Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Tylne zawieszenie - stuki przenoszone na nadwozie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z tylnym zawieszeniem.

Odgłos jakby dobijania zawieszenia do nadwozia występujący najczęściej na poprzecznych nierównościach typu dylatacje na mostach, przejazdy kolejowe czy inne uskoki na jezdni, również w momencie wjechania w jakąś zapadniętą/wystającą studzienkę.

Dodam, że podczas jazdy po wybojach nic nie stuka i jest "idealna" cisza.

Wymieniłem amortyzatory, osłony i odboje, łożyska, sprężyny(jedna była padnięta) etc. słowem prawie wszystko, co przyszło mi do głowy...

Zostały jeszcze tuleje metalowo gumowe ale nie wiem czy to one mogą być przyczyną stuków.

Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem? Będę wdzięczny za pomoc.

Ps. Zaciski hamulców oraz klocki sprawdziłem, to nie to...

Sprężyny i amorki dobrze siedzą, więc to odpada. Zapomniałem jedynie wymienić poduszek gumowych(pierścieni centrujących) ale wydawały się na jeszcze sprawne...

Hmm chyba bez wymiany tulei się nie obejdzie - pocieszające jest to, że koszt zakupu niewielki:)

Mam nadzieję iż mając do dyspozycji kanał, mnogość narzędzi i trochę czasu dam radę je sam wymienić...

Dzisiaj kupiłem tuleje - Febi. W weekend, jeśli czas pozwoli, zabiorę się za ich wymianę.

Napiszę czy coś się zmieniło w wyniku tej operacji...

[31.03.2009]

Już jestem pewien, że te stuki to te tuleje - po wymianie jak makiem zasiał, Chłopaki wymieniać i się nie oglądać-koszt niewielki a komfort z jazdy o niebo lepszy:)

Teraz tłuką się wahacze z przodu z lewej strony:/

Jestem zły bo na lemkach zrobiłem 30k i się sypią - wymienię teraz na MS i tak polecą szybko ale są znacznie tańsze...

Opublikowano

Może sprężyna dobrze nie siedzi i jak dobijasz to wyskakuje z gniazda?

Opublikowano

ja mam podobnie i wydaje mi sie ze to sa te tuleje koszt jednej to ok 40 zł FEBI a potrzebne są 2 sztuki więc nie jest to dużo wymiana jakieś 100zł max ;)

Opublikowano

Daj cie znac panowie czy stukanie zaniklo po wymianie tulejek, bo zdaje sie ze mamy ten sam problem.

Ja wczesniej mialem zawiesznie sportowe tyl obnizony o -45 i stukalo ale bylo to znosne. Teraz mam gwint i jest porazka nie wiem czy to wina gwintu był uzywany ale w dobrym stanie.

Opublikowano

Witam

mialem to samo i po wymianie tulejy tylnej belki cisza i spokoj :tongue4:

Opublikowano

dołącze sie do tematu to napewno tuleje gumowe u mnie było to samo wymieniłem i jest ok a pozatym wszystko juz wymieniłes wiec tylko to pozostało pozdro :good:

Opublikowano

ja tez sie podlacze pod temat. od pewnego czasu bije mi cos wlasnie w tylnym zawieszeniu. szczegolnie na dziurach, studzienkach kanalizacyjnych i poprzecznych laczeniach asfaltu. odglos i odczucie jest takie jakbym mial w kolach ze 3 atmosfery albo kola drewniane. czy to tez beda tuleje?

Opublikowano

mam podobne odczucia ja sie biore za to dopiero w czerwcu, planuje wymiane amortyzatorow, sprezyn, odboji jezeli stukanie nie ustapi bede szukał dalej.

Opublikowano
ja tez sie podlacze pod temat. od pewnego czasu bije mi cos wlasnie w tylnym zawieszeniu. szczegolnie na dziurach, studzienkach kanalizacyjnych i poprzecznych laczeniach asfaltu. odglos i odczucie jest takie jakbym mial w kolach ze 3 atmosfery albo kola drewniane. czy to tez beda tuleje?
bardzo latwo sprawdzic czy to tuleja autko na kanal jak nie masz to lewarek odkrecis kolo niunia w gore i jakols lapke lub cos takiego i wlozyc miedzu belke a jej mocowanie i poruszac jak bedzie luz to na 100% tuleja do wymiany
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

tuleję można sprawdzić też w inny sposób. A mianowicie: ja zrobiłem tak że wchodziłem w zakręt 90 stopni i czułem że tył zaczyna wyprzedzać przód. Zarzucało zdrowo d*pą i strach było ostro skręcać.

Po wymianie tulei jak ręką odjął. Tył się trzyma drogi i jest wspaniale.

ps. Tuleje rozwaliłem dzięki temu że jeździłem z krwawiącym amorkiem i to na nią były przenoszone drgania.

Opublikowano

Możecie mnie uraczyć jakąś fotą (z etki lub jakieś FOTY(cennika online) takiej tulei. Moje autko po zimie też ma podobne objawy , kiedy w ciaśniejszym zakręcie tył mi goni na boki albo na studzienkach coś mocno tłucze jak wyrobiony amorek. Nie chcę kupować w ciemno a potem, żeby się nie okazało na kanale, że nie tą kupiłem.

pozdrawiam

Darek

Opublikowano

Widać problem jest dosyć powszechny, gdyż mam chyba podobny problem w tylnym prawym kole.

Zawsze jak wjadę w zapadniętą studzienkę lub podczas przejeżdżania przez "leżącego policjanta" mam wrażenie jakbym miał z tyłu twarde zawieszenie :D

Pewnie też muszę tuleje sprawdzić .....

Opublikowano

A czy za stuki na przejazdach po szynach lub studzienkach też mogą odpowiadać te tuleje, czy to już wina wybitego amora? Mam też takie stuki (prawy tył) jakby amorek w gnieżdzie się nie trzymał i czasami wyskakiwał

Opublikowano

sprawdźcie tuleje w sposób który opisał młodyy.

Ja właśnie sprawdziłem i już wiem co mi się tak tłucze z tyłu. (a mechanicy mówili przy że jeszcze trochę na tej tulei pojeżdżę)

Widocznie nowy amorek ją wykończył. :chytry:

Opublikowano

Ja dzis probowalem odnalesc przyczyne stukania, wydaje mi sie ze nie sa to tuleje.

U mnie wahacz stuka o górne mocowanie pod półką. Z tego co pamietam z poprzedniej A4 byly tam zamocowane plastiki w ksztalcie grzybka.

Czy nie pelnia one wlasnie funkcji wyciszenia stuku, usztywnienia?

Czy ktos wie jak to sie nazywa fachowo i czy mozna dostac je w serwisie?