WOLFENSTEIN Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 (edytowane) Witam panowie proste pytanie jak kłębek drutu Posiadam a4b9,sedan tfsi z USA i mam z tyłu w zderzaku odblaski,ale jakie zdziwko mnie zaskoczyło jak położyłem się pd ten zderzak i zobaczyłem że są tam tez podświetlenia i kable ,czyli nie są to odblaski ale są elektrycznie podświetlane czyli pytanie do was w stanach były nie odblaski ale paliły się one elektrycznie?? na czerwono?? tylko czemu u mnie się nie palą ??co bym nie włączył jaki nie przycisk na desce one są nieme! czyli co zostały wyłączone komputerem bo są niezgodne z naszym prawem?? Aha pytanie drugie na desce po lewej mam przycisk włączenia dodatkowych świateł oświetlających pobocza mocne halogeny do czego te ustrojstwo służy bo do jazdy to ni jak takie dodatkowe nic nie wspomaga...Na dole zdjęcie owego przycisku Edytowane 12 Lipca 2021 przez WOLFENSTEIN
Rob.B Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Ad.2 Cytuję instrukcję: Światła uniwersalne. Przednie oświetlenie zostaje automatycznie tak nastawione, że np. przy nawierzchni mokrej od deszczu rażenie świateł jest ograniczone.
Muskel1 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Odblaski są odblaskami, przewody które widzisz są to przewody prowadzące do bocznych czujników zderzaka. Na tylnej części odblasku znajduje się mocowanie tej wiązki, co sprawia wrażenie, jakby przewody wpięte były w tylną część odblasku. Na przełączniku masz pozycję świateł, które określane są światłami uniwersalnymi, zastępują one niejako światła przeciwmgielne. Spełniają one także funkcje doświetlania w czasie skrętu przy niskich prędkościach.
wuPiotrek Opublikowano 6 Grudnia 2021 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Da się zakodować to 'doświetlanie' ? Nie zauważyłem żeby się u mnie zapalało.
M4R1O Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Oprócz doświetlania zakrętów, powinny się odpalać przy cofaniu. Również przy wyhamowaniu np do przejścia dla pieszych. Do 40km/h nawet oświetla pobocze jadąc na wprost. Tu podejrzewam kamerę w lusterku, która nie wiem, widzi pobocze i chce je doświetlić. Nie znam mechanizmów w 100%. To tylko wnioski z obserwacji Także sprawdź czy się odpala na wstecznym Inna sprawa to kwestia wzrostu i ustawienia fotela. Moja druga połówka ma 164 cm, nisko fotel i tez mówi że nic nie widzi. Edytowane 7 Grudnia 2021 przez M4R1O
Muskel1 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 9 godzin temu, wuPiotrek napisał: Da się zakodować to 'doświetlanie' ? Nie zauważyłem żeby się u mnie zapalało. Jakie masz lampy LED czy LED Matrix?
wuPiotrek Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Mam zwykłe lampy xenon, mam ten przycisk i po wciśnięciu świecą się te (analogiczne do tych na zdjęciu) światła.
Muskel1 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 W lampach xenonowych nie ma tego segmentu z LED
Muskel1 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 W lampach xenonowych siedzi w innym zaznaczonym na zdjęciu miejscu, żarówka H8
wuPiotrek Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Masz może wiedzę czy da się z tego uruchomić doświetlanie zakrętów? Albo jakie są kodowania dla doświetlania dla LED to sprawdzę czy tutaj zadziała?
Muskel1 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Możesz spróbować zmienić następująco: Sterownik 09 Byte 33 Bit 1 na 0 Bit 2 na 1 Bit 3 na 0 Ale bez gwarancji, że ruszy. Uprzednio zapisz sobie kodowanie by przywrócić w razie czego.
wuPiotrek Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Niestety nie ruszyło. Może producent nie przewidział takiej opcji. Bity 1 i 3 miałem tak jak piszesz, bit 2 zmieniałem na 1 i nie działało doświetlanie (światła na auto). Czy może to się aktywuje jakoś z MMI?
Muskel1 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Być może nie ma takiej możliwości przy bi-xenonach. Przynajmniej nigdzie innych kodowań nie znalazłem.
Muskel1 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Opublikowano 8 Grudnia 2021 W dniu 7.12.2021 o 21:38, wuPiotrek napisał: Niestety nie ruszyło. Może producent nie przewidział takiej opcji. Bity 1 i 3 miałem tak jak piszesz, bit 2 zmieniałem na 1 i nie działało doświetlanie (światła na auto). Czy może to się aktywuje jakoś z MMI? Spróbuj zatem: Sterownik 09 Byte 03 aktywuj Bit 2 Byte 33 aktywuj Bit 2 i Bit 4
wuPiotrek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Opublikowano 9 Grudnia 2021 No czarodziej Działa doświetlanie zakrętów w xenon Aktywuje się przy skręceniu kierownicą lub wrzuceniu kierunku, przy niskiej prędkości. Dziękuję @Muskel1
WOLFENSTEIN Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2021 Mam klona vcds i jak koduję bit 3 zaznaczam bajt ptaszkiem 2 to powstaje błąd a w bicie 33 zaznaczam 2i4 to gaśnie podświetlenie deski rozdzielczej wiec co się dzieje?? Oto zdjecia podpowiedzcie moze nie w tym kodowaniu zaznaczam??
WOLFENSTEIN Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Przód bixenon doświetlanie boczne halogen,postojówki led,kierunki zwykle Edytowane 12 Grudnia 2021 przez WOLFENSTEIN
Muskel1 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Więc to podane kodowanie powinno przyjąć. Zmień w obu Byte i dopiero zatwierdź, czyli wejdź do Byte 03, aktywuj Bit 2 i nie wychodząc ze sterownika przeskocz do Byte 33 i aktywuj Bit 2 i 4. Dopiero teraz wyjdź i zatwierdź.
Rekomendowane odpowiedzi