Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pompa wody w A4 B9 2.0TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i dopadł mnie problem nieszczelnej pompy wody. Problem szeroko opisywany na zagranicznych forach, a tu widzę, ze jestem pierwszym nieszczęśnikiem. ? Powiem jaki koszt wymiany w ASO. 

Opublikowano

Napisz proszę coś więcej, co to za defekt?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 30.09.2019 o 22:03, czarny69 napisał:

Napisz proszę coś więcej, co to za defekt?

Pękające obudowy termostatu. Całkowity koszt wymiany w ASO to 3100-3500zł. Do d*py plastikowa konstrukcja. Naprawiona ponoć w 2019 roku. Nie każdego dotyka ale jednak coś było na rzeczy. 

Edytowane przez vvalery

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Są dostępne zamienniki?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 10.10.2019 o 09:58, RALF76 napisał(a):

Są dostępne zamienniki?

Widziałem gdzieś aluminiowe. ? Na allegro oryginał 1200 zł. Widziałem też za 950.

Wymieniłem termostat z pompą wody co było niby przyczyną usterki ( nieszczelna obudowa). Zabuliłem w ch... kasy, a po dwóch dniach poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym 1cm poniżej minimum. Jak odebrałem auto w garażu sprawdziłem i był w środku między Max i min. Załamka. ? Jadę tam w sobotę opier... k... ???

Opublikowano

nie ma wycieków nigdzie? może się odpowietrzył dopiero po przejechaniu większego dystansu..

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, RALF76 napisał:

nie ma wycieków nigdzie? może się odpowietrzył dopiero po przejechaniu większego dystansu..

Ralf76 wycieków nigdzie nie ma. Mam nadzieję, że to jest to o czym piszesz. Pojadę w sobotę, żeby sprawdzili. Czytałem w necie, że to niby normalne zjawisko i trzeba uzupełnić i powinno być OK. Zobaczymy. Napiszę co i jak. 

Opublikowano

uzupełnij i obserwuj..

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, RALF76 napisał:

uzupełnij i obserwuj..

Dzwoniłem do Audi oraz byłem w Skodzie bo tam mam znajomego i wszyscy potwierdzili to co napisałeś, że nawet do 200km może potrwać odpowietrzania. Uzupełnił mi kumpel w Skodzie. Jak odkręcił korek to było lekkie sssss i poziom się lekko podniósł i wjechał ponad min. Auto było ciepłe po przejechaniu 30 km ?

Opublikowano

zapewne będzie już dobrze :)

Opublikowano
  • Autor
W dniu 18.10.2019 o 07:26, RALF76 napisał(a):

zapewne będzie już dobrze :)

Dzięki. Oby. Będę informował?

Auta z ogłoszeń, które miały otworzone maski. W każdym poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym poniżej minimum lub grubo poniżej. Czy to norma ? Sprawdźcie u siebie, bo u mnie po wymianie pompy jest już OK

668BD226-3180-4133-AEF8-68DFC35895FB.jpeg

940E5C37-0F8A-45B9-B088-11AD0D1F6A26.jpeg

C4B6994D-CA73-4073-9AC3-8A6443F1C1A2.png

E29E3877-220F-4CBC-9E3A-B6D6EB06356F.png

6F9134DD-6FDE-4537-BDCC-DE5980CFF3BF.png

E0F557EE-327E-4D10-B9DB-7E1445A98209.png

7E541F3B-227E-490D-A659-9529FBD2C2B1.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdziłem u siebie dziś, mam 2-3cm poniżej MIN (2.0 TFSI, 252KM, przebieg 23k, auto ma rok). Dolać i lecieć do ASO czy najpierw ASO? :slina:

Edytowane przez zb0oj

Opublikowano

Dolej najpierw... Nie ma sensu latać z każdą najmniejszą rzeczą do ASO. Jak zauważysz wyciek dopiero w tedy do ASO jedź.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, zb0oj napisał:

Sprawdziłem u siebie dziś, mam 2-3cm poniżej MIN (2.0 TFSI, 252KM, przebieg 23k, auto ma rok). Dolać i lecieć do ASO czy najpierw ASO? :slina:

Tak jak kolega pisze. Dolej i obserwuj. Możesz przyświecić latarką w głąb silnika na lewo od zbiornika wyrównawczego lekko u dołu, tam gdzie jest pompa i zobaczyć czy nie ma jakiś nalotów koloru białawego. Rozmawiałem z Amerykaninem na YouTube, który twierdzi, że w zależności od jazdy może ubyć oleju jak i płynu. On co jakiś czas dolewa. Nie często ale jednak i ma to w d....?  

Jeżeli masz auto na gwarancji to pompa wymieniana jest za darmo, gdyby obudowa była nieszczelna np. Ok 3000-3500zł w kieszeni?
P.S. Dolej po nocy na zimnym silniku !!!!!!

Edytowane przez vvalery

Opublikowano

To pierwsze moje auto w którym miałem taką akcję, stąd pytanie :) 

Dzięki za odpowiedzi, doleję jutro rano i będę obserwował :D

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, zb0oj napisał:

To pierwsze moje auto w którym miałem taką akcję, stąd pytanie :) 

Dzięki za odpowiedzi, doleję jutro rano i będę obserwował :D

Moje też Bartek. ? Stąd jestem wyczulony. U Ciebie może być wszystko OK. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Od kilku miesięcy mam problem ze smrodem w samochodzie. Zdarza się, że po dynamiczniejszej jeździe trzeba stanąć i wietrzyć auto bo nie da się wytrzymać.

Rocznik 2017, gwarancja do maja 2021.

Byłem w ASO z tym kilka razy.

za 1 razem wyczyścili klimatyzację + wymiana filtra kabiny (odpłatnie)
za 2 stwierdzili, że poluzowała się opaska zaciskająca wężyk obiegu płynu chłodniczego, płyn sączy się w tym miejscu
za 3 razem ubytek płynu był już tak duży, że stwierdzili problem z termostatem który wymienili, podobno płyn kapał na rozgrzaną rurę wydechową i powodował smród.
Chwilę po tym podjechałem jeszcze raz, bo płyn był poniżej minimum (pewnie zapowietrzony po serwisie), dolali ponad max 

Ostatnio auto przeszło bez błędów przegląd + (odpłatnie) została wyczyszczona klimatyzacja i ...

Przejechałem trasę 200km i ... znowu smród nie do wytrzymania ... 
Autem jeźdzę od maja 2018, zrobione 19 700km

Nie wiem co z tym dalej robić, zmienić ASO ?

Edytowane przez JFH

Opublikowano

skoro wewnątrz śmierdzi płynem chłodniczym może rozszczelniła się nagrzewnica. Nie czuć w ustach posmaku słodkości ?

Opublikowano

Raczej nie czuje posmaku słodkości.

Być może nagrzenica, nie mam pojęcia, nie znam się na samochodach.

Umówiłem się z polecanym na tym forum mechanikiem, zobaczymy.

Opublikowano
  • Autor

Jak nalali ponad Max to płyn ucieka przez korek zbiorniczka. Nie zauważyłeś białych plamek w okolicach korka. Miałem problem z płynem i winowajcą była pompa wody.