Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] 1.8T auto prywatne w celach firmowych / za ile ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co o tym sądzicie ? Ma to ręce i nogi ?

Założenie : cena benzyny 4,00pln brutto, roczny pokonywany dystans min. 7tyś km (na miesiąc przypada 583km)

Norma: 13l -100km

Koszt benzyny to: 0,52 pln brutto za km

Koszt przeglądu to 0,036pln brutto za km

Koszt ubezpieczenia OC to: 0,16 brutto za km

Amortyzacja z utratą wartości: 0,39 brutto za km

Koszt łączny przejazdu 1km to :1,106 pln brutto

Taka tez cene powiedziałem. Urzad skarbowy uznaje norme od 1.5l wzwyz 0,78 pln za 1km.... W diselku mozliwe ale w benzynce to raczej nie :D

Jak uważacie ?

Opublikowano

u mnie w firmie kilometrówka wynosi 0,8638 zł/km i nie ważne jaką masz pojemność , chore ale tak jest. Ostatnio udało mi się skorzystać , bo zabierałem chłopaków na szkolenie do Pruszkowa i opłacało mi się jechać prywatnym autem.

Opublikowano

no chyba nie myslisz ze jak bedziesz mial Hummera to pozwola Ci dac norme 4zł za km :polew: :polew:

jest stawka i nikogo nie obchodzi ile Ci fura pali.

fakt ze te stawki od kilka lat sie nie zmieniaja , ale sa jakie sa i nic nie wywalczysz.

Opublikowano

13l? Tyle Ci pali średnio? Gratuluję...

A poza tym, dla limuzyn wyższej klasy, gdzie RZECZYWISTY koszt wynosi ok. 1,5-2zł/km i tak nie ma podstaw do przyznania wyższej stawki.

Opublikowano

Dobra ale mój szef zaplaci mi wiecej nizeli wynosi te 80gr za km. Oczywiscie w granicach rozsądku. Dlatego skarkulowalem amortyzacje w tych 40gr. Co przez rok daje 3tys pln i uwazam ze powinno byc ok :)

Co dziwnego ze pali mi 13l ? czasem i 15 spali ale to jak mi nie zalezy :przebiegly: Zeby mi to spalilo 10l to bym musial nie przekraczac 2tys i piescic sie z gazem.

Opublikowano

Dobra ale mój szef zaplaci mi wiecej nizeli wynosi te 80gr za km. Oczywiscie w granicach rozsądku.

Ależ nikt szefowi nie zabrania wypłacić więcej, tylko wtedy ta nadwyżka, ponad określoną stawkę 0,8358 zł/km, podlega składkom ZUS i opodatkowaniu podatkiem dochodowym.

Opublikowano

Dobra ale mój szef zaplaci mi wiecej nizeli wynosi te 80gr za km. Oczywiscie w granicach rozsądku. Dlatego skarkulowalem amortyzacje w tych 40gr. Co przez rok daje 3tys pln i uwazam ze powinno byc ok :)

Co dziwnego ze pali mi 13l ? czasem i 15 spali ale to jak mi nie zalezy :przebiegly: Zeby mi to spalilo 10l to bym musial nie przekraczac 2tys i piescic sie z gazem.

Po mieście, to się zgadzam.

Rozumiem, że robisz km tylko służbowo i nie używasz auta prywatnie? Bo tylko wtedy szef powinien Ci zapłacić 100% ubezpieczenia i amortyzacji. Do tego A4 z '96 nie straci 3k w rok, nie ma siły, moja tyle straciła przez 2,5 roku.

Ale jeżeli szef Ci to uzna, to tym lepiej, ja na jego miejscu na pewno bym tego nie uznał.

Zapomniałeś jeszcze obciążyć go kosztami napraw, opon itp.

Opublikowano

Ale ta amortyzacja + utrata wartosci to jest wlasnie te 39gr za 1km.... Srednio rocznie kolo 3tyś pln. Wiem ze urzad skarbowy tyle zwraca (raczej nie zus...) ale negocjacje zaczely sie od 1,70.....i wcale nie byl zszokowany. Sam jak to okresla zalezy mu na efektywnym dzialaniu a pieniadze stoją tu na 2 miejscu.

Autem będę robic wszelkie kilometry :D (oczywiscie jezeli sie zgodzi)

Autem trzeba będzie sie poruszac głownie po miescie (95%) Norme i tak dalem zanizoną o litr.

Jest jeszcze fakt czy będzie to platne za km czy poprostu ryczałt miesięczny (cos czytalem ze to tez mozliwe jezeli jezdzi sie tylko po miescie)

Opublikowano

W miastach powyżej 500tyś mieszkańców miesięczny ryczałt wynosi 700 km x stawka 0,8358 = 585,06 zł

Opublikowano

W miastach powyżej 500tyś mieszkańców miesięczny ryczałt wynosi 700 km x stawka 0,8358 = 585,06 zł

hmmm wypisywałem kilometrówkę sobie ostatnio i księgowa kazała wpisać 0,8638 , czy ta stawka jest stała , czy jest jakaś zmienna co o niej decyduje??
Opublikowano

Z tego co wiem byly (a czy są nie wiem) ograniczenia co do pojemności auta (powyzej 1.5L) Od odpowiedniej pojemnosci byl obliczony przelicznik przez urząd skarbowy. Tyle zwracaj i tyle musialo byc na rachunku. Czyli jednostkowa kwota 86 gr. x ilosc kilometrów.

Ryczałt za uzywanie auta prywatnego w firmie moze byc stosowany tylko gdy w przewazajacej czesci jezdzi sie po miescie (90%) i dla okreslonej liczby ludnosci w meiscie wm ktorym ma jezdzic auto sa widelki. Ilosc kilometrow w meisiacu nie gra roli.

Opublikowano

stawki sa dwie: do poj. 0,9 i powyzej - nie zaleznie od rodzaju paliwa. Stawki sa stale i zmienia je od czasu do czasu ustawodawca :) zdaje sie ze jakis niecaly rok temu byla zmiana.

pozdrawiam

Opublikowano

księgowa kazała wpisać 0,8638

http://www.wskazniki.pl jakoś nie widzę takiej stawki. Od 14 listopada 2007 jest "Samochód osobowy ponad 900 cm3 0,8358 zł". No chyba że była zmiana, a ja jej nie zauważyłem.

Opublikowano

księgowa kazała wpisać 0,8638

http://www.wskazniki.pl jakoś nie widzę takiej stawki. Od 14 listopada 2007 jest "Samochód osobowy ponad 900 cm3 0,8358 zł". No chyba że była zmiana, a ja jej nie zauważyłem.

nawet jak się jebła to tylko na moją korzyść , chyba ,że się kapnie to dam znać :rolleyes:
Opublikowano

600 stówek to mi na paliwo nie starczy :D:kox:

ok pomijajac inne koszty amortyzujace auto

600 pln \ 4 pln = 150 L paliwa co ci pozwoli przy spalaniu 13L przejechac ok 1200 km (sie nie oplaca) ?

Deklarowales 600 km

co do spalania w miescie

mi w wawie pali max 12 L (wlaczona klima itd) - trasa udalo mi sie zejsc do 7,6 (przed wymiana swiec teraz bede musial wyliczyc na nowo :P)

nie jezdze bardzo oszczednie ale tez nie dzikuje po drodze

Opublikowano

Jak juz jest cieply no to wyzwanie spod kazdych swiatel i dzida :D 12l max... To mój jest popsuty : stac go na sporo więcej :D