Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uwalone OBD?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie najprawdopodobniej uwaliłem OBD konkretnie to możliwość wgrywania softu o ile się tak da, już opisuje sytuację.

Standardowo chciałem wgrać poprawkę softu, podpiąłem pod laptopa kessa, podpiąłem samochodowy zasilacz pod laptop  i wpinając wtyczkę od kessa do OBD za iskrzyło w tym czasie spaliło złącze USB, z Kessa poszedł dym, jest spalony i wywaliło bezpiecznik od zapalniczki.  Po sprawdzeniu czemu tak się stało ktoś obrócił końcówkę zasilacza do ładowania laptopa:kwasny:.  Okej samochód zapalił bez problemu vag-com łączy się bez problemu.  Kupiłem nowego Kessa przyszedł wczoraj poszedłem ze wszystkim do samochodu i niestety nie daj się połączyć ze sterownikiem, wszystko trwa bardzo długo kess próbuje ale nic. Gdzie zazwyczaj trwało to około 10 sekund i teraz pytanie, co konkretnie mogło się spalić?

Znalazłem na forum schemat OBD co prawda do b7

W B7 masz dodatkowo CAN L i H

Rozpiska dla B7: 

W B7 masz dodatkowo CAN L i H

Rozpiska dla B7: 

T16/1 - zasilanie 12V, po zapłonie
T16/4 - brązowy - masa
T16/5 - brązowy - masa, obojętnie jak wpinasz bo one i tak idą z jednego punktu masowego z wiązki zegarów...
T16/6 - pomarańczowo-czarny - CAN H
T16/7 - zielono-czerowny - K-Line
T16/14 - pomarańczowo-brązowy - CAN L
T16/15 - zielono-niebieski - L-Line
T16/16 - zasilanie 12V, stałe z aku

Czyli na mój rozum skoro wag działa to najprawdopodobniej linia, K-Line lub L-Line

Dzisiaj jeszcze sprawdzę dla pewności tego Kessa na inny samochodzie czy się łączy, ale jeśli tak to najprawdopodobniej czeka mnie sprawdzenie wiązki lub w ostateczności, co wymiana komputera z całą procedurą klonowania całego ecu?

Opublikowano

Nie powinno się używać zasilaczy czy innych przetwornic podpiętych do samochodu w czasie podpinania się do złącza obd bo mogą się właśnie takie historie pojawić. 

Jeżeli vcds/vag łączy to nie powinno być nic uszkodzone , tym bardziej ECU - sprawdź prędzej czy są prawidłowe napięcia i masa we wtyce obd ( kess może korzystać z nich a kabel kkl nie niekoniecznie)

Inna opcja masz kabel kkl to możesz użyć nefmoto ecu flasher zamiast Kessa

Opublikowano (edytowane)

Więc tak sprawdziłem Kessa i laptopa na innym samochodzie działa bez problemu. Sprawdziłem również napięcie na OBD i wszystko jest w porządku.  Nefmoto niestety nie działa.. po podpięciu kessa i odczytaniu id program podaje że się połączył ze sterownikiem przy próbie zgrania softa lub wgrania wywala błąd. 

Jutro mam zamiar sprawdzić wszystkie przewody od złącza po sterownik jeszcze raz dzisiaj sprawdzałem vagcom i ten program łączy się bez problemu. 

Banan tak masz rację z tym że przez  2 lata nie było żadnych problemów i gdyby nie zmiana biegunowości to dalej tak by było.

Edytowane przez morelo