Opublikowano 6 Kwietnia 20242 l 1 godzinę temu, MarcinMarci napisał(a): A myślisz że autel da radę z tymi sterownikami, kumpel ma więc pewnie będę sprawdzał. Nie wiem bo nie używam tego.
Opublikowano 8 Kwietnia 20242 l No jednak są różne wersje i kumpla się nie dało. Ostatecznie użyłem obd11. Co tak naprawdę daje zmiana w sterowniku 46? Myślałem że blokuje pilota ale nie widzę różnicy po zakodowaniu. Czyżby to była tylko zbędna informacja o obecności haka dla systemu? Którego w sumie i tak nigdzie sami nie zobaczymy ? Edytowane 8 Kwietnia 20242 l przez MarcinMarci Literówka
Opublikowano 8 Kwietnia 20242 l 11 minut temu, MarcinMarci napisał(a): Czyżby to była tylko zbędna informacja o obecności haka dla systemu? Nie ma czegoś takiego jak zbędne informacje.
Opublikowano 8 Kwietnia 20242 l A mogę wiedzieć jeszcze jedno odnośnie kodowania sterownika haka (69). Jest to wymagane? Nie wiem czy mam zostawić jak jest czy zmieniać.
Opublikowano 8 Kwietnia 20242 l I jeszcze jedno pytanie. Nikt w sumie o to nie pytał a chciałem potwierdzić. Nie mam virtual kokpitu, tylko ten rozszerzony ekran pomiędzy zegarami. Czy po podłączeniu przyczepki, jedynymi ikonkami są: - informacja o wyłączonych pdc z tyłu - żółty trójkąt na dole licznika - migacze mają dodatkowy znaczek liczby jeden (1) To wszystko?
Opublikowano 8 Kwietnia 20242 l https://a4-klub.pl/topic/496104-kodowanie-haka-w-a4-b9/?do=findComment&comment=5774681
Opublikowano 8 Kwietnia 20242 l 56 minut temu, MarcinMarci napisał(a): I jeszcze jedno pytanie. Nikt w sumie o to nie pytał a chciałem potwierdzić. Nie mam virtual kokpitu, tylko ten rozszerzony ekran pomiędzy zegarami. Czy po podłączeniu przyczepki, jedynymi ikonkami są: - informacja o wyłączonych pdc z tyłu - żółty trójkąt na dole licznika - migacze mają dodatkowy znaczek liczby jeden (1) To wszystko? Z tego co pamiętam tak. Na ekranie MMI pokazuje jeszcze że jest podpięta przyczepa.
Opublikowano 9 Kwietnia 20242 l Miał ktoś podobny problem z przyciskiem? Błąd C10E512 Power pivoting trailer hitch button. Zwarcie z B+ Zauważyłem że czasem tak jakby przycisk nie reagował gdy jest ten błąd aktywny. Ostatnio poruszałem wtyczka od przycisku i od sterownika, niby jest już nieaktywny błąd. Ale myślę że zaraz się pojawi. Jak myślicie? Co to może być? Chyba że to chodzi o pivot point na samym sworzniu haka? Jest tam coś takiego?
Opublikowano 11 Kwietnia 20242 l Dla ciekawych. Szukając informacji o sile Nm do przykręcenia śrub w bagażniku, postanowiłem napisać do Westfalia z takim pytaniem. Finalnie zastosowałem do specyfikacji dla samej śruby z tabeli. Tutaj dla ciekawych co od nich usłyszałem: "Haki holownicze podlegają homologacji po wyprodukowaniu, a także urzędowej rejestracji po montażu w samochodzie. Po zamontowaniu hak staje się integralną częścią pojazdu i zabronione jest przekładanie go do innego. Używane haki oferowane przez szroty na rynku polskim, są demontowane z aut powypadkowych lub zezłomowanych z innych powodów. Haki holownicze z takiego źródła mogą być poważnie uszkodzone, nawet gdy ich wygląd zewnętrzny zdaje się być do zaakceptowania. Najczęstsze i najgroźniejsze uszkodzenia w hakach używanych to: osłabiona kula w wyniku uderzenia w tył pojazdu (kula nie jest skrzywiona) skrzywienie kuli lub belki po uderzeniu w tył pojazdu (nie zawsze zauważalne gołym okiem) korozja spawów i części stalowych (często pokryta warstwą farby przed sprzedażą) uszkodzenia systemu wypinania (grozi samo wypięciem kuli w trakcie używania) brak ważnych elementów konstrukcyjnych brak dokumentacji i tabliczki znamionowej Montaż takiego haka grozi spowodowaniem tragicznego w skutkach wypadku. Jest także nielegalny z powodu niewiadomego pochodzenia i braku dokumentacji. Dodatkowo, podczas wymontowywania haków, wiele ich istotnych elementów konstrukcyjnych zostaje w samochodzie." Tak więc, używany hak jest nielegalny. Nie wiem czy używany samochód też już jest nielegalny?
Opublikowano 11 Kwietnia 20242 l Częściowo mają rację odnośnie używanych haków. Jest pewne ryzyko podobnie jak z używanymi autami. Nikt nie demontuje haka ze sprawnego auta i go sprzedaje. Przynajmnie ja nie spotkałem się z takim przypadkiem i nie znam nikogo, kto wymontował i sprzedał hak ze sprawnego pojazdu.
Opublikowano 12 Kwietnia 20242 l Oczywiście że mają rację, mimo że trochę przesadzili. Ale kto nie sprawdzi ten tak będzie miał. Samochody też powypadkowe sprzedają, powginane Ważne żeby mieć albo fotkę auta z jakiego coś się kupuje, Vin, a już najlepiej nie kupować tak jak napisali: używkę która była pomalowana i pewnie jeszcze odginana w drugą stronę. Sam wolę kupować elektrykę lub jakieś inne rzeczy do aut z uciętymi przewodami, przynajmniej mam większą pewność że sprawne. A co do mojego błędu C10E512. Jeżeli ktoś będzie miał podobny niech sprawdzi kostki, u mnie sprzedawca vaginstall pomylił piny od kostki w sterowniku (kabel, przycisk haka -> sterownik)
Opublikowano 22 Kwietnia 20242 l Autor Cześć! Potrzebuję pomocy z podłączeniem wiązki elektrycznej oraz kodowaniem. Czy jest ktoś z Mazowieckiego chętny do pomocy, oczywiście odpłatnie? Edytowane 22 Kwietnia 20242 l przez wojciech_a4_b9
Opublikowano 18 Lipca 20241 r Dzień dobry, jeśli ktoś by sie zastanawiał nad montażem haka e. do A4 akurat w moim przypadku do b9 po lifcie to szczerze mogę polecić kolegę Turzol ze Śląska, z naszego forum. Mechaniczne jak i również z programowaniem kolega nie ma najmniejszego problemu. Byłem, montowałem. Szczerze polecam.
Opublikowano 22 Lipca 20241 r Witam wszystkich, Mam mały problem z podłączeniem wiązki elektrycznej. Mianowicie zostały mi kabelki widoczne na zdjęciach i nie do końca wiem gdzie je podpiąć. Czy mógłby mi ktoś pomóc i wskazać miejsce, w którym powinny się znaleźć? Pozdrawiam serdecznie
Opublikowano 17 Stycznia 20251 r Czesc. Zamierzam zamontowac używany hak elektryczny Westfalii (montowany z fabryki) do A4 B9.5 2023 (polift), USA. Po rozkodowaniu VIN okazuje sie, że nie mam zestawu przygotowawczego pod hak. Będę montował bez modyfikacji pasa przedniego. Mam pytanie, czy moduly i hak od b9 przedlift pasuja do b9 polift? No i jeszce jest roznica dla allroada? W necie znalazlem takie haki: 8W0800491M 8W9092157
Opublikowano 17 Stycznia 20251 r 1 minutę temu, zaak_ napisał(a): No i jeszce jest roznica dla allroada? Jest.
Opublikowano 17 Stycznia 20251 r A czy ktorys z wymienionych hakow bedzie pasowal do VIN WA19AAF46RA022509 ? Lista rzeczy potrzebny spisana jest tutaj https://a4-klub.pl/topic/476543-hak-holowniczy-a4-b9/#findComment-5771807 Jednak brakuje mi numeru czesci, zarówno haka jak i modulu haka. Na ifinterface/carprog2 nie moge znalezc a4 Allroad b9 polift. Edytowane 17 Stycznia 20251 r przez zaak_
Opublikowano 17 Stycznia 20251 r 6 godzin temu, zaak_ napisał(a): A czy ktorys z wymienionych hakow bedzie pasowal do VIN WA19AAF46RA022509 ? Lista rzeczy potrzebny spisana jest tutaj https://a4-klub.pl/topic/476543-hak-holowniczy-a4-b9/#findComment-5771807 Jednak brakuje mi numeru czesci, zarówno haka jak i modulu haka. Na ifinterface/carprog2 nie moge znalezc a4 Allroad b9 polift. Hak 8W0092157A 8W0092157B 8W0092157C - każdy z nich będzie pasował moduł 8W1907383A lub 8W1907383C W śląskim mogę wykonać usługę jakbyś był zainteresowany.
Opublikowano 2 Kwietnia 20251 r Co dokładnie oznacza 1D8? Wiem że przygotowanie pod montaż haka, ale w praktyce co to oznacza? Czy poprowadzenie wiązki od przodu auta na tył samochodu i gotowa wtyczka „czekająca” na wpięcie w moduł?
Opublikowano 2 Kwietnia 20251 r 1 godzinę temu, jaras99 napisał(a): Co dokładnie oznacza 1D8? Wiem że przygotowanie pod montaż haka, ale w praktyce co to oznacza? Czy poprowadzenie wiązki od przodu auta na tył samochodu i gotowa wtyczka „czekająca” na wpięcie w moduł? W przypadku Audi przygotowanie pod hak oznacza że i tak wszystko trzeba kłaść od zera