Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujniki parkowania w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem. Niestety nie wiem czy auto, z którego pochodzi mój nowy BCM1 było wyposażone w czujniki PDC. Kupując moduł spodziewałem się, że skoro posiada piny do obsługi czujników to wszystko będzie działać bezproblemowo. W sumie elektrycznie działa, ale nie wizualnie. Wyszła moja niewiedza. Będę kombinował w kierunku wgrania zestawu danych pod PDC. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Opublikowano

Jak możesz to wrzuć mapę adaptacji sterownika 5F.

Opublikowano

Adaptacje w 5F wyglądają na poprawne. Być boże rzeczywiście brakuje parametryzacji BCM1 pod PDC.

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 23:31, bimber33 napisał(a):

Screenshot_2025-05-06-23-25-59-14_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.thumb.jpg.24078b224f30feb33bee1ec7c5e8994a.jpg

I piszą że są one do polifta, ale widzę że mają inny kształt i oznaczenie C na końcu. Czy one biedą ok? Czy muszę koniecznie kupić z końcówką B? 

Dziękuję za odpowiedz 

info dla potomnych, właśnie sprawdziłem po VIN swojego auta (24 rok, S-Line) - czujniki do przedniego zderzaka z literką C na końcu, czujniki tył z literką B na końcu. 

Opublikowano

Wydają się także być ok.

Opublikowano
W dniu 15.11.2021 o 18:01, Muskel1 napisał(a):

w Byte 37 Bit 5-7 ustawić w drop down menu na 40  (APS_variant_MLBevo.8_sensors, czyli aktywować Bit 6 dla 8 czujników).

Mam wszystko złożone i podpięte do bcm, biorę się właśnie za kodowanie. Pojechałem do znajomego bo ja mam vcds który jest za stary już do mojego auta. Na kolegi vcds jest możliwość kodowania . Bo wpisaniu dostępu upoważnionego robiłem zgodnie z instrukcją czyli sterownik 09 byte 16, 28, 35 wszystko szło ok. 

Poległem na byte 37 gdyż nie ma okienka 5-7... 

Czy to kwestia klona czy coś innego, bo nie wiem o co kaman? 

Na zdjęciu pokazuję, że nie mam takiej zakładki. 

IMG20250519142800.jpg

Opublikowano

Parametryzacja BCM pod PDC

Opublikowano
Godzinę temu, bimber33 napisał(a):

Czy to kwestia klona

Tak.

Opublikowano
Godzinę temu, bimber33 napisał(a):

Poległem na byte 37 gdyż nie ma okienka 5-7... 

Czy to kwestia klona czy coś innego, bo nie wiem o co kaman? 

Napisałem w instrukcji, aktywujesz bit 6.

Oczywiście bit 5 musisz wtedy odznaczyć.

Opublikowano
W dniu 15.11.2021 o 18:01, Muskel1 napisał(a):

Rzeczywiście nie dopatrzyłem się, że tam jest napisane aktywować bit 6 🫣.

Będę robił w wolnym czasie kolejne podejście.

Dodatkowo mam jeszcze pytanie odnoście sterownika 13 ACC  oraz sterownik 6c kamera. Jak dobrze rozumiem jeśli ich nie posiadam to tam nic nie muszę kodować? Bo ich komputer nie nawet nie Znajdzie? Wiem, że to może głupie i oczywiste pytanie, ale chciałbym mieć już wszystkie wątpliwości ustalone 😀

Opublikowano

Jeżeli nie posiadasz danych sterowników, to nic tam nie zmieniasz, bo sie z nimi nie połączysz, gdyż ich fizycznie tam nie nie ma.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc, zwłaszcza Panu Muskell 😎

Czujniki już działają po zakodowaniu 🥳

Jeśli już ktoś zamierza dokładać czujniki polecam wiązki od użytkownika Kaju strona internetowa vag-instal.com Nowa wiązka jest tańsza niż sobie wołają za używki, straciłem niepotrzebnie kupę czasu na internecie szukając "okazji" której nie było 🤣 wiązka zrobiona na oryginalnych kostkach i przewodach o tych samych kolorach co Ori i jest nowa, używka może być już zmęczona życiem i może się okazać, że po krótkim czasie coś nie będzie jednak działało😆

• Lubię to 1