Opublikowano 23 Marca 20224 l 10 minut temu, george napisał: Zmęczone palniki/odbłysniki i klosze wpływały na efekt. na pewno też, ale jak już wyżej napisałem podczas badania technicznego wyszło, że te ledy są dużo jaśniejsze niż xenony i to widać
Opublikowano 23 Marca 20224 l 3 minuty temu, MatteoAlessandro napisał: na pewno też, ale jak już wyżej napisałem podczas badania technicznego wyszło, że te ledy są dużo jaśniejsze niż xenony i to widać Jakie wartości w luxach pokazywało w takim razie na xenonie i na led? Czy co zawierało badanie techniczne?
Opublikowano 23 Marca 20224 l 12 minut temu, Muskel1 napisał: Jakie wartości w luxach pokazywało w takim razie na xenonie i na led? Czy co zawierało badanie techniczne? wg badającego moje led miały 53 luxy a xenony porównywalnie mają do 28 luxów (podkreślam, że cytuję diagnostę, nie wiem, czy rzeczywiście xenony mają te 28)
Opublikowano 23 Marca 20224 l O.o powinny mieć dużo więcej, ok 100, to samo ksenon i to na bardzo małej powierzchni, normalnie bada się całościowy promień i w tedy ksenon ma ok 1500-3000 w zależności od żarnika i soczewki, LED potrafi to nawet przebić.
Opublikowano 23 Marca 20224 l Coś chyba nie tak z tym pomiarem. Żarniki D3S Osram CBI mają na światłach mijania 2000-2200 Lux, na drogowych 5000-5400 lux. Mowa oczywiście mierzone w peek w najaśniejszym miejscu.
Opublikowano 23 Marca 20224 l wygląda mi na to że należy to rozumieć tak, że ledy mialy 5300 a xenony 2800, może urządzenie do pomiaru nie pokazuje w 1000ach?
Opublikowano 23 Marca 20224 l 3 minuty temu, MatteoAlessandro napisał: wygląda mi na to że należy to rozumieć tak, że ledy mialy 5300 a xenony 2800, może urządzenie do pomiaru nie pokazuje w 1000ach? Tego nie wiem, bo nie wiem jakim urządzeniem dokonywano pomiaru. Urządzenia do pomiaru jasności, które znam pokazują normalnie w tysiącach, czyli 4ro lub 5cio cyfrowo. Edytowane 23 Marca 20224 l przez Muskel1
Opublikowano 23 Marca 20224 l 9 minut temu, Muskel1 napisał: Tego nie wiem, bo nie wiem jakim urządzeniem dokonywano pomiaru. Urządzenia do pomiaru jasności, które znam pokazują normalnie w tysiącach, czyli 4ro lub 5cio cyfrowo. niestety ale nie byłem przy badaniu, wszystko przekazywał mi mój mechanik, przy okazji sam to sprawdzę, żeby mieć nomen omen jasność :-)
Opublikowano 24 Marca 20224 l 13 godzin temu, Muskel1 napisał: No ciekawe ile pokaże. Tym możesz zmierzyć. allegro.pl ALLEGRO.PL nie będę kupował sprzętu dla 1razowego zmierzenia, przy okazji na stacji diagnostycznej sprawdzę
Opublikowano 24 Marca 20224 l 13 godzin temu, Muskel1 napisał: No ciekawe ile pokaże. Tym możesz zmierzyć. allegro.pl ALLEGRO.PL Lux Light Meter Pro - Apps on Google Play PLAY.GOOGLE.COM Measure illumination and light intensity level Może ktoś z bixem zmierzyć u siebie tą apką? A ja sprawdzę u siebie i porównamy? Porównam też z bixem kóry mam w mini countrymanie.
Opublikowano 24 Marca 20224 l Ta aplikacja to zabawka i nie daje miarodajnego pomiaru. Mierząc jedną lampę dwoma różnymi telefonami będziesz miał dwa różne wyniki. Wszystko zależy od elektroniki i optyki zastosowanej w telefonie.
Opublikowano 24 Marca 20224 l Godzinę temu, Muskel1 napisał: Ta aplikacja to zabawka i nie daje miarodajnego pomiaru. Mierząc jedną lampę dwoma różnymi telefonami będziesz miał dwa różne wyniki. Wszystko zależy od elektroniki i optyki zastosowanej w telefonie. ok
Opublikowano 24 Marca 20224 l 19 godzin temu, Muskel1 napisał: No ciekawe ile pokaże. Tym możesz zmierzyć. allegro.pl ALLEGRO.PL dobra, jednak kupiłem, dam znać jak zmierzę
Opublikowano 24 Marca 20224 l Godzinę temu, MatteoAlessandro napisał: dobra, jednak kupiłem, dam znać jak zmierzę No ciekawe. Postaw auto 4 m od ściany i mierz na ścianie w najjaśniejszych miejscach, na światłach mijania i drogowych. Tak jak na tym filmiku od 17:50 min. Ja zmierzę jutro w swoich matrixach i w Golfie 7 (też full led).
Opublikowano 25 Marca 20224 l Zmierzyłem dziś u siebie. Odległość od lampy do ściany 1m, mierzone na ścianie. A4 B9 lampy matrix Światła mijania 17900 lux Światła drogowe 67500 Lux Golf 7 Facelift lampy full LED Światła mijania19000 Lux Światła drogowe 44000 Lux Wiadomo, że czym dalej lampa od miernika tym mniej pokaże, dlatego ważne aby pomiar wykonywać w takich samych warunkach (odległości).
Opublikowano 26 Marca 20224 l ok, jak przyjdzie miernik to się pobawię w poniedziałek lub wtorek, zachowam te same parametry pomiaru co Ty
Opublikowano 31 Marca 20224 l No dobra, wracam do tematu. Po drodze Audi jeszcze raz wróciło do mechanika (jak to po dużych robotach zawsze coś się jeszcze odezwie) dlatego podsyłam z opóźnieniem. Odległość równo 1m od ściany od początku zderzaka (lampy jak wiadomo są minimalnie dalej) Mijania: 30 080 lux Drogowe: 41 720 lux Także mijania mocniejsze a drogowe minimalnie słabsze niż ledy z golfa. W następnym tygodniuz ciekawości pomierzę sobie jeszcze bixenony z Mini R60