Ronisol Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Witam mam pytanie, bo być może ktos z was ogarnia temat czy da się zrobić swap z tiptronica na manual? Kiedyś jakieś tematy o tym były i jedyne co się doczytałem to, że koszta są ogromne ale wszędzie są tematy sprzed paru lat więc zastanawiam sie jak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy? Co trzeba kupić? Jakie są koszta robocizny? Czy jest ktos na forum kto ogarnia te tematy? Auto jest w wersjii quattro z 5 biegowym tiptroniciem
pila24 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Są warsztaty które przekładają na manuala za 3 tys (części+robocizna). Kolega 2 tygodnie temu przekładał w a6c5 pod Chojnicami za 2,5 tys i stara skrzynia została w rozliczeniu. Póki co bardzo zadowolony,poszukaj może coś w okolicy znajdziesz.
BeyerBrown Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Skrzynia się zepsuła na amen czy kolega liczy na poprawę osiągów po swapie? Które w mojej ocenie są dyskusyjne, jeśli wziąć pod uwagę elastyczność: http://www.zeperfs.com/en/match43-6960.htm 80-120: 5,3s man 5,3s tip 80-180: 19,6s man 21,5s tip parametr dużo ważniejszy w codziennym użytkowaniu niż przyspieszenie 0-100. No chyba, że koledze zależy na byciu mistrzem prostej spod świateł
Ronisol Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Może nie tyle co skrzynia się zepsuła ale doszedłem do wniosku ze 5 biegowy tiptronic serio jest bardzo ale to bardzo zamulony w tym aucie
pila24 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 10 godzin temu, Ronisol napisał: Może nie tyle co skrzynia się zepsuła ale doszedłem do wniosku ze 5 biegowy tiptronic serio jest bardzo ale to bardzo zamulony w tym aucie Gdyby miał 6 biegów i nieco krótsze przełożenia to były całkiem fajny automat.
Ronisol Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2019 A moze istnieje mozliwosc wlozenia 6 biegowego triptronica zamiast komibnowania z manualem? Mimo wszystko wygodnie sie jezdzi automatem moj ojciec ma 6 biegowego tipa w A6 i zachowuje sie zupelnie inaczej skrzynia od mojej 1
BeyerBrown Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Problemem w 5HP19 są dwa pierwsze biegi, bo nie są po chwili, z tego co mi wiadomo, spinane na sztywno, jak to się dzieje w przypadku pozostałych biegów, tylko cały czas moment obrotowy przechodzi wtedy przez konwerter hydrokientyczny, a na nim wiadomo - są straty. Stąd te jej zamulenie w ruszaniu ze startu zatrzymanego. W moim odczuciu dłuższe przełożenia to duży plus bo włączając kick-down'a skrzynia schodzi (najczęściej) do 3 biegu i można na tym biegu spokojnie polecieć aż do 150km/h. OK, przyznaję, że dużo lepiej ta skrzynia zachowuje się w zestawieniu z moim obecnym samochodem (A6 2.7T) niż 3.0, o czym też mówią czasy przyspieszeń 0-100km/h w danych technicznych: A6 C5 2.7T 250KM quattro man - 6,8s tip - 7,4s A4 B6 3.0 220KM quattro man: 6,9-7,1s (różnie podają) tip: 8,7shttps://www.audi.de/dam/nemo/customer-area/more-information/predecessor-models/a4/pdf/a4b6/2001_06_a4_b6_30_162.pdf z mocniejszym silnikiem i z jednoczesnym niżej dostępnym max. momentem obrotowym ten sam tiptronic jak widać wykazuje mniejsze zamulenie względem manuala 6-cio biegowy tip znany z B7 i C6 jest już pozbawiony tego zamulenia, o czym wspomniał wyżej kol. Ronisol Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez BeyerBrown
Ronisol Opublikowano 2 Września 2019 Autor Opublikowano 2 Września 2019 To teraz zachodzi właśnie pytanie czy istnieje możliwość wsadzenia 6 biegowego tipa do tego samochodu?
pila24 Opublikowano 2 Września 2019 Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) Mechanicznie pewnie nie był by to duży problem skoro w b7 jest taki to i do b6 podejdzie. Problemy będą ze sterownikami silnika,skrzyni i licznika by się "dogadały",a w b7 jest inne immo i problem już się pojawia. Edytowane 2 Września 2019 przez pila24
Ronisol Opublikowano 10 Września 2019 Autor Opublikowano 10 Września 2019 To raczej temat umrze, bo nie mam za bardzo w swojej okolicy nikogo kto by mógł podchodzić do tematu ;/
BeyerBrown Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) A skrzynia 6HP24 z S4 B6 tip? Powinna podejść i mechanicznie i elektrycznie... https://www.audi.de/dam/nemo/customer-area/more-information/predecessor-models/a4/pdf/s4/2005_03_s4_b6_253.pdf 0,2s różnicy pomiędzy skrzynią man a tip Przy słabszym silniku pewnie będzie większa rozbieżność, ale myślę, że nie więcej niż 0,5s Edytowane 10 Września 2019 przez BeyerBrown
Ronisol Opublikowano 11 Września 2019 Autor Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) O widzisz juz ta skrzynia wygląda ciekawie jeszcze jakby się wypowiedział ktoś kto jakos się orientuje czy rzeczywiscie podejdzie czy nie to by bylo dobrze. Tylko podejrzewam, że znaleźć tą skrzynie nie będzie łatwo Edytowane 11 Września 2019 przez Ronisol
Rekomendowane odpowiedzi