Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana wahaczy dolnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj tez zabrałem sie za wymiane wachaczy o ile górne poszły bez problemu dolne przy nadwoziu tez odkręcony a przy zwrotnicy nie moge ich wybic wale młotem breszką też i nic nie idzie macie jakis sposób ??

Opublikowano

niech jedna osoba zapiera ci długim lomikiem tak żeby zrobić dźwignię, a ty wal młotem po wahaczu i nie ma bata ze nie pójdzie

Edytowane przez mlodziak22

Opublikowano

zalej czymś na noc, w moim przypadki zwykłe WD pomogło

Opublikowano

Penetrator + widelec z młotkiem w zasadzie zawsze pomagają. Zawsze puszcza i schodzi. Jednak w razie W można podgrzać , na to już niema bata .

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Przymierzam się do samodzielnej wymiany bananów.....Przejrzałem cały temat i w dalszym ciągu nie ma ( moim zdaniem) jednoznacznie odpowiedzi czy dokręcać dolne tylne wahacze od razu czy tez dopiero po opuszczeniu na kołach.
Wg. moich kalkulacji w warsztatach samochodowych głównie są podnośniki, a nie kanały ( przynajmniej w mojej okolicy nie uraczysz kanału). Wątpię przy takim rozwiązaniu w to, że dokręcają oni wahacze kiedy auto stoi na kołach, a już na pewno nie bawią się w podstawianie klocków pod koła.
Bliżej jest mi do tego, że robią delikatnie mówiąc....kichę. Więc jak to jest Panowie, a może nawet i Panie.

Opublikowano

wahacze ustawia się w pozycji neutralnej, najprościej kiedy stoi na kołach wtedy nie trzeba się bawić w żadne klocki czy podpórki

sam wymieniałem komplet i obyło się bez kanału, jeśli śruby idą lekko to nie ma z tym żadnych problemów

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Jestem właśnie po wymianie wahaczy bananów obyło się bez większych problemów po za tym że śruby są długie i zahaczają o nadwozie lub rurki puszczone w tym miejscu.

Rozwiązaniem tego problemu jest podczas zakładania nowych wahaczy wkładać śruby z odwrotnej strony czyli przez otwór w tej ramie.

Najpierw wkładamy śrubę całą przez tą dziurę a potem po włożeniu wahacza i ustawieniu otworu wkładamy śrubę płaskimi kombinerkami i nie ma problemu z zahaczanie o cokolwiek.

Opublikowano

Rozwiązaniem tego problemu jest popuszczenie śrub sanek, i lekkie odciągnięcie ich breszką w dół,i śruba wchodzi bez problemu. 

Opublikowano

Ja wyjąłem bez opuszczania sanek a rozwiązanie napisałem wyżej żeby nie trzeba było odkręcać dodatkowych śrubek i naginać sanek breszka.

• 1 rok później...
Opublikowano

A jak ta procedura wygląda na aluminiowych zwrotnicach? Czy nie ma jakichś większych kwiatków z wybijaniem sworzni?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak zmieniałem przednie dolne wahacze, to razem ze sworzniem wahacza wybiłem stalowe gniazdo... na szczęście ściągacz do łożysk i zeszło, a na miejsce wcisnąłęm go skręcając śrubą z pokładkami.

Edytowane przez HatefulEvil

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć, mała uwaga taka warsztatowa co do wymiany tylnych bananów. Jako ze o opuszczaniu sani już wspominali przedmówcy dodam tylko ze warto opuścić auto na koziołku podpartym pod sworzeń tak żeby cały zawias ze zwrotnica był na wysokości „roboczej” koła i dopiero wtedy skręcić finalnie śrubę banana przy sankach. W przeciwnym razie zrywa tuleje 3x szybciej bo jest on skręcony w innej pozycji niż roboczy i po opuszczeniu auta już tuleja jest naprężona. 

pozdrawiam ;) 

Opublikowano
W dniu 5.05.2016 o 15:16, limakdkd napisał:

Przymierzam się do samodzielnej wymiany bananów.....Przejrzałem cały temat i w dalszym ciągu nie ma ( moim zdaniem) jednoznacznie odpowiedzi czy dokręcać dolne tylne wahacze od razu czy tez dopiero po opuszczeniu na kołach.
Wg. moich kalkulacji w warsztatach samochodowych głównie są podnośniki, a nie kanały ( przynajmniej w mojej okolicy nie uraczysz kanału). Wątpię przy takim rozwiązaniu w to, że dokręcają oni wahacze kiedy auto stoi na kołach, a już na pewno nie bawią się w podstawianie klocków pod koła.
Bliżej jest mi do tego, że robią delikatnie mówiąc....kichę. Więc jak to jest Panowie, a może nawet i Panie.

Powyżej odpowiedz. Od 8 lat na warsztacie u nas tylko tak robię (nie wiem jak koledzy bo nie patrzę im na ręce) ale ja po pierwsze lubie swoją prace i to ze klient nie wraca z reklamacja

;)