Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Klocek nie "bierze" w dolnej części tarczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak jest ok to jest ok

ale i tak je podegnij

podczas hamowania zacisk ma mniejsze drgania

OK , spróbuję podgiąć , THX :good:

co to jest formuła 125 ?????

koledze chyba chodziło o "kancioka" Fiata 125p :decayed:

Opublikowano
:tongue4: mój kredens w wersji kombi, poczciwina FSO1500 - :decayed:i nieszczęsne zapiekające się tłoczki, ech.
Opublikowano

aaaaaa, tak myslalem

w Bendix-owskich zaciskach fiata sa zawleczki które zabezpieczaja elementy przed rozpadnieciem sie zacisku

w tych zaciskach nie bylo typowego drutu tak jak w zaciskach Ate

w Lucasach tez nie ma tego dziadostwa i jest ok, nic sie nie koslawi

Opublikowano

w Lucasach tez nie ma tego dziadostwa i jest ok, nic sie nie koslawi

Dokładnie :good: , w tarczach 280 jest wszystko OK , prowadnice wyczyścić , nasmarować i śmigają dalej :wink4:

Opublikowano

:> były takie blaszki co wypadały i trzeba ich było pilnować, były takie dwa prostokąciki sprężynujące z drutu i one trzymały szczękę u dołu i od góry, zawleczki nieszczęsne i kliny też były :decayed: - fakt takiego czegoś jak te druty nie było. Tu klocek jest szerszy jak szczęka i to "banalne" coś wpływa pewnie na to koślawienie , czas zacząć szukać kogoś z ciepłym garażem... :gwizdanie:

Opublikowano

tak jak na tym foto?

http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/81/92/76/1381927600

sorry za zdjecie ale to pierwsze które wpadło mi w rece

jedynie co można to albo wymienić te druty albo je "podreperować" - bardzo lubią się na końcach odginać i może tu sprawdzić...

Druga rzecz to na klockach też mamy takie dwa wąsy - mają one dopychac klocek w stronę środka tarczy - można wyjąc klocki i delikatnie je mocniej podgiąć by mocniej dopychały.

Opublikowano
  • Autor

tak jak na tym foto?

http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/81/92/76/1381927600

sorry za zdjecie ale to pierwsze które wpadło mi w rece

jedynie co można to albo wymienić te druty albo je "podreperować" - bardzo lubią się na końcach odginać i może tu sprawdzić...

Druga rzecz to na klockach też mamy takie dwa wąsy - mają one dopychac klocek w stronę środka tarczy - można wyjąc klocki i delikatnie je mocniej podgiąć by mocniej dopychały.

Rok temu gdy zaczął się problem kupiłem nowe druty ( ATE). I nowe niewiele pomogły.

Wczoraj zdjałem kolo i wyjałem druty. Miałem 2 szt starych ORI . Wybrałem 2 szt najlepszych , podgiałem je na maxa .

Założyłem z ledwością. Po chwili znowu rozebrałem . I stwierdziłem ze trzeba kupić druty w ASO. Te co mam poprostu po podgięciu wracają do pierwotnej pozycji ( nawet te prawie nowe ATE ).

Jutro odbiorę druty z ASO , 22 zł /szt. Mam nadzieję ze są z innego materiału niż te ATE które kupiłem w sklepie.

Liczę że to pomoże , bo stare tarcze pokrzywiły mi się przez takie zbieranie. [br]Dopisany: 24 Styczeń 2011, 19:07_________________________________________________

:hi:

Problem wystąpił i u mnie po wymianie klocków. Domyślam się że mechanik nie wyczyścił i nie nasmarował prowadnic :mysli:

Przejechałem już 2tyś km i jest coraz gorzej ;( na początku nie dociskało tarczy przy piaście a teraz już praktycznie na połowie tarczy pojawił się rdzawy nalot. Czy czyszczenie prowadnic i smarowanie teraz pomoże? (zacisk prawy przód) :confused4:

ja miałem założone nowe prowadniczki , nasmarowane i nic nie pomogło. potem wymieniłem zacisk , również nic.

przeczyścić i nasmarować oczywiście warto , ale wg mnie zajmij sie drutami.

U mnie po samym podgięciu drutów auto zauważalnie lepiej hamuje. No i po dłuższym postoju nie słychać takiego chrobotania ( wskutek ścierania grubej warstwy rdzy). Więc coś to jednak pomogło ,ale jeszcze nie jest idealnie.

zamów druty z ASO , myślę ze będziesz miał wtedy pewność że masz je dobre .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie to samo po wymianie tarcz, klocków i druty nic nie pomogło. Macie jakieś propozycje??

Opublikowano

taka jest specyfika tego zacisku

dziadostwo i tyle

wine ponosi tutaj drut na zacisku

do BMW dali blachy i jest spokój

Opublikowano

taka jest specyfika tego zacisku

dziadostwo i tyle

wine ponosi tutaj drut na zacisku

do BMW dali blachy i jest spokój

Tylko dlaczego jeszcze nikt z B6 nie ma takiego problemu??

Chyba się pospieszyłem bo robert chyba ma ten problem. :embarrassed:

Opublikowano

tam jest to samo

Opublikowano

Jeżeli masz na myśli mnie , to u mnie jak na razie wszystko jest ok , klocek bierze całą tarczę , przed wymianą wszystko bardzo dokładnie wyczyściłem i jest OK :cool1:

Opublikowano

A u mnie druty nowe i nic, dalej tak samo

Opublikowano

Jeżeli masz na myśli mnie , to u mnie jak na razie wszystko jest ok , klocek bierze całą tarczę , przed wymianą wszystko bardzo dokładnie wyczyściłem i jest OK :cool1:

Tak Ciebie, bo chyba jako jedyny z B6 pisałeś w tym wątku o tym problemie u siebie.

Skoro problem nie występuje w B6, a przecież jest tam ten sam układ hamulcowy przy tarczy 288 to nie sądze, ze wina leży w drutach.

Dla mnie drut jest w 90% po to żeby zacisk nie latał luźno i nie dzwonił gdy nie hamujemy.

Opublikowano
  • Autor

Wsadziłem druty zakupione z ASO i nic nie pmogło. Dziś oddałem do mechanika żeby rozebrał i obejrzał wszystko.

Ponownie wsadziliśmy nowe prowadnice i zobaczymy. Wg mechanika wszystko jest ok. Jeśli problem bedzie występował nadal to mechanik sugeruje ze tłoczek moze mieć zbyt duży luz. Gdy klocki były nowe , tłoczek siedzi praktycznie cały w zacisku, nie ma tendencji do koślawienia się.

Tłoczków nie wymieniałem , zobaczymy co bedzie sie działo. Tylko czy wymiana tłoczków cos da jesli cylinder wytarty np. [br]Dopisany: 12 Luty 2011, 15:08_________________________________________________Jeśli ten typ zacisku jest taki dupniaty , to poradźcie co wsadzić . jaki inny ?

od czego pasuje ? czy pod tarcze 288mm to zawsze ten sam typ zacisku szedł ?

więc co wymiana na 312 mm? ale tam tez chyba ten sam zacisk był , tylko jarzmo inne.

Opublikowano

w jarzmie tez kłopot

wystarczy że delikatnie sie odkształci i bedzie lipa

w B6 jest mocniejsze mocowanie do zwrotnicy

Opublikowano

http://allegro.pl/audi-tt-r32-3-2-s3-cupra-zacisk-zaciski-tarcze-i1448915692.html

czy te zaciski wpasowałby do B5 u mnie? rozstaw mocowania jarzma wygląda podobnie.[br]Dopisany: 13 Luty 2011, 08:13_________________________________________________

a może to :

http://allegro.pl/zacisk-przod-lewy-prawy-superb-audi-a4-b5-a6-i1449827357.html

od Cupry odpada

od Superb-a ok, ale trzeba sie podpytac na jaka tarcze to idzie

moze bedzie to 312mm ????

Opublikowano

To nie jest zacisk od superba, a od octavii.

Tłoczek 54mm, tak czy inaczej fajna cena za nowy zacisk z jarzmem.

Opublikowano

od oktawki ? :mysli: :mysli: :mysli:

po czym wnioskujesz?