Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 ALT - uszczelka pod głowicą?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, po ostatniej wymianie oleju standardowo od 4 lat MOTUL X-CESS 8100 5W40 (wymiany co 10tys/rok) zauważyłem że po przejechaniu 2tys kilometrów nie ubyło oleju, zawsze na 1tys dolewalem jakieś 100-200ml.

Do dnia dzisiejszego brak ubytków oleju co mnie zaciekawiło. Zajrzałem pod maskę, na bagnecie w normie bez żadnego masła. Zaglądam pod korek i masło... (załączone zdjęcia to pokazują). Dodatkowo ubyło sporo płynu chłodniczego - zmuszony byłem dolać jakieś 3 litry... Po kolejnych 400km znów ubytek w płynie chłodniczym z MAX na MIN. Masło dalej pod korkiem, wiec postanowiłem trochę go pocisnąć i zrobiłem na S-ce jakieś 40km obroty ok. 5-5,5tys. Na następny dzień sprawdzam korek czysty, ale za to na bagnecie te samo masło co było pod korkiem.

Zauwazylem tez podwyższone wskazania komputera pokładowego odnośnie spalania chwilowego - o jakieś 3-5litry, chociaż średnia wychodzi po mieście ok. 10-11 wg komputera. Chociaż nie jestem pewien czy to jest powiązane ze sobą. 

Czy kto z was miał podobny problem? Lub może nakierować co może być przyczyna? Trochę poczytałem i wg innych tematów podobne wskazania były na uszczelkę pod głowica.

Z góry dzięki za pomoc.

D6A37B53-064E-4A80-8E53-2FE2D67B2B97.jpeg

2128F687-1B76-44AF-A739-BF276C12038F.jpeg

2D695558-C996-48AE-850A-167979258441.jpeg

D0E5C0DF-8DCE-42E8-9105-BE9DE2C7EF79.jpeg

BCC25326-34EA-4EBD-AA76-2D9FBADECCBC.jpeg

05E0AB21-B3F8-40AD-9419-90D9D806CBC0.jpeg

DCA3E1FA-479F-482A-9740-4227D8B123A9.jpeg

Opublikowano

Skoro ubywa płynu, a nie ma wycieków to go spala albo miesza się z olejem silnikowym, ewentualnie jedno i drugie.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, przem8 napisał:

Skoro ubywa płynu, a nie ma wycieków to go spala albo miesza się z olejem silnikowym, ewentualnie jedno i drugie.

Jaka przyczyna może tego być?

Opublikowano

Jak masło zeszło do oleju to na bank miesza się płyn z olejem. Auto na warsztat i szukanie, będziesz jeździł z tym to zaraz panewki szlag trafi. 

Opublikowano
12 godzin temu, Turc napisał:

Jaka przyczyna może tego być?

Przyczyn może być dużo. Zaczynając od przedmuchanej uszczelki pod głowicą lub nawet pęknięta głowica, albo blok silnika. Polecam kupić tester spalin w układzie chłodzenia. To w jakimś stopniu pozwoli wyeliminować lub potwierdzić problem z uszczelką. 

PS

Spaliny wyglądają bez zmian?

Edytowane przez Rosomak91

Opublikowano
  • Autor

Czy przy wymianie uszczelki i planowaniu głowicy, trzeba wymieniać rozrząd?

Opublikowano

Zależy ile przejechane ale sam pasek można wymienić, bo koszt śmieszny. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wsdzystkim za rady i podpowiedzi.

DIAGNOZA
Ubywający płyn - Cieknąca pompa wody (HEPU P545 - w sumie po ponad 3 latach i ok. 50tys km) oraz krucieć uwalony gdzieś od spodu bliżej ściany grodziowej.
Masło - prawdopodobnie przyczyna latania do okoła komina - nie rozgrzany olej. + ew wymiana/czyszcenie odmy

DO ZROBIENIA
- nowy rozrząd z pompą wody
- serwis olejowy
- kruciec do wymiany

Pozdrówki :) 

Opublikowano
  • Autor

Podrzucam info odnośnie osprzętu rozrządu jaki zakładam - z polecenia kilka lat temu od kolegi @Wandej(serdecznie polecam i dziękuję):

• POMPA WODY: HEPU P572 (cena podobna co do P545, ale jest to wersja wzmocniona i pozbawiona problemów z wyciekami - ponoć wytrzymuje 80-100tys km :eusathink:)
  • PASEK ROZRZĄDU: CONTITECH CONTI CT909
  • ROLKA NAPINAJĄCA: SNR GT357.48
  • NAPINACZ: SNR GT357.43
  • USZCZELNIACZ WAŁKA ROZRZĄDU: ELRING 155.560
  • OLEJ: MOTUL X-CESS 8100 5W40
  • FILTR OLEJU: KNECHT OC264
    -----------------

SUMA: ok. 850zł

Dodatkowo przy okazji prac wymieniam na ORI z ASO:

• ODMA - ok.450zł wraz z krućcem - obecnie od zakupu auta, trójnik był oklejony taśmą izolacyjną i lekko nadpęknięta obudowa :doh:)
  • KRUCIEĆ OD OBIEGU CHŁODZIWA - ok. 120zł

Pozdrawiam.

Opublikowano

Na tym forum to co drugi UPG wymienia ?

Opublikowano
3 godziny temu, Turc napisał:

Podrzucam info odnośnie osprzętu rozrządu jaki zakładam - z polecenia kilka lat temu od kolegi @Wandej(serdecznie polecam i dziękuję):

• POMPA WODY: HEPU P572 (cena podobna co do P545, ale jest to wersja wzmocniona i pozbawiona problemów z wyciekami - ponoć wytrzymuje 80-100tys km :eusathink:)
  • PASEK ROZRZĄDU: CONTITECH CONTI CT909
  • ROLKA NAPINAJĄCA: SNR GT357.48
  • NAPINACZ: SNR GT357.43
  • USZCZELNIACZ WAŁKA ROZRZĄDU: ELRING 155.560
  • OLEJ: MOTUL X-CESS 8100 5W40
  • FILTR OLEJU: KNECHT OC264

Odniosę się co u siebie zakładałem (osobiście) dla porównania:

Pompa wody u mnie Hepu P545 i jak na razie ok, choć słyszałem, że ta P572 jest lepsza, lecz awarii tej "słabszej" doszukałem się może....dwóch;

Pasek rozrządu zdecydowanie wolę Dayco (szedł na fabryczny montaż z całym zestawem NTN/SNR) i zakładam tej firmy do różnych aut od wielu lat - b/u.

Zresztą cały zestaw rozrządu kupiłem w komplecie NTN/SNR, gdzie napinacz/tłumik drgań oraz rolka była SNR, a pasek Dayco (z innym logo oczywiście);

Oleju Motula nie stosuję, uważam,że jest mocno przereklamowany i łatwo trafić na podróbę jak nie kupuje się z certyfikowanego sklepu;

Filtr oleju głównie stosuję taki jak Ty i czasami Manna - i jeden i drugi trzyma jakość.

Wszystko po operacji wymiany działa cicho i "miękko" - bez uwag.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, AndrzejK. napisał:

Odniosę się co u siebie zakładałem (osobiście) dla porównania:

Pompa wody u mnie Hepu P545 i jak na razie ok, choć słyszałem, że ta P572 jest lepsza, lecz awarii tej "słabszej" doszukałem się może....dwóch;

Pasek rozrządu zdecydowanie wolę Dayco (szedł na fabryczny montaż z całym zestawem NTN/SNR) i zakładam tej firmy do różnych aut od wielu lat - b/u.

Zresztą cały zestaw rozrządu kupiłem w komplecie NTN/SNR, gdzie napinacz/tłumik drgań oraz rolka była SNR, a pasek Dayco (z innym logo oczywiście);

Oleju Motula nie stosuję, uważam,że jest mocno przereklamowany i łatwo trafić na podróbę jak nie kupuje się z certyfikowanego sklepu;

Filtr oleju głównie stosuję taki jak Ty i czasami Manna - i jeden i drugi trzyma jakość.

Wszystko po operacji wymiany działa cicho i "miękko" - bez uwag.

Dzięki za podzielenie się opinią :) 

Odnośnie paska rozrządu - coś więcej u Ciebie przemawia na plus za Dayco względem Contitecha?

Co do oleju to jaki u siebie lejesz?

Opublikowano
5 godzin temu, Turc napisał:

Odnośnie paska rozrządu - coś więcej u Ciebie przemawia na plus za Dayco względem Contitecha?

Tak jak wspomniałem powyżej Dayco w mojej i nie tylko ocenie to najlepsze paski rozrządu (sprawdzone u mnie od wielu lat), choć ludziska różne montują np. Conti, które nie jest jakieś "be", ale ja mam zaufanie do tego co zakładam....

No i ważna kwestia - były/są montowane na pierwszy montaż.

5 godzin temu, Turc napisał:

Co do oleju to jaki u siebie lejesz?

Napiszę inaczej, Motula na pewno bym nie zalał....

Godne uwagi i zastosowania są Ravenol, Valvoline, LM oczywiście ze sprawdzonego zródła (np. z Allegro bym uważał....)

Edytowane przez AndrzejK.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, AndrzejK. napisał:

Tak jak wspomniałem powyżej Dayco w mojej i nie tylko ocenie to najlepsze paski rozrządu (sprawdzone u mnie od wielu lat), choć ludziska różne montują np. Conti, które nie jest jakieś "be", ale ja mam zaufanie do tego co zakładam....

No i ważna kwestia - były/są montowane na pierwszy montaż.

Napiszę inaczej, Motula na pewno bym nie zalał....

Godne uwagi i zastosowania są Ravenol, Valvoline, LM oczywiście ze sprawdzonego zródła (np. z Allegro bym uważał....)

Dzięki za uwagi - następnym razem przy wymianie wrócę do tematu Deyco :)

Co do oleju - to tutaj większosc akurat polecało Motul'a X-CESS 8100  na forum i tak sie trzymam, lecz tak jak piszesz trzeba uważać na źródło. Przymierzałem się już dłuższy czas do Liqui Moly 3863 Leichtlauf High Tech 5W-40 - ale zawsze po wymianie zostaje poprzedniego lub kupuje nowego na dolewkę i się kumuluje więc wychodzi tak a nie inaczej :) Fakt trzeba dołożyć do oleju LM bo koszt 200zł - ale coraz więcej osób narzeka na lewe Motule - chociaż też jestem ciekaw jak to ludzie walidują... :eusathink:

Opublikowano
12 minut temu, Turc napisał:

Co do oleju - to tutaj większosc akurat polecało Motul'a X-CESS 8100  na forum i tak sie trzymam, lecz tak jak piszesz trzeba uważać na źródło.

Też się jego trzymałem i zmieniłem zdanie. Poczytaj trochę na temat oleju Motul i dowiesz się, że nie jest to olej w pełni syntetyczny tylko wykonany w technologii syntetycznej.

Zalej Ravenol VST 5W40 i będzie to najlepszy wybór w obecnych czasach. W galon oleje masz teraz dostępny w promocji za 145,99 zł za 5 litrów. W tej cenie nie kupisz lepszego oleju.

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, pelonek1 napisał:

Też się jego trzymałem i zmieniłem zdanie. Poczytaj trochę na temat oleju Motul i dowiesz się, że nie jest to olej w pełni syntetyczny tylko wykonany w technologii syntetycznej.

Zalej Ravenol VST 5W40 i będzie to najlepszy wybór w obecnych czasach. W galon oleje masz teraz dostępny w promocji za 145,99 zł za 5 litrów. W tej cenie nie kupisz lepszego oleju.

Dzięki, ale teraz to już 'woda po ogórkach" :decayed: wczoraj zalany został Motul - next time :)

Opublikowano
1 minutę temu, Turc napisał:

Dzięki, ale teraz to już 'woda po ogórkach" :decayed: wczoraj zalany został Motul - next time :)

Galon ma teraz bardzo dobrą cenę na ten olej. Jak dużo jeździsz to kup teraz i postaw, jak to mówią jeść nie chce. Sam nie tak dawno kupiłem tam 20 litrów na 4 wymiany (około rok jak u mnie) i zastanawiam się czy nie kupić więcej, taniej nie będzie, tylko drożej ... .