wuPiotrek Opublikowano 13 Grudnia 2021 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Może inaczej. Jakiego masz klona VCDS? Na chipie ARM czy atmega? Jesteś przekonany że możesz kodować nim ten sterownik w swojej A4? Miałem takie błędy na klonie (out of range), oddałem go sprzedawcy i przez obd11 te same kodowania przeszły bez problemu.
WOLFENSTEIN Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Posiadam na atmedze bo rozbierałem i widziałem procesor w moim klonie vcds,spróbuję kodowania powyżej co kolega podpowiedział,dam znać. Ah zapomniałem zobaczcie czy wybrany w zakładce sterownik czy dobry wybrałem na ostatnim zdjęciu?? Edytowane 18 Grudnia 2021 przez WOLFENSTEIN
Muskel1 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Tak, w sterowniku 09 centralnej elektryki.
wuPiotrek Opublikowano 19 Grudnia 2021 Opublikowano 19 Grudnia 2021 @WOLFENSTEIN daj znać czy się udało, mam wrażenie że stary vcds (atmega) po prostu sobie z tym nie poradzi.
WOLFENSTEIN Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2021 Dam na pewno znać tylko praktycznie nie mam czasu zapracowany jestem jako kierowca tira ,sami wiecie,ale dam znać...
simon__75 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 Jeśli mogę to ja troszeczkę z innej beczki, bo nie ukrywam nie daje mi to spokoju :/ Mianowicie chodzi o lampy matrix. Od momentu zakupu mam wrażenie, że któraś z lamp jakoś dziwnie świeci (nie wiem czy prawa świeci prawidłowo a lewa nie czy jest na odwrót).... Pewnie szukam dziury w całym ale wolę zapytać. Sprawa wygląda tak, że jak są sale ledy (dzienne) zapalone to wszystko świeci OK. Jak auto stoi i wszystkie światła prócz dolnej "listwy" są zapalone też wydaje się być OK. Światła są na jednym poziomie i wszystko wygląda OK. Jednak jak jadę za jakimś autem to światła na poprzedzającym aucie wyglądają tak jakby lewa lampa za dużo oświetlała a prawa za mało. Światło z lewej lampy widać na poprzedzającym pojeździe a prawej nie bardzo :/ Widać to też na filmiku - lewa jakby cały czas oświetla pobocze. Taki efekt jest jak auto jest w miarę daleko, z bliska wygląda w miarę OK. Może troszeczkę zagmatwane jest to o czym piszę ale ciężko mi to wyjaśnić. Może poniższe nagranie jakoś przybliży to o czym piszę : YouCut_20220914_115857782.mp4 Jakby lewa lampa "mocniej" świeciła .
Muskel1 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 (edytowane) Dolny segment led (ten, który zakreśliłeś) są to światła na złą pogodę. W normalnych warunkach, czyli gdy masz włączone światła mijania, nie świecą. Zastępują one niby światła przeciwmgielne i możesz je aktywować przyciskiem obok wyłącznika świateł. Spełniają one także funkcję statycznego doświetlania zakrętów, czyli po aktywowaniu kierunkowskazu lub przy skręcie na skrzyżowaniu czy rondzie zapalają się. Podobnie gdy poruszasz się np. w mieście i zmniejszasz prędkość dojeżdżając do skrzyżowania, zostają one aktywowane. Warunkiem takiego działania jest ustawienie wyłącznika świateł w pozycji "Auto" Stań pod ścianą i zrób zdjęcie jak lampy rzucają światło na ścianę. Tak jak na poniższych fotkach. Edytowane 14 Września 2022 przez Muskel1
M4R1O Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 hmm, a może masz ustawiony tryb świateł dla ruchu lewostronnego?
Muskel1 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 (edytowane) 38 minut temu, M4R1O napisał: hmm, a może masz ustawiony tryb świateł dla ruchu lewostronnego? W B9 nie ma (fabrycznie) tego utawienia w MMI. Chyba, że ktoś grzebał w kodowaniach i aktywował tryb turystyczny. Edytowane 14 Września 2022 przez Muskel1
simon__75 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 Godzinę temu, Muskel1 napisał: W B9 nie ma (fabrycznie) tego utawienia w MMI. Chyba, że ktoś grzebał w kodowaniach i aktywował tryb turystyczny. Jak ten tryb turystyczny sie objwia ?
simon__75 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 4 godziny temu, Muskel1 napisał: Dolny segment led (ten, który zakreśliłeś) są to światła na złą pogodę. W normalnych warunkach, czyli gdy masz włączone światła mijania, nie świecą. Zastępują one niby światła przeciwmgielne i możesz je aktywować przyciskiem obok wyłącznika świateł. Spełniają one także funkcję statycznego doświetlania zakrętów, czyli po aktywowaniu kierunkowskazu lub przy skręcie na skrzyżowaniu czy rondzie zapalają się. Podobne gdy poruszasz się np. w mieście i zmniejszasz prędkość dojeżdżając do skrzyżowania, zostają one aktywowane. Warunkiem takiego działania jest ustawienie wyłącznika świateł w pozycji "Auto" Stań pod ścianą i zrób zdjęcie jak lampy rzucają światło na ścianę. Tak jak na poniższych fotkach. Ustawic swiatla w "auto" ? Drogowe ?
Muskel1 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 Sprawdź w mmi w ustawieniach pojazdu -> ustawienia oświetlenia zewnętrznego, czy masz widoczny podpunkt tryb turystyczny (ruch lewostronny). Jeżeli nie jest widoczny to nie będą przestawione na ruch lewostronny.
Muskel1 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 1 minutę temu, simon__75 napisał: Ustawic swiatla w "auto" ? Drogowe ? Wyłącznik świateł w pozycję "Auto" a nie manetką światła drogowe.
simon__75 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 2 minuty temu, Muskel1 napisał: Sprawdź w mmi w ustawieniach pojazdu -> ustawienia oświetlenia zewnętrznego, czy masz widoczny podpunkt tryb turystyczny (ruch lewostronny). Jeżeli nie jest widoczny to nie będą przestawione na ruch lewostronny. Nie mam tego w mmi.
simon__75 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 2 minuty temu, Muskel1 napisał: Wyłącznik świateł w pozycję "Auto" a nie manetką światła drogowe. Zrobie na "auto" i z drogowymi... peenie dzis juz mi sie nie uda ?
Muskel1 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 10 minut temu, simon__75 napisał: Nie mam tego w mmi. To nie ma możliwości by były przestawione na ruch lewostronny. Wrzuć fotki przy ścianie, takie jak wyżej wrzuciłem. Zobaczymy jak świecą.
simon__75 Opublikowano 14 Września 2022 Opublikowano 14 Września 2022 32 minuty temu, Muskel1 napisał: To nie ma możliwości by były przestawione na ruch lewostronny. Wrzuć fotki przy ścianie, takie jak wyżej wrzuciłem. Zobaczymy jak świecą. OK, ale to dopiero jutro.
simon__75 Opublikowano 15 Września 2022 Opublikowano 15 Września 2022 23 godziny temu, Muskel1 napisał: Wyłącznik świateł w pozycję "Auto" a nie manetką światła drogowe. Porobiłem dziś zdjęcia jak świecą te lampy. Jak dla mnie wygląda to OK. Tu z "doświetlaniem" Tu "bez doświetlania" A tu mniej-więcej widać o czym pisałem wyżej. Jakby lewa lampa świeciła niżej niż prawa: YouCut_20220915_180534337.mp4 YouCut_20220915_180612298.mp4
simon__75 Opublikowano 15 Września 2022 Opublikowano 15 Września 2022 39 minut temu, Muskel1 napisał: Wygląda całkiem normalnie Czyli szukam dziury w calym ?
Rekomendowane odpowiedzi