Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

CNHA - drgania silnika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
A4 B8 2.0 TDI 190km CNHA manual. 
Borykam sie z drganiami silnika. Czy to na biegu jałowym czy w czasie jazdy bez znaczenia. Drgania występują w przedziale 800-1800 obrotów, przy 1200 są największe. Rozrząd, pasek osprzętu i rolki nowe. Poduszki pod skrzynia i silnikiem nowe Lemforder. Byłem sprawdzić wydech - wszystko idealnie, ale jak włożą łychę pod silnik to cała napier**la od drgań. 

Drgania wyczuwam tylko i wyłącznie na lewarku. Byłem w bosch serwis - chciałem sprawdzic wtryski. Bez wyjmowania stwierdzili, że nie ma to żadnego sensu bo jest wszystko dobrze i szukam dziury w całym. 

Dwumasa ? Zero stuków przy zapalaniu i gaszeniu. Czy sprzęgło w połowie czy wciśnięte bez zmian. Testowo dałem gaz w podłogę przy 1200 obrotów na 4 biegu i totalnie bez różnicy. 

Podkładki pod wtryskami wymienione z 30kkm temu. 
Nie kopci, nie traci mocy, wszystko chodzi pięknie tylko te drgania. 

Wrzucam tutaj nagranie z VCDS z korektami oraz ciśnieniem paliwa:

https://youtu.be/1cqEYCzjEms

A tutaj jak to wyglada na lewarku: 

https://youtube.com/shorts/hSvAdQChgh4?feature=share

Jakieś pomysły może ? Czy takie drgania to normalna sprawa ? 

Opublikowano

jaki przebieg i czy była dwumasa wymieniana?

Opublikowano
  • Autor
45 minut temu, RALF76 napisał:

jaki przebieg i czy była dwumasa wymieniana?

223kkm, nie była wymieniana i obecnie najbliżej mi do diagnozy, że to ona jednak nie chcę wymienić w ślepo. 

Opublikowano

możliwe że to początki końca dwumasy

Opublikowano
  • Autor
29 minut temu, RALF76 napisał:

możliwe że to początki końca dwumasy

A ciśnienie paliwa wygląda dobrze ? 

Opublikowano
  • Autor

Podbijam, może ktoś jeszcze coś podpowie ? 

Opublikowano

Zamiast podbijać sprawdź to co zostało już napisane i odpowiedz na zadane pytania.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Muskel1 napisał:

Zamiast podbijać sprawdź to co zostało już napisane i odpowiedz na zadane pytania.

Na które pytania nie odpowiedziałem ? Jak sprawdzić czy to dwumasa bez zrzucania skrzyni ? 

Za to dalej nie wiem czy z ciśnieniem paliwa mam wszystko dobrze. 

Opublikowano

Jak sprawdzić? Podjedź gdzieś na halę/stację benzynową, podziemny parking (najlepiej przy ścianie bokiem) i wciskając pedał sprzęgła słuchaj, czy wstępuje jakiś stuk / terkotanie, to samo przy powolnym puszczaniu pedału sprzęgła, zanim auto ruszy (podczas sprzęglania wałka z tarczą)

Opublikowano
22 minuty temu, Mateusz8769 napisał:

Na które pytania nie odpowiedziałem ? Jak sprawdzić czy to dwumasa bez zrzucania skrzyni ? 

Ciśnienie paliwa.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Muskel1 napisał:

Ciśnienie paliwa.

To ja pytałem o to czy ciśnienie paliwa jest ok, a nagranie do tego wrzuciłem w temat :) 

22 minuty temu, Langista napisał:

Jak sprawdzić? Podjedź gdzieś na halę/stację benzynową, podziemny parking (najlepiej przy ścianie bokiem) i wciskając pedał sprzęgła słuchaj, czy wstępuje jakiś stuk / terkotanie, to samo przy powolnym puszczaniu pedału sprzęgła, zanim auto ruszy (podczas sprzęglania wałka z tarczą)

Dziękuję. Zrobiłem to co napisałeś wrzucając telefon po auto. Na nagraniu poniżej efekt. Najpierw powoli wciskałem i puszczałem sprzęgło, a później delikatnie puszczałem po wbiciu jedynki(początkowo na ręcznym). 

Dwumasa

Opublikowano

Ciśnienie powinno być bliżej 4 Bar a masz 2,5-2,9. Filtr paliwa lub sama pompa paliwa. Na nagraniu nie słychać nic złego ze sprzęgłem, za to słychać wycie pompy paliwa, najprawdopodobniej przez filtr paliwa.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Langista napisał:

Ciśnienie powinno być bliżej 4 Bar a masz 2,5-2,9. Filtr paliwa lub sama pompa paliwa. Na nagraniu nie słychać nic złego ze sprzęgłem, za to słychać wycie pompy paliwa, najprawdopodobniej przez filtr paliwa.

Filtr wymieniony 5kkm temu, a wcześniej po interwale 9kkm razem z olejem i innymi filtrami. Czyli musze gdzieś podbić sprawdzić na sprzęcie ciśnienie paliwa i ewentualnie pompę paliwa. Dzięki :) 

Opublikowano
9 minut temu, Mateusz8769 napisał:

To ja pytałem o to czy ciśnienie paliwa jest ok, a nagranie do tego wrzuciłem w temat :) 

Mój błąd:hi:

Opublikowano

Te filtry często są wadliwe z pudełka, jakiej firmy masz ten filtr?

Opublikowano
  • Autor

Knecht. 

Opublikowano

Wymień na MAN'a, Ja miałem wadliwego knechta z pudełka.

Opublikowano

To nie będzie od układu paliwowego .

Opublikowano
  • Autor

No to jutro jak dostanę na miejscu to kupuję MAN’a i dam znać po wymianie ??

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, krzychuG napisał:

To nie będzie od układu paliwowego .

Co więc sugerujesz ? W temacie nagrania z VCDS. W poście powyżej nagranie z dźwiękami pod skrzynia.