le0n Opublikowano 18 Lipca 2022 Opublikowano 18 Lipca 2022 Cześć, Przy okazji robienia sprzęgła postanowiłem wymienić dpf. Stary w mieście często się wypalał (+- 150km) oraz miał juz 0.19 zapełnienia. Założyłem zamiennik firmy JMJ i od tej pory strasznie szybko rośnie mi zmierzona masa sadzy. Kupiłem nawet nowy czujnik różnicy ciśnień w serwisie i bez zmian. Wrzucam fotki, może ktoś ma pomysł gdzie szukać przyczyny.
Muskel1 Opublikowano 18 Lipca 2022 Opublikowano 18 Lipca 2022 (edytowane) W zamienniku. Szrot nic nie warty. Co oznacza szybko rośnie? Edytowane 18 Lipca 2022 przez Muskel1
le0n Opublikowano 18 Lipca 2022 Autor Opublikowano 18 Lipca 2022 (edytowane) Godzinę temu, Muskel1 napisał: W zamienniku. Szrot nic nie warty. Co oznacza szybko rośnie? Tak jak na zdjęciach. Po 13 km z -0,68 wskoczyło na 2g. Podłączam fotke jak to wyglądało po 125km Edytowane 18 Lipca 2022 przez le0n
Muskel1 Opublikowano 18 Lipca 2022 Opublikowano 18 Lipca 2022 Te 16 hPa na ostatnim zdjęciu to na wolnych obrotach ?
le0n Opublikowano 18 Lipca 2022 Autor Opublikowano 18 Lipca 2022 Na wolnych przy wypalonym dpfie mam kolo 4/5. Im większe zapelnienie tym większą różnica ciśnień. Te 16 chyba było właśnie na postoju jak dobiła zmierzona do 24 prawie. Dodam, że testowałem 3 czujniki(stary, który byl od nowości // bosh z intercarsu // teraz jest wsadzony org z serwisu. Na każdym taka sama sytuacja.
sebaa Opublikowano 19 Lipca 2022 Opublikowano 19 Lipca 2022 Czujnik - OK Zamiennik DPF - szmelc, który szybko się zapycha, co wyłapuje czujnik i szybko nabija wartość zmierzoną. O ile się nadaje, to lepiej dawać stary do czyszczenia niż pchać się w zamienniki.
Audine Opublikowano 31 Lipca 2022 Opublikowano 31 Lipca 2022 Niekoniecznie. Stary wypalał się często, pytanie jak wtedy wyglądały wartości masy obliczonej i zmierzonej. Może problem był już wcześniej? Mam oryginalny DPF po regeneracji i walczę z tym samym tematem - szybko rosnąca masa zmierzona, aczkolwiek u mnie wypalania wahają się pomiędzy 250-400.
Muskel1 Opublikowano 31 Lipca 2022 Opublikowano 31 Lipca 2022 42 minuty temu, Audine napisał: Niekoniecznie. Stary wypalał się często, pytanie jak wtedy wyglądały wartości masy obliczonej i zmierzonej. Może problem był już wcześniej? Mam oryginalny DPF po regeneracji i walczę z tym samym tematem - szybko rosnąca masa zmierzona, aczkolwiek u mnie wypalania wahają się pomiędzy 250-400. Wymieniłes czujnik na nowy oryginalny po czyszczeniu dpf? Poza tym są przypadki gdzie dpf został kijowo wyszyszczony.
le0n Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Na starym masa obliczona szła szybciej niż zmierzona, więc sytuacja się odwróciła. Na tym zamienniku teraz po 100 km mam ledwo 11g obliczonej przy jeździe po mieście. Analizując dane w VCDS natknąłem się jeszcze, że czujnik temperatury spalin nr1 pokazuje mi 15-20 stopni. Próbowałem go odpiąć, ale o dziwo nic się nie zmieniało, nawet nie wywalało błędu. Nie wiem czy ma on wpływ na zmierzoną masę sadzy, ale będę go wymieniał i zobaczymy co dalej
Rekomendowane odpowiedzi