junkers1706 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam dzis zmieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów i ku mojemu zdziwieniu tylko na jednym pd był luz 0.3 mm (sprawdzany był on gdy dzwigienki były w martwym położeniu tzn nie naciskały na pompki) jaki powien być luz czy mierzy się go w miejscu styku rolki dzwigienki z krzywką na gorącym czy zimnym silniku ,jakie są objawy i konsekwencje braku luzu
siniakTDI Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 No właśnie jak to jest z tym luzem na dźwigience pompowtryskiwacza. Ja u siebie zaobserwowałem że po zgaszeniu luz jest zawsze tylko na jednym pompowtrysku i tu nie ma reguły raz jest na pierwszym PD następnym razem na czwartym PD. Czy ten luz wogóle powinien być, czy może pompowtryski są źle wyregulowane ?
jaro4444 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zapoznać się Koledzy z procedurą regulacji pompowtryskiwaczy podaną przez Musashi i nie pisać bzdur.
siniakTDI Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Procedurę regulacji PD znam ale, chce wiedzieć zanim zacznę grzebać przy PD czy taki luz na jednej pompce to jest coś normalnego i tak ma być, czy raczej to nie jest normalne i trzeba wyregulować
jaro4444 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Generalnie jak przeregulujesz zgodnie z procedurą to nie powinienieś patrzeć na luz w martwym punkcie krzywki. Ważny jest odpowiednio ustawiony skok w punkcie pracy.
junkers1706 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2009 witam już ustawiłem a wygląda to tak gdy krzywka pompka jest wciśnięta (krzywka znajduje sie w martwym pukcie) śruę reulacyjną wkręcamy aż poczujemy lekki opór(chyba 4NM) i odkręcamy 242 stopnie i koktrujemy nakrętkę i kolejno ustawiamy nastęne w martwym punkcie i regulujemy luzu nie powinno być
adi_si Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 a nie jest to czasem 180 stopni , przynajmniej ja tyle ustawilem u siebie
jachim858427 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Też mi się tak wydaje że powinno być 180 stopni przynajmniej mój mechanik który pracuje w serwisie VW tak mówił.
Rekomendowane odpowiedzi