Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wypalanie DPF w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ilość popiołu nie pasuje do przebiegu.

Opublikowano

W sensie? Co masz na myśli ? Co polecasz zrobić wypalanie ręczne w czasie jazdy czy myjka ? 

Opublikowano

Przy takim przebiegu nie ma szans abyś miał tylko 0,05 l popiołu. Prawdopodobnie wartość popiołu została wyzerowana. Pytanie tylko czy została tyljo wyzerowana, czy może wyzerowana po czyszczeniu/wymianie filtra.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

W poniedziałek wymieniłem olej na nowy, czujnik wymieniłem jakies 2 tyg wyzerowalem  i adaptowalem na nowo.

Opublikowano
5 godzin temu, Koozly1 napisał(a):

W poniedziałek wymieniłem olej na nowy, czujnik wymieniłem jakies 2 tyg wyzerowalem  i adaptowalem na nowo.

Czujnik RC i olej nie mają nic wspólnego z wartością popiołu olejowego. Jest ona wyliczana przez sterownik silnika.

Opublikowano

Wiec o co chodzi z moim dpf ? 

Opublikowano

Są dwie opcje:

Masz DPF mocno zapchany, szybko rośnie wartość zmierzona i chce się wypalać.

DPF w jakimś stopniu zapchany (w jakim niewiadomo), po wykasowaniu zawartości popiołu olejowego sterownik silnika myśli ze jest nowy, a po odczytach  z czujnika różnicy ciśnień wychodzi mu coś innego przez co chce wypalać.

Zmierzona jak i obliczona pokazują że sterownik chce wypalić. Weź mu pozwól, najlepiej komp podpięty i na drogę i obserwuj do jakich wartości Ci się wypali, oraz jak się one będą zmieniać wraz z przebiegiem. Przy okazji możesz zrobić loga z różnicy ciśnień. Wartość na biegu jałowym, oraz powiedzmy 3-4 bieg i od minimalnych obrotów pedał w podłogę.

Opublikowano

Sprobuje go wypalić podczas jazdy ustawie ręcznie. Zmierzę potem wartości. A z logami zaczekam bo nie kumam jak to zrobić 

Opublikowano

Zrob log dynamiczny na blokach.

Rożnica ciśnienia, czas od ostatniego wypalenia, obliczona masa popiolu, zmierzona masa popiołu.

Log dynamiczny robimy na 3 biegu od obrotów 1500obr/min do 4000obr/min gaz w podłodze cały czas musi być.

Jeżeli roznica ciśnienia będzie powyżej 200hPa to DPF czyscimy. 

U mnie przy 340tys. km zawartośc popiołu wynosiła ok 0.24 i rożnica cisniania ok 220hPa wypalanie odbywało się co zbiornik paliwa. Po czyszczeniu różnica ciśnienia była ok 110hPa. 

Jak zrobisz pomiar wszystko będziesz wiedział. 

Edytowane przez mazur1990

Opublikowano
W dniu 27.11.2022 o 09:00, sebaa napisał(a):

Są dwie opcje:

Masz DPF mocno zapchany, szybko rośnie wartość zmierzona i chce się wypalać.

DPF w jakimś stopniu zapchany (w jakim niewiadomo), po wykasowaniu zawartości popiołu olejowego sterownik silnika myśli ze jest nowy, a po odczytach  z czujnika różnicy ciśnień wychodzi mu coś innego przez co chce wypalać.

Zmierzona jak i obliczona pokazują że sterownik chce wypalić. Weź mu pozwól, najlepiej komp podpięty i na drogę i obserwuj do jakich wartości Ci się wypali, oraz jak się one będą zmieniać wraz z przebiegiem. Przy okazji możesz zrobić loga z różnicy ciśnień. Wartość na biegu jałowym, oraz powiedzmy 3-4 bieg i od minimalnych obrotów pedał w podłogę.

Wypalił mi się przy trasie ok 500km do 2-3g sadzy. Ręcznie nie próbowałem sam podczas jazdy.  Ale dalej zauważyłem ze wypala się co 40-100km. Żenujące sprawdziłem wtryski to mam takie pomiary po trasie i na rozgrzanym silniku. 

A503C1CE-0FEC-4D16-9AA4-FCE63FD696D8.jpeg

Opublikowano

Mam automat ale spróbuje zrobić na manualnym. Log w jakiś sposób robimy przy pomocy drugiego kierowcy czy jakiś będzie zapis jak podłączę vcds 

Opublikowano

Oleju nie ubywa?

Wtryski są w miarę OK.

Log by dużo rozjaśnił. Ewentualnie pamiętasz jaka jest różnica ciśnień np przy obrotach jałowych i 2500 obrotów?

W VCDSie masz w pomiarach rozszerzonych "zapis danych". Ale z tego co piszesz na 90% DPF do czyszczenia.

Opublikowano

Od wymiany do wymiany ok 0.5-0.75l. Nie pamietam muszę chyba zrobić te logi, wyczytam gdzieś na Google jak użyć vcds tych pomiarów. Mycie dpf krzyczą ok 700-1000 z wyjęciem umyciem i włożeniem dpf. Bo w b8 maja ciezki dostęp 

Opublikowano

Stajesz na zatoczcze, szykujesz bloki, startujesz, masz 3 bieg, wciskasz start, gaz w podloge dojdzie do 4tys. obr puszczasz gaz i klik stop na vcds. Zjezdzasz na zatoczle zapisujesz plik i wracasz do domu :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 29.11.2022 o 13:32, sebaa napisał(a):

Oleju nie ubywa?

Wtryski są w miarę OK.

Log by dużo rozjaśnił. Ewentualnie pamiętasz jaka jest różnica ciśnień np przy obrotach jałowych i 2500 obrotów?

W VCDSie masz w pomiarach rozszerzonych "zapis danych". Ale z tego co piszesz na 90% DPF do czyszczenia.

Na jałowym 9hpa na 2500 obrotów 60hpa

Opublikowano

Z dzisiaj po trasie mi.sie wypalił i wygląda tak teraz. 

BB29E48C-7A4B-4C28-9998-5725787D93AF.jpeg

Opublikowano

Jeśli czujnik różnicy ciśnień OK, to filtr przepchany. Albo ktoś źle go wyczyścił i wykasował zawartość popiołu, albo nawet bez czyszczenia wykasował.

Opublikowano

Wymieniałem czujnik ciśnienia spalin kilka razy w ciągu bo kupowałem trefne i nastawiałem ustawienia zerowe i wykonałem adaptacje. Może przez to ? Nie oryginalny wypalał mi co 400km ale palił się check zmieniłem na używany wypalał się co 80km aż kupiłem nowy boscha i ten wypala się ok 40km 

Opublikowano
1 minutę temu, Koozly1 napisał(a):

Wymieniałem czujnik ciśnienia spalin kilka razy w ciągu bo kupowałem trefne i nastawiałem ustawienia zerowe i wykonałem adaptacje. Może przez to ? Nie oryginalny wypalał mi co 400km ale palił się check zmieniłem na używany wypalał się co 80km aż kupiłem nowy boscha i ten wypala się ok 40km 

Czujnik tylko nowy oryginalny z numerem z ASO.

Opublikowano

Masz praktycznie wykasowaną zawartość popiołu, co dla samochodu oznacza że filtr powinien być drożny. Jednakże z czujnika różnicy ciśnień dostaje prawdziwe/nieprawdziwe(?) informacje pokazujące, ze filtr jest zapchany, nabija szybko wartość zmierzoną i próbuje filtr wypalać. Tak jak mówi Muskel1, lepiej kupić oryginał z ASO niż się bawić w jakieś zamienniki czy używki.