Opublikowano 6 Września 200916 l Najlepiej jest wymieniać cały komplet wahaczy, efekt jest o wiele trwalszy, dlatego że jak wymieniamy 1 lub 2 wahacze to po krótkim czasie inne szybko lecą.
Opublikowano 6 Września 200916 l ja akurat wymieniłem u siebie cały komplecik wraz z końcówkami kierowniczymi i gumami stabilizatora. mam pytanko o ile przy obniżonym zawieszeniu i kołach 18" doszedłem do dokręcenia na gotowo wahaczy dolnych i łącznika stabilizatora to jak niby mam to zrobić z dokręceniem górnych wahaczy?? W żaden sposób nie dojdę do tych śrub bez podniesienia auta. Wymyśliłem coś takiego że uniosłem autko lewarkiem za wahacz przedni z amorkiem odkręciłem koło i wtedy dokręciłem wahacze/ Czy dobrze zrobiłem????
Opublikowano 22 Września 200916 l A ja mam pytanie z innej beczki: Czy aby można było przykręcić wahacze za pierwszym razem mocno bez stawiania autka na glebie nie można było by zapamiętać położenia gum w starym odkręcanym wahaczu i tak samo ustawić i przykręcić z napięciem wstępnym ten nowy wahacz?? Wątpię by ta praktyka niedokręcania wahaczy zaraz, lecz po postawieniu autka na koła miała sens. Przecież skręcić lekko trzeba a jak autko usiądzie w gumie na śrubie to i tak cała guma się nie przekręci do stanu prawidłowego. Może źle myślę ale wydaje mi się że na wahaczach i ich tulejach gumowo-metalowych są jakieś oznaczenia, wypustki jak powinna być skierowana, w jakim położeniu roboczym powinna być guma względem gniazda. Kolego nie praktykuj takich rzeczy w przypadku tuleji metalowo-gumowych.Skręcając na kołach masz pewność że w momencie kiedy dobije koło do nadkola czy też wybije auto w górę i sprężyna przytrzyma koło przy asfalcie to element ten się podda ale nie uszkodzi. Przy tulejach wahaczy są takie przeszlifowania można je ustawiać na przeszlifowania w gnieździe co powinno wystarczyć do prawidłowego montażu, choć u mnie minimalnie nie pokrywały się. Najlepiej przed demontażem polecam zmierzyć odległość nadkola od środka koła - po postawianiu auta na kołach ewidentnie widać że trzeba je jeszcze dobrze ponaginać a i to szybko nie przynosi pożądanego skutku, ja wręcz podkładam pod koła deski i opuszam na lewarku do zmierzonej odległości.
Opublikowano 23 Września 200916 l Wtrącę się w temacie wahaczy dolnych , lecz to się wiąże. Górne wahacze nie muszą być dokręcane na "kołach". Wystarczy podczas montażu w płycie górnej kolumny zachować wymiar "A" 55 mm patrz strona 59: http://volkswagen.msk.ru/suspension/b5/b5_fr_susp_1998-2004.pdf (akurat w tym dokumencie ten wymiar gdzieś się zapodział, ale tak jest) pozdr
Opublikowano 19 Października 200916 l A propos: co mam powiedzieć gościowi z warsztatu, który powiedział że od razu przykręca śruby bez opuszczania na koła? Miałem jutro wymieniać ale już rozmawiałem z innym mechaniorem. 200 stówki za wymianę kompletu wachaczy i końcówek drążków kierowniczych. Ten mi powiedział że dokręcenie śrub od razu skraca żywotność wachaczy o jakieś 60%.
Opublikowano 17 Kwietnia 201016 l Mam pytanie. Czy zamiast przykręcać koła i bujać autem żeby dokręcić wahacze to można poprostu podnośnikiem podnieść piastę i wtedy dokręcić wszystko?
Opublikowano 17 Kwietnia 201016 l tak nie mozesz zrobic.Bo niewiesz dokladnie jak wsadzisz kolo w jakiej pozycji sie ustawia wachacze.Musisz opuscic pobujac i dokrecic.
Opublikowano 17 Kwietnia 201016 l Czyli generalnie , bez kanału się tej wymiany zrobić nie da. No niema mowy.Bez kanalu nie da rady
Opublikowano 28 Kwietnia 201016 l jestem po wymianie tzw Banana (lewego od strony kierowcy) powiem koledzy że bez kanału będzie ciężko ja robiłem z Kanałem do tego śruba mocująca wahacz do belki nie dałem rady jej wyjąć.... musiałem opuścić belkę silnika zaraz przy wahaczu są 3 śruby jedna 18 i dwie 13 ale operacja udała się wszystko HULA opis się przydał
Opublikowano 1 Czerwca 201016 l Jak się nie da wyjąć śruby to można ją fleksem przeciąć, a nową wsadzić odwrotnie tak jak to wcześniej koledzy pisali. Ja tak zrobiłem jak wymieniałem z kumplem zawiechę. Za cholerę nie dało się jej wyjąć ale przecież dali nową śrubę
Opublikowano 12 Czerwca 201016 l Instruktarz pomocny do wymiany zawiechy góra i dół :>, jestem właśnie po. Nie wiem czy ktoś z kolegów dodał, iż przydatne przy wymianie są 2 zimne żywce.
Opublikowano 27 Czerwca 201015 l Panowie taka uwaga do oczywiście bardzo pomocnego opisu wymiany: Sworznie można dokręcać na maksa od razu bez opuszczania auta ponieważ są one na stożku więc obojętnie w którym momencie je dokręcimy to i tak będą zawsze w tej samej pozycji na swoim miejscu.
Opublikowano 27 Czerwca 201015 l Panowie taka uwaga do oczywiście bardzo pomocnego opisu wymiany: Sworznie można dokręcać na maksa od razu bez opuszczania auta ponieważ są one na stożku więc obojętnie w którym momencie je dokręcimy to i tak będą zawsze w tej samej pozycji na swoim miejscu. dokladnie,zapomnialem tego dodac
Opublikowano 31 Lipca 201015 l Witam Wszystkich Jestem aktualnie po wymianie przedniego zawieszenia i mogę podzielić się uwagami. Grzanie i studzenie sprawdza przy górnej części zwrotnicy, mocowanie końcówki drążka kierowniczego i górnych wahaczy (taka długa śruba). Dolna cześć wahaczy to inna bajka tam są stożki i można tylko to wyprasować. Ja urwałem śrubę imadła i zniszczyłem jeden wyciskacz zakupiony w Nurauto (drugi model nie podchodził do śrub). Dopiero gdy odkręciłem przegub od zwrotnicy zastosowałem taki imak dwuramienny do łożysk i to podziałało jedynie na dolne śruby (wygięcie zwrotnicy „kształt” nie pozwala zastosować tego urządzenia do górnych śrub). Zrobiło się na tyle miejsca aby podłożyć pod zwrotnice młotek a z góry przecinakiem walnąć te górne i zadziałało. Nie uszkodziłem czujników ABS. Śruby przegubów najlepiej poluzować jak autko jest na kołach później może być problem. Końcówek drążków kierowniczych nie udało mi się odkręcić od drążków mimo grzania i spawania ale serwis sobie z tym też nie poradził. Należało odkręcić całe drążki a jeden nawet wymienić gdyż nawet po tym zabiegu nie udało się odkręcić mimo pryskania preparatami 4 dni. Zająłem się tym bo robiłem ten zabieg w mojej B4 ale to czyste szaleństwo. Należy się nastawić na dużo problemów. W B4 to zabawa.
Opublikowano 16 Sierpnia 201015 l Ja również bardzo proszę i wstawienie ponownie zdjęć wymiany wahaczy, chciałbym się zabrać z lewy dolny prosty ale z fotkami byłoby dużo łatwiej
Opublikowano 27 Sierpnia 201015 l Witam, Prosiłbym o reaktywacje zdjęć Chciałbym wymienić parę wahaczy tylko nie wiem jak sprawdzić które są właśnie dobre Pewnie na stację diagnostyczną ale nie mam kata i nie wiem czy się nie doczepi.. Chodzi o dolne bo góre mam całą wymienioną.
Opublikowano 27 Sierpnia 201015 l Kolego jeśli jest dobry diagnosta to pozna które są do wymiany. Sam jeździłem po 3 stacjach zanim się dowiedziałem a tłukło się jak chol..a. Albo rozbierz dolne sworznie i będziesz widział który jest luźny.
Opublikowano 27 Sierpnia 201015 l Tylko mój problem jest taki że nie posiadam kanału i albo poszukam sobie kogoś kto przy piwku mi to pomoże rozebrać albo wybulę za mechanika a już stuka niemiłosiernie i tu nie chodzi o wygodę a bezpieczeństwo.[br]Dopisany: 27 Sierpień 2010, 20:53_________________________________________________a co do diagnostyki to boje się o to że zobaczy że nie mam katalizatora to może mi dowód odebrać.. A jest u nas taki stary dziad za przeproszeniem co się uczepi słabej śrubki ..