Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak wymienić klocki tył bez VCDS w Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w jaki sposób wymienić klocki tył w a4 b8 2.0 tdi 170km bez vcds? 

Opublikowano

Raczej nie dasz rady. Musisz komputerem odblokować elektryczny ręczny.

Opublikowano

oj tam nie..

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, dirty.73 napisał:

oj tam nie..

Widziałem ten filmik, czy to bezpieczny sposób?

Opublikowano

6 minut temu, dirty.73 napisał:

oj tam nie..

Faktycznie, mój błąd - nie pomyślałem, że kolega może chcieć zrobić to drogą ala "mietek mechanik" :decayed:

1 minutę temu, dzagu napisał:

Widziałem ten filmik, czy to bezpieczny sposób?

Ryzykujesz tym, że może Ci przestać działać elektryczny ręczny albo sypnie błędami na komputerze.

Opublikowano

a czemu ma przestać działać?a jak inaczej otwiera się ręczny "normalnie?", no poprzez podanie zasilania,trzeba tylko odpowiednio bieguny podać no i oczywiście uważać,żeby jakiegoś zwarcia nie zrobić,

myślisz,że wszyscy mechanicy robią to komputerem?pokusiłbym się o opinie,że mniejszość...za długo schodzi

Opublikowano
16 minut temu, dirty.73 napisał:

a czemu ma przestać działać?a jak inaczej otwiera się ręczny "normalnie?", no poprzez podanie zasilania,trzeba tylko odpowiednio bieguny podać no i oczywiście uważać,żeby jakiegoś zwarcia nie zrobić,

myślisz,że wszyscy mechanicy robią to komputerem?pokusiłbym się o opinie,że mniejszość...za długo schodzi

Druciarstwo to raz drugie to przy procedurze otwarcia i zamknięcia vcds dobiera odpowiednią odległość klocka od tarczy cofając tłoczek na odpowiednią odległość. Co do sprzętu to wystarczy kabel za parę zł i cofniemy sobie klocki ,a nie drutować przy zaciskach.

Edytowane przez Tom A4

Opublikowano
18 minut temu, dirty.73 napisał:

Właśnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - wystarczy to zrobić nieumiejętnie i po ptakach.

Otwarcie lub zamknięcie tłoczków komputerem to może minuta, więc ciężko mi się zgodzić z tą tezą :) A co do tego, że większość mechaników według Ciebie robi to ręcznie - cóż trzeba zmienić mechanika :thumbup1:

Edytowane przez Barti_

Opublikowano

ale ja nigdzie nie napisałem,że to jest prawidłowe podejście:),napisałem,że się da i że tak robią

Opublikowano

Robia do momentu az sie cos wysra.

Prosciej jest zdjac silniczek, wkrecic rdzen, wcisnac tloczek i zalozyc silniczek. W ten slosob mamy pewnosc ze hamulec postojowy bedzie prawidłowo działał

Opublikowano
  • Autor

Jednak zrobi mi to mechanik z komputerem, a dziś zamówię sobie vcds. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poleci ktos jakis kabel z allegro?

Opublikowano
Godzinę temu, Spiter napisał:

Poleci ktos jakis kabel z allegro?

Bierz sprawdzony z Ali.

No chyba, że potrzebujesz na już to wtedy loteria z Allegro/OLX.

Opublikowano

Ten bedzie pasowal?

To taki sam?

WWW.OLX.PL

Kabel diagnostyczny Interfejs VAG 20.4 pl OBDII-USB CAN jak HEX Vcds Do samochodów z...

Edytowane przez Spiter

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, a jak wyciągnąć tłok w celu wymiany uszczelnień i tłoczka z takiego tylnego zacisku elektrycznego?

Zaciski mam na wierzchu i chciałbym "rozłupać" na części pierwsze, proszę o info.

Też trzeba odkręcić siłowniki  (silniczki) elektryczne i od tej strony kręcąc jakimś torxem wykręcić tłoczki?

IMG_20201029_114220.jpg

IMG_20201029_114231.jpg

IMG_20201029_114210.jpg

IMG_20201029_114142.jpg

Edytowane przez jan.kow

Opublikowano

Silniczek odkręcasz od zacisku, tłoczek wypychasz albo pod ciśnieniem powietrza albo cieczy. 

Opublikowano

Muskel dzięki Ci kolego serdeczne za info i super filmik choć po niemiecku:)

Wsio teraz jasne i zrozumiałe. Nie chciałem nic na siłę aby nie uszkodzić czegoś w zacisku.

Tak na przyszłość, jeśli wchodzi w grę tylko wymiana klocków to cofam tłoczki wg procedury VCDS-em.

Tu jest wszystko jasne. Następnie nie wiem. Aby włożyć nowe klocki to przestrzeń na nie

może być za mała (bo są "grube") i co wtedy? Wpycham tłoczek czy wkręcam? Jeśli wkręcam to w którą stronę?

Zacisk lewy w tą samą stronę co prawy kręcę?

Edytowane przez jan.kow

Opublikowano

Dokładnie otwierasz VCDSem  i tłoczki tylko wpychasz nie wkręcasz. Po zamontowaniu zamykasz VCDSem i masz tam jeszcze taką funkcje wykonania testu. Uruchamiasz ją i VCDS wtedy 3 x otwiera i 3 x zamyka zacisk. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Podziękował. I teraz jestem w domu. Już wiem wszystko. Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżę troszkę temat,

W sobotę miałem chwilę i chciałem wymienić klocki i tarcze tył w a4 b8 polift z ektrycznym ręcznym. Chciałem to zrobić tak jak trzeba czyli cofnąć tłoczki z komputera(kupiłem kiedyś tester diagnostyczny viaken – ale niestety wyskakiwał tam jakiś błąd połączenia). Więc przystąpiłem do wymiany tak jak opisywał Dev – czyli odkręciłem silniczek elektryczny i chciałem cofnąć tłoczek kręcąc trzpieniem z wielowypustem. Niestety  tłoczek nie chciał się cofnąć – gdy kręciłem w jedną stronę to tłoczek się wysuwał, ale w druga stronę nie chciał wykonać ruchu. Przez chwilę trzpień kręcił się a tłoczek nie wykonywał ruchu, a później napotkałem opór – ale nie chciałem kręcić na siłę żeby nic nie zepsuć. Co z tym fantem zrobić. Musiałem poskładać samochód na starych gratach po potrzebowałem samochód. Teraz efekt jest taki, że pedał hamulca jest miękki i przy hamowaniu wchodzi powoli do podłogi. Proszę o pomoc.