Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kupno nowego ale zarejstrowoanego auta z salonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mały dylemat. Chcę kupić auto z salonu do mojej firmy, dostałem świetna ofertę na auto które jest na placu z Przebiegiem tylko 5 km. Cena super z tym, że auto jest zarejstrowane od 8 miesiącu na salon (nie jest to auto demo) . W ogloszeniu auto widnieje jako Nowe (bez przebiegu) 

Czy ktoś się orientuje czy:

-gwarancja liczy się od daty pierwszej rej. nawet jak był to salon czyli gwarancję mam tylko na 16 mies. Lub jeżeli wydaje to salon z przebiegiem "zerowym" to gwarancja liczy się od momentu wydania auta. 

-czy takie nowe auto od drugiego właściciela mogę uznać jako nowe w przepisach księgowych? 

Opublikowano

Cos tu śmierdzi. Auto jest nowe ale ma 5 km przebiegu i zarejestrowane od 8 miesięcy? Możliwe, że służyło jako prywatne auto jednego z wyżej postawionych pracowników salonu/firmy, zbili przebieg z kilkuset (lub kilku tysięcy) km i wystawiaja jako nowe. Ja bym odpuścił..

Opublikowano

Z tego co kojarze w sierpniu salony rejestrowały auta bo od września zmieniała sie homologacja czy normy spalin i już tego nowego auta by nikt nie zarejstrował - wygoogluj temat 

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, Langista napisał:

Cos tu śmierdzi. Auto jest nowe ale ma 5 km przebiegu i zarejestrowane od 8 miesięcy? Możliwe, że służyło jako prywatne auto jednego z wyżej postawionych pracowników salonu/firmy, zbili przebieg z kilkuset (lub kilku tysięcy) km i wystawiaja jako nowe. Ja bym odpuścił..

Auto jest całe zafoliowane jak nowe na placu u dealer stoi takich ok 100 sztuk.. Auta dostępne od ręki. 

8 minut temu, Banan napisał:

Z tego co kojarze w sierpniu salony rejestrowały auta bo od września zmieniała sie homologacja czy normy spalin i już tego nowego auta by nikt nie zarejstrował - wygoogluj temat 

OK poszukam info. 

Dzięki 

Opublikowano
8 godzin temu, Langista napisał:

Nic nie śmierdzi. Co jakiś czas wprowadzają jakieś zmiany i dealerzy muszą się gimnastykować :) Do latania biorą sobie demówki :)  

Opublikowano

A fakt, zapomniałem o tym wymogu rejestrowania samochodów, teraz to nabiera sensu.

Opublikowano
10 godzin temu, tytyryty napisał:

-czy takie nowe auto od drugiego właściciela mogę uznać jako nowe w przepisach księgowych? 

Moim zdaniem to nowy środek trwały.

Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie w uzasadnieniu wyroku o sygn. akt I FSK 9/06 uznał, że nowy środek transportu objęty jest zawsze obowiązkiem podatkowym w trybie art. 20 ust. 1 ustawy o VAT, jeżeli wystąpi choćby jedna z sytuacji faktycznych wymienionych alternatywnie w art. 2 pkt 10 lit. a) tej ustawy, tj. był używany przez okres krótszy niż 6 miesięcy lub nie przejechał 6000 km.