Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ubytek oleju 700ml/1000km pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Nic nie lamentuje, po prostu szukam alternatywy dla tej sytuacji. Tez nie chce nikomu sprzedać auta wadliwego a nie wiem, czy ktoś kupi w takim stanie moje stad szukam rozwiązania . Dzięki 

Opublikowano
13 minut temu, Tomsch222 napisał:

Tez nie chce nikomu sprzedać auta wadliwego a nie wiem, czy ktoś kupi w takim stanie moje  

Nikt nie mówi, że masz zataić usterkę. Opisujesz jawnie stan faktyczny i tyle. Jeżeli ktoś ma możliwości i potrafi sam naprawić, to gdy cena będzie odpowiednia to kupi. 

Opublikowano

wystaw 10000zł niżej od rynkowej i ktos sie skusi

na umowie informacja ze silnik złom i masz klopot z głowy

bo jak kupisz inny silnik to nie masz 100% pewnosci ze bedzie ok 

tak samo z remontem, nie wiadomo jaki bedzie efekt

jest jeszcze jedna opcja ale to kazdy na pewno wie o co mi chodzi :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Jak uważacie czy motul 8100 5w40 może zmniejszyć apetyt ? Warto zmienić na taki olej jeśli mam obecnie Castrola 5w30 ? 

Opublikowano
27 minut temu, Tomsch222 napisał:

Jak uważacie czy motul 8100 5w40 może zmniejszyć apetyt ? Warto zmienić na taki olej jeśli mam obecnie Castrola 5w30 ? 

uwazamy  ze nie potrzebnie sie łudzisz i sam okłamujesz, masz zajezdzonego konia

zadne oleje, sreje, płukanki, ceramizery, bajery i inne czary mary nic tutaj nie zmienią

Opublikowano
  • Autor

Czyli trzeba się rozejrzeć za nowym koniem ? dzięki za pomoc chłopaki 

Opublikowano
  • Autor

Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem, który stwierdził, ze skoro dpf się zapala dość często, to znaczy ze on może odpowiadać za taki ubytek oleju … ??‍♂️ 

Opublikowano

Chyba coś źle zrozumiałeś. Jest raczej odwrotnie. DPF się często wypala bo jest notorycznie zapychany nadmierną sadzą powstałą w wyniku spalania oleju. Ponadto w jaki sposób DPF ma Twoim zdaniem zasysać olej z silnika? 

Moim zdaniem wszystko tu już zostało powiedziane. 

Opublikowano
11 minut temu, Tomsch222 napisał:

Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem, który stwierdził, ze skoro dpf się zapala dość często, to znaczy ze on może odpowiadać za taki ubytek oleju … ??‍♂️ 

Zmień mechanika :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Zrozumialem, ze olej napędowy s

wpada do silnika i rozrzedza w ten sposób olej silnikowy który w dużych temperaturach się spala w taki sposób .. powiedział, ze jeśli mam wątpliwości mogę zastosować olej o większej lepkości 5w40 albo 5w50 i zobaczyć czy puszcza mi na pierścieniach bo taka lepkość powinna nieco zmniejszyć pobór oleju

Opublikowano

Przy bardzo częstych regeneracjach aktywnych dochodzi do rozrzedzenia oleju dieslem, ale wtedy oleju przybywa a nie ubywa,  jeszcze w dodatku nie 700 ml na 1000 km.  

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Tak jak @Muskel1napisał, przy zayebanych dpfach, gdzie reszta jest sprawna to ludzie spuszczają olej a nie dolewają.

Opublikowano
  • Autor

Dobra, a próbować zmiany oleju na 5w40 motula z C3 

Opublikowano
10 minut temu, Tomsch222 napisał:

Dobra, a próbować zmiany oleju na 5w40 motula z C3 

I co ma to dać ? Poczujesz się lepiej ?

Opublikowano
  • Autor

A jest możliwe by turbo puszczało taka ilość do wydechu ? Mam osłonę silnika spod spodu wiec ciężko zaobserwować jakieś wycieki, ale czy to realne ? 

Opublikowano

zdejmij dolot i zobacz co sie dzieje

Opublikowano
  • Autor

Zajrzę z pewnością, te pierścienie tlokowe mnie nurtują bo miałem sprawdzana kompresje i było wszystko dobrze . W warsztacie nikt nie wymontował turbiny tylko rzucił okiem wiec nie wiem na ile ocenili jej stan. Nie była robiona od nowości a przebiec nieco ponad 230 tysięcy 

Opublikowano

sprezanie bedzie ale olej i tak idzie w komin

Opublikowano
  • Autor

Jasne, po prostu zanim wymienię silnik chciałbym zdiagnozować turbinę 

Opublikowano
  • Autor

Zajrzałem i turbina jest wewnątrz i na łączeniu spocona, ale czy to może wskazywać na takie ubytki oleju ?