Dawid17331 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Witam. Audi a4 b8 2012 rok 2.0 cjca przebieg 270k km. Od miesiąca mam problem z zapalaniem się czerwonej kontrolki o niskim cisnieniu oleju. Sytuacja ta pojawia się tylko po ostrzejszej jezdzie i zatrzymaniu samochodu. Kontrolka pali się kilka sekund. Cisnienie mierzone na zimnym silniku wzorowe. Na cieplym na biegu jalowym 0,4 bara. Pompa oleju wymieniona miesiąc temu orginał, ołówek był w bardzo dobrym stanie. Po wymianie oleju filtra i pompy problem zniknął na tydzień. Mechanik twierdzi, że panewki są w bardzo dobrym stanie, sprawdził również wałki wyrównoważające. Wymienił podstawę filtra oleju , jednak to nadal nie rozwiązało problemu. Proszę o pomoc, może ktoś z was miał podobny problem. Co było przyczyną, co może być przyczyną. Wiem, że nikt nie wróży z fusów jednak każda informacja jest cenna i chciałbym rozwiązać ten problem jak najmniejszym kosztem. Czytałem na forach, że ludzie wymieniali panewki, rozrządy, popychacze jednak to nie rozwiązywało problemu. Jeszcze raz proszę o pomoc.
Dawid17331 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2022 (edytowane) Wymieniona orginał pompa z imbusem Edytowane 7 Czerwca 2022 przez Dawid17331
sebaa Opublikowano 8 Czerwca 2022 Opublikowano 8 Czerwca 2022 (edytowane) Na jakim oleju jeździsz? Sprawdzałeś może temperatury oleju kiedy zapala się informacja o niskim ciśnieniu? Edytowane 8 Czerwca 2022 przez sebaa
Dawid17331 Opublikowano 8 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2022 Temperatury nie sprawdzałem, ale dzięki za podpowiedź. Odnośnie oleju wczesniej byl valvoline 5w30, teraz jest elf 5w30.
DMłodyd Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Witam, udało się rozwiązać ten problem? U mnie pojawił się ten sam problem i nie wiem co robić
darek629 Opublikowano 23 Listopada 2023 Opublikowano 23 Listopada 2023 Witam, czy może jest rozwiązanie tego problemu? mam takie same objawy i nie wiem co poradzić. pompa, imbus, filtry i oleje wymienione, obecnie na motul 5w30 wczesniej PETRONAS 5W30 i bez róznicy.
Rekomendowane odpowiedzi