Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Turbo GT2871 do 1.8t

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ładnie się ośmieszyłem zwracam honor ?

Opublikowano
  • Autor

Polecisz jakiś mocny zestaw sprzęgła?

Znalazłem coś takiego i według sprzedawcy powinno pasować. Montował ktoś?

https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-1-8t-1-9tdi-1000nm-audi-vw-skrzynia-01e-8751856086?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Szczerze mówiąc wolałbym automat, może da się jakiegoś mocnego automata wsadzić bez większych przeróbek?

Opublikowano

Mam ogólnie polecam, perzed montażem lineał albo suwmiarka i sprawdź wszystkie płaszczyzny czy są proste, do tego obowiązkowo wałek centrujący tarcze 

Po drugie nie bierz spieku luka, ścierwo jak żadne inne, spali się i ślizga. Tylko makland ale ma minusy, ruszasz jak upośledzony totalnie zero jedynkowo ale nie ma opcji o uślizgu. Tylko w quattro nie polecam strzelać ze sprzęgła, po dwóch strzałach na suchym wyrwalem nowe  poduszki ?

Opublikowano
  • Autor

Nie było jakiejś mocnej skrzyni automatycznej z torsenem w B6/7?

Opublikowano
2 minuty temu, kakamber1 napisał:

Nie było jakiejś mocnej skrzyni automatycznej z torsenem w B6/7?

Każdy TIP był mocny

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, Dev napisał:

Każdy TIP był mocny

Czyli ZF 6HP-19?

Opublikowano

@Devpodobno też można ożenić 6hp26, słyszałeś może coś w tym temacie? ?

Opublikowano
  • Autor

Tylko że 6hp-26 nie mają torsena(chyba), trzeba by dyfer z haldeksem i jakiś sterownik haldexa.

Znalazłem fajny zestaw 6hp-19 z dyfrem wałem itd. Od S4 tylko nie jestem przekonany czy ta skrzynia będzie chciała znieść powyżej 500 niutonów.

Opublikowano

Widzę że fajnego potworka budujesz ?

Będziesz gdzieś na bieżąco opisywać? Jestem ciekawy jak zachowa się silnik z wałem tdi, na vortexie nie pochwalają tego setupu a jesscze bardziej interesuje mnie temat skrzyni, 6hp19 - 500-550 niuta tak piszą, do tego napewno można ją pewnie ulepszyć, jakieś bajeranckie tarczki cierne i inne sterowanie mechatronika i jak chcesz tak grubo iść to nie myślałeś o jakimś gtx30-35?

Opublikowano
  • Autor

Na razie szukam informacji ale już wiem że GT 28 będzie za mało.

A skrzynie automatyczną sobie na razie odpuszczę bo za dużo problemów po drodze i za duże koszty żeby to zgłową zrobić.

Jak zaczne działać to pewnie coś powrzucam ale na razie sytuacja nieciekawa i strach zaczynać większe inwestycje.

Opublikowano

A to takie buty ?

Opublikowano

myślę że nie polecają na wale z TDI bo sów tłoka jest bardzo długi i obrotów wyższych jak 6900 nie można rozkręcać chodzi o prędkość tłoka

Opublikowano

Pisałem o tym wcześniej że prędkość tłoka może być za duża, do odważnych świąt należy ?

A jak uczy życie w takim małym piardku 2,0 czy 2,1 bez obrotów nie zbuduje użytkowej mocy ?

Opublikowano
  • Autor

Ogólnie te głowice nie lubią za wysokich obrotów. A kute tłoki są troche lżejsze  a to bezwładność jest największym problemem a nie predkość tłoka.

Opublikowano
40 minut temu, kakamber1 napisał:

Ogólnie te głowice nie lubią za wysokich obrotów. A kute tłoki są troche lżejsze  a to bezwładność jest największym problemem a nie predkość tłoka.

Za miedza są swiry co kręcą ori głowę na hydro do 9300 ? mowa o nowych OEM gratach, ja swoją po zmianie sprężyn Supertech będę kręcić do 8000-8400 zobaczymy czy turbo nie zdechnie na koniec, ale jest problem bo coś blokuje i nihuhu nie idzie ☹️

Masy są podobne a prędkości różne, widziałem parę projektów które nie powalały i tam każdy pisał że zmarnowany potencjał gratów. Jak dobrze się zagłębisz w archiwalna anglojęzyczną dyskusje to doczytasz ze jest ściśle określony współczynnik długości korbowodu do wykorbienia wału i że nie jest on optymalny 

Opublikowano
  • Autor

Mam nadzieję że wyjdzie w praniu czy to był dobry pomysł.

A tak z ciekawości znalazłem prawdziwy hardcore, wał o wykorbieniu 100mm i według sprzedawcy pasuje do 1.8t

https://www.turboloch.com/Billet-Crankshaft-Kurbelwelle-18l-22l-16V-18T-TDI-TFSI-100mm-langer-Zapfen-Zahnriemen

Opublikowano

Fajnie tak popisać ale muszę zapytać, masz na to siano czy dopiero bd zbierać te 20-30 tysi? Xd

I ogólnie jak chcesz na siłę iść w 2,1 to zrób to na bloku od tdi, zmień czape i tłoki, wyważyć wał i masz benzyniaka ?

Opublikowano

ogólnie robi się te 2.1 dla momentu obrotowego bo jest potężny i to od samego dołu przy 400 km ma się już około 650 nm to wiadomo jest uzależnione terz od ogólnych części i poskładania silnika

Opublikowano
  • Autor

O ile wirus nie potrzyma nas zbyt długo to myśle że siana wystarczy. Trzeba tylko dobrze zaplanować żeby wszystkiego po pięć razy po drodze nie wymieniać.

No i na końcu musi być nitro?