Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tuning BFB 1.8T 163km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w B6 miałem 200koni na fabrycznym IC i turbo i wszystko ładnie śmigało ponad 3 lata.

Poniżej masz link:

GREGOR10.PL

bfb, aum, ary, arx, arz, app, aqa, ajq, bam, aeb, ajl, avj, bex, chiptuning, soft, seria, downpipe, k03-029rs, wtryski bex,

Edytowane przez Rabbi

Opublikowano

Mi na seryjnej k03 wyszło 208KM i 316Nm - a miałem tak :

katalizator off, druga sonda wyprogramowana, tak samo sai wyleciało, wydech na 3 tłumikach przelotowych ( z tyłu wylot na 2 koncówkach) dobre świece , dolot duży grzybek simota, wtryski bex , IC był  oryginalny 1 i oczywiście program. Tu masz jeszcze temat.   

Jak masz kasę to idz w hybrydę ok. 1450-1500zł przy zwrocie starej ( kaucja 200zł ) ( ja kupiłem z total turbo , i mam wtryski z bam IC centralny, tip może być silicon i celuj w 250/260KM. Oczywiście kat wycięty i najlepiej przerobiony wydech. Ja na dniach zakładam IC centralny + tip wtryski bam i w styczniu moze będzie strojenie wreszcie bo już nie mogę się doczekać jak to wszystko wyjdzie :kox: Jak wyjdzie 250 będę już zadowolony :banan:   

Opublikowano
3 godziny temu, Rabbi napisał:

Ja w B6 miałem 200koni na fabrycznym IC i turbo i wszystko ładnie śmigało ponad 3 lata.

Poniżej masz link:

GREGOR10.PL

bfb, aum, ary, arx, arz, app, aqa, ajq, bam, aeb, ajl, avj, bex, chiptuning, soft, seria, downpipe, k03-029rs, wtryski bex,

Jak to jeździło latem? Ja przy 180/270 i fabrycznym smic nie mogłem zrobić kompletu logów dynamicznych bo motor puchł i nie było jazdy. 2-3 depnięcia i zdechlak. Jaki sens ma taka moc? Chyba, że mieć tylko zapas do jednego dobrego wyprzedzania:) Drugie to już loteria.

Po wrzuceniu fmic 550x180 i sofcie na 230km auto nie puchnie nawet w temp powyżej 30c na dworze. Różnice mega w jeździe. Każdy podchodzi do tematu inaczej. Ja wolałem wszystko ogarnąć tak jak trzeba.

Edytowane przez Randor

Opublikowano

Mi na te 208 KM  jakoś to jeździło :wink: po kilku depnięciach było czuć że puchnie . Ale w porównaniu do serii była duża różnica na + jeśli chodzi o moc . Oczywiście jak ma trochę kasy może włożyć centralny IC na pewno będzie dużo lepiej . Po niedzieli mam nadzieję, że bede miał troche czasu i założe ten IC mam już kupiony kpl. 550/240 :dancing: sai wywalone to trochę miejsca się zrobiło,  tip też wpadnie i te wtryski . Mam zamiar jeszcze zaślepić w tip wejście na odmę a na górę założyć tylko mały filterek. Ogólnie mam sprawną odmę ale szkoda żeby mi na nowe turbo szedł jakiś syf w razie czego B)  Wtedy zobaczę tep. w dolocie. mam nadzieję że będzie spora różnica 

Edytowane przez Mariox37

Opublikowano

Moim zdaniem jak już iść w te 200+ co co najmniej dsmic. 

Opublikowano

Każdemu wg potrzeb

Opublikowano

Pewnie że dsmic. Z B5 za 180 zł i gotowe. Grzech nie zrobić 

Opublikowano
W dniu 26.12.2019 o 15:06, Mariox37 napisał:

Jak masz kasę to idz w hybrydę ok. 1450-1500zł przy zwrocie starej ( kaucja 200zł ) ( ja kupiłem z total turbo , i mam wtryski z bam IC centralny, tip może być silicon i celuj w 250/260KM.

Daj znać jak ta hybryda się spisuje po wystrojeniu bo też myślę nad nią. Brałem swego czasu od nich turbo do tdi to goście byli strasznie pomocni i nie robili z niczym problemów. A i turbo spisywało się bdb. 

Opublikowano

Z hybrydami jest tak, że zależy kto robi, druga sprawa kto stroi, trzeci element to kierownik za kierownicą. Najlepsza opcja to hybryda na 270 p&p(rozsądny wybór względem ceny). Ganiam po DE i jakoś nie martwię się czy dojadę.. 

Opublikowano
  • Autor

Samochód będzie na prezent,

Chciałbym się zmieścić do około 3k, tak żeby było pewnie i bezpieczne na daily.

Opublikowano

Jak do 3k to nawet sobie głowy nie zawracaj hybrydami.

Opublikowano
  • Autor

Dlatego właśnie chciałbym zrobić maksymalnie dobrze te "podstawowe rzeczy"

Tak żeby autko się dobrze sprawowało i miało troszkę mocy bo będzie jeszcze zakładany gaz.

Ale myślę że do 3k powinienem się zmieścić z modyfikacjami ?

Opublikowano

Ja rok temu robiłem setup. Wtryski i turbo bex kupiłem używane za 530 PLN komplet. Dpdatkowo niecale 4 tyś zapłaciłem za:

-montaż fmic sprawnego na aucie,

-wymianę turbiny

- wymiane wtryski.

Doszły mi jeszcze świece do wymiany. Resztę podzespołów miałem sprawne. I na koniec program. Nie zakładałem dp. Ale to będę robił na wiosnę. Lacznie koszt na 213km/321Nm wyszedł mi około 4-4.5 tyś. Sprzedałem kilka części typu turbo smic to trochę sie zwrocilo. 

Opublikowano
  • Autor

Mam nadzieję że temat nie umarł, dobre wieści są takie że udało się uciułać troszkę gotówki i ogólny budżet wzrasta do 5k.

Pytanie do czego się opłaca dołożyć prócz wymiany smic na fmic.

Opublikowano

Ale chyba wszystko już zostało powiedziane :)

Skoro ma być 200 koni to:

1. Wtryski 320cc wystarczą 

2. Downpipe mały koszt a odetka turbinę

3. Turbina - K03s idealna pod taką moc o ile znajdziesz porządnie zregenerowaną, jak nie znajdziesz K03s to zostaje wziąć hybrydę - będzie miała ogromny zapas mocy (chcesz 200 koni, a hybrydy obsługują 250-260) więc pojeździ długo

4. FMIC/SMIC żeby latem to też jechało jak należy

5. Trzeba komuś zapłacić za strojenie, można na hamowni za 1000-1200zł, można "zdalnie" z pomocą np @Łukasz13 taniej, a tak samo dobrze (jak nie lepiej...)

I tyle jeśli chodzi o tuning.

Co jeszcze? Fajnie dać większe hamulce ale to wymaga trochę poszukiwań, kupić zaciski, jarzma, tarcze, klocki, osłony. To kosztuje ale to bezpieczeństwo.

Co jeszcze? Cała reszta standardowych niespodzianek pod szyldem 1.8T:

a) świece 4 sztuki 

b) cewki 4 sztuki

c) przepływomierz 

d) N75

e) DV

f) smok pompy oleju

O oczywistych oczywistościach jak rozrząd (przynajmniej pasek z osprzętem, jeśli łańcuch nie dzwoni) to już pisać nie trzeba :)

Jeśli prezent ma być udany to wszystko musi być na tip-top. 

I 99% tych czynności, wymian, testów itd można zrobić samemu, niniejsze forum + google.com + youtube.com i można przeczytać i obejrzeć dosłownie wszystko!

Ps: Jak kasa zostanie po tuningu to w tych autach jest na co wydawać: wielowahacz z przodu, amortyzatory często siedzą po kilkanaście lat oryginały i w rzeczywistości nie istnieją, półosie po 15-20 latach w środku to mają nie smar, a smalec... Opony można kupić jakieś nowe - to też bezpieczeństwo. 

Edytowane przez Unf

Opublikowano

Z tego co ludzie opowiadają na fb i forach to te seryjne hamulce przód 312 a 320 to przepaść. I warto zrobić swap chociaż na przód. 

Jak robić 230+ to moim zdaniem warto fmic wkładać już. Bo wiadomo. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jak ja robiłem mody to mówiłem że wystarczy 200-210 km. teraz nie żałuję że włożyłem fmic bo w planach będą kolejne mody. Laga brak. 

Opublikowano

Warto wrzucić 320. To zupełnie inny zacisk. Między 312 a 320 jest przepaść tak jak piszesz.