Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak wymienić klocki tył bez VCDS w Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, swirus89 napisał:

– gdy kręciłem w jedną stronę to tłoczek się wysuwał, ale w druga stronę nie chciał wykonać ruchu. Przez chwilę trzpień kręcił się a tłoczek nie wykonywał ruchu, a później napotkałem opór – ale nie chciałem kręcić na siłę żeby nic nie zepsuć. 

Bo tłoczek kręcąc samoregulacją  się wysuwał to prawidłowo  ,ale kręcąc w drugą strone po osiognięciu oporu musisz tłoczek wcisnąc w zacik  , samoregulacja ci go nie wciągnie do środka  

Opublikowano

Czyli zestawem do cofania tłoczków mam go wcisnąć?(bo nie bardzo się mieści) i czy na zacisku z założonym przewodem hamulcowym da sie to zrobić. Jak miałem założony zestaw do cofania i kręciłem z normalną siłą jak przy wymianie klocków w starszych samochodach to nie chciał sie cofać. Stad moje pytanie. Czy np odpowietrznik popuścić. Dodam jeszcze, ze tłoczek jest bardzo daleko wysunięty i nie chodzi tylko o wciśnięcie w ostatnim odcinku

Edytowane przez swirus89

Opublikowano
17 minut temu, swirus89 napisał:

Dodam jeszcze, ze tłoczek jest bardzo daleko wysunięty i nie chodzi tylko o wciśnięcie w ostatnim odcinku

A o co ?

Opublikowano
8 minut temu, Dev napisał:

A o co ?

Chodzi mi o cofnięcie tłoczka o cały zakres który wyjechał czyli te 3cm(może mniej może więcej - nie mierzyłem). Na filmach widziałem, ze kręcąc trzpieniem tłoczek sie cofał i dopiero jakiś ostatni centymetr czy 5mm było wciskane a u mnie nic nie chce sie cofać 

Opublikowano

Coś przekombinowałeś przyjacielu.

Wkręć rdzeń do oporu w prawo a następnie wciśnij do oporu tłoczek, wejdzie na wysokość gumki.

Jak założysz zacisk to go odpowietrz.

Opublikowano
30 minut temu, Dev napisał:

Coś przekombinowałeś przyjacielu.

Wkręć rdzeń do oporu w prawo a następnie wciśnij do oporu tłoczek, wejdzie na wysokość gumki.

Jak założysz zacisk to go odpowietrz.

Jeszcze jedno pytanko, czy można wciskać tłoczek z założonym przewodem hamulcowym czy trzeba całkiem zdemontować zacisk. Jeśli demontaż to czym można zasklepić przewód hamulcowy(czy to nakretka nieprzelotowa jaka i z jakim skokiem gwintu)

Edytowane przez swirus89

Opublikowano

Poluzuj odpowietrznik. 

Opublikowano

Zadziwiające jak z tak marną wiedzą o układzie hamulcowym, ludzie biorą się za grzebanie przy tak ważnych elementach bezpieczeństwa jak hamulce:facepalm:

Opublikowano

Witam jak cofnąć klocki hamulcowe w audi a4 b9 mam Vcds,wchodzę w sterownik ABS Ataptacje i mam tam opcje Rozpoczęcie Wymiany okladzin klikam w start i wyskakuje komunikat opcją niemożliwa czy coś w tym stylu?Co może być przyczyną?

Opublikowano

Jakiego vcds używasz?

Opublikowano

Wersją vcds 21.9

Opublikowano

Ale klon z pewnością. Może jak masz możliwość spróbuj innym.

Opublikowano

Wersja Vcds 21.9

Opublikowano

Tak klon mam jeszcze wersję 19 i drugi interfejs Delphi jutro spróbuję 

Opublikowano

Temat Zamykam ponieważ udało się cofnąć klocki hamulcowe vcds dziękuję wszystkim za podpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Daniel0605 napisał:

Temat Zamykam ponieważ udało się cofnąć klocki hamulcowe vcds dziękuję wszystkim za podpowiedzi

Którym? I co zrobiłeś?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Vcds w sterownik ABS,nastawy podstawowe i tam jest wiersz,rozpoczęcie wymiany okładzin

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć Panowie, takie pytanko bo Ja również noszę się z zamiarem wymiany klocków na tyle samemu ale jak się okaże że nie ma opcji bez kompa to odpuszczę i dam zarobić mechanikowi, oj tam to tylko hamulce.  

Ale.... interesuje mnie czy jeśli hamulec ręczny nie zaciąga się automatycznie po zatrzymaniu i wyjęciu kluczyka to czy oznacza to, że nie muszę cofać klocków elektronicznie i droga do wymiana jest otwarta ? 

Widzę że ręczny owszem działa ale nie zaciąga się automatycznie. 

Opublikowano

Ręczny oryginalnie nie zaciąga się automatycznie.  Można to zmienić w adaptacjach sterownika, wtedy tak będzie działał.

Nie cofaj tłoczków bez kompa.

Oddaj do mechanika jak nie masz czym.

Opublikowano

A co dokładnie trzeba zmienić w adaptacjach żeby ręczny się automatycznie zaciągał po zgaszeniu auta