przem8 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 1,5 na wolnych tak? A przy 2 i 3 tys obr.? Wskazówka nie skakala podczas pomiaru? Roboty jest trochę, silnik trzeba podwiesic. Powodem olejarki może być jeszcze napinacz łańcuszka i może wadliwy nowy czujnik ale w 99% w tych silnikach to zawalony smok to powoduje. Skutki jazdy na c**jowych olejach i serwis LL.
realua Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Na wyższych było jakoś 3-4 bary, wskazówka raczej trzymała się równo Napinacz jest nowy, łańcuch też. Przed wymianą łańcuch był już mocno naciągnięty i było zdaje się delikatnie przestawione już. Co do czujnika, to na starym w takich samych sytuacjach kontrolka się pojawiała. Jaki olej kupić? Jak mam 10w40 to mogę zalać syntetykiem? Miska na uszczelce czy na silikonie? Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez realua
Randor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja składałem na uszczelce i było sucho przez następne 2 lata aż do sprzedaży. Zrób płukankę (najlepiej bg109) przed zwalaniem miski. Po wszystkim śmiało lej syntetyka 5w40. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Randor
radi88PL Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 3 godziny temu, Randor napisał: Te prawidłowe ciśnienie to jakie i przy jakiej temp oleju przeprowadzony był pomiar? U mnie temp płynu dobija czasami do 98c. Podobno to norma. hmm u mnie jest inaczej, temp zawsze, ale to zawsze pokazuje 90 stopni na zegarach. Rośnie jedynie temp oleju jak mocno auto przegonię. Patrzysz na wskazania zegarów czy climatronika ?
Randor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) 3 minuty temu, radi88PL napisał: hmm u mnie jest inaczej, temp zawsze, ale to zawsze pokazuje 90 stopni na zegarach. Rośnie jedynie temp oleju jak mocno auto przegonię. Patrzysz na wskazania zegarów czy climatronika ? Zgadza się ale ja nie pisze o temp na zegarach tylko na vagu bądź klimatroniku. Temp na budziku zawsze będzie stała deko przed 90c bo tak to jest zrobione. Ruszy się dopiero bodaj od 108-110c. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Randor
realua Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 zegarów.. do tej pory nie wiedziałam, że można odczytać temp z climatronica.
radi88PL Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 2 minuty temu, realua napisał: zegarów.. do tej pory nie wiedziałam, że można odczytać temp z climatronica. Można jak wejdziesz w "ukryte menu" climatronika
radi88PL Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 @Randor nie zwracałem na to uwagi, jak miałem uwalone wisko to w korkach wskazówka drgała, ale jak piszesz pewnie się zgrzał to tych 100 ileś tam stopni
Randor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Musiał się już ładnie grzać. Po zrobieniu softu jeździłem z podpiętym vagiem i temp potrafiła dobić przez chwilę do 101c. Wskazówka na budziku nawet nie drgnęła.
radi88PL Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 tak na pewno, na drugi dzień od razu zmieniłem wisko na behr/hella i jest spokój... przynajmniej na zegarach
realua Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 U mnie na budziku właśnie regularnie trzyma temp 92-94, w korku lubi podejść do 100 i potem termostat się otwiera i zbija. Dzisiaj po powrocie do domu zerknę jaką temp na climatroniku mam.
Randor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Podepnij vaga sprawdź jak to wygląda.
przem8 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, realua napisał: U mnie na budziku właśnie regularnie trzyma temp 92-94, w korku lubi podejść do 100 i potem termostat się otwiera i zbija. Dzisiaj po powrocie do domu zerknę jaką temp na climatroniku mam. 49 kanał jak coś i to jest odczyt z licznika. Trzeba by porównać z tym co pokazuje g62. 100 stopni to wskazówka stoi w 3/4 skali wskaźnika? To w rzeczywistości by było ponad 110. Tak na pewno być nie może. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez przem8
realua Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) @przem8 teraz w drodze do domu wyglądało to tak, że na zegarze było +/- 92, na climatronicu 99-104. Więc pewnie gdy na zegarze jest 100 to w rzeczywistości jest koło 110. @Randor na vagu nie ma żadnego błędu z czujnika, były tylko jakieś błędy z sondy i wałka rozrządu Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez realua
Rekomendowane odpowiedzi