Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Głośne cykanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio uwagę przykuło głośne cykanie dochodzące gdzieś z silnika. Na początku myslałem, że to jest z pompy, albo wtrysków, ale najsilniej słychać to cykanie będąc od przodu z lewej strony pod zderzakiem, czyli od strony turbo (podlogi pod silnikiem nie mam). Wyczytałem na forum, że w benzynowcach zazwyczaj jest to przez DV-kę, w etce sprawdzałem i nie ma w AFN'ie takiego zaworka odcinającego...

A drugie pytanie to jeśli jest katalizotor to jadąc przy uchylonej szybie powinno się słyszeć lekkie gwizdanie wchodzącej na obr turbawki?

Gość jaarek_dpl
Opublikowano

a moze to popychacze ? bo u mnie tez cos cyka i sie obilo mi o uszy ze to popychacze moga byc :cool1: a drugie pytanie to jak najbardziej tak ja czasami slucham turbo zamiast muzyki :kox:

Opublikowano

kurcze, a chcialem wybebeszyc kata bo za cicho gwizdze, a najwyrazniej ktos mnie uprzedzil...[br]Dopisany: 24 Kwiecień 2009, 19:21_________________________________________________chodzi o popychacze hydrauliczne? Gdzie one sa w afn'ie? Myslalem ze ich nie ma...

Opublikowano

w glowicy...a gdzie maja byc....jak cyka tak równo z obrotami i glos tego cykania jest metaliczny(tlok puka w zaworek) to prawdopodobnie wlasnie one juz sa na wykonczeniu...podaj jeszcze przebieg i sprawdz czy masz dobrze ustawiony kat wtrysku

Opublikowano

Przebieg mam dosyć mały jak na diesla i nie wiem czy jest prawdziwy, czy też nie... Czy mając kabelek za 80 zł (niebieski, w gnieździe jest 5 bolców) i niepełną wersje vag-com'a można to sprawdzić i ew. zrobić logi?

Opublikowano

kabelkiem mozna zrobic logi, przebiegu nie sprawdzisz w swoim roczniku...(od 2004?). Niepełna wersja VAG-COM zrobisz wiekszosc logów...

Opublikowano

Ponownie pękł ten sam przewód co kilkanaście dni temu, czyli aluminiowy biegnący od pompy do wtrysku z czujnikiem (pękł przy wysokich obrotach w obu przypadkach). Czy to cykanie może być z tym powiązane? Na początku miesiąca chcę iść z tym do jakiegoś mechanika, tylko chciałbym wiedzieć na co zwracać uwagę, żeby mnie nie wyrolował, tzn. co podlaga sprawdzeniu i ew. naprawie/wymianie...

Opublikowano

panowie a ja znalazłem taki oto filmik w necie

i mam właśnie identyczne metaliczne cykanie u siebie,

chyba po uszczelnieniu pompy sie to zrobiło ale nie jestem pewien,co to moze być?

---------- Post dopisany 30-03-2013 at 08:19 ---------- Poprzedni post napisany 29-03-2013 at 13:39 ----------

ktos wie co tak cyka? moze byl juz gdzies taki temat na forum?moze ktos ten filmik juz wrzucal i jest temat poruszony,

Opublikowano

Kolego a kto ci uszczelniał pompe ?? i co dokładnie było uszczelniane ? Sprawdz kąt wtrysku bo silnik jakoś twardo pracuje oczywiście jeśli twój silnik pracuje tak jak na filmiku no chyba że mi sie wydaje

Opublikowano

Jak wymieniali wszystkie uszczelki to na pewno wyjęli pompę , ciekawe jak ustawili kąt wtrysku , u mnie raz jeden magik ustawił źle kąt wtrysku że nie mieścił sie na wykresie TDI TIMING i silnik też jakoś twardo pracował ale nie pamiętam czy cykało . Kolego kąt wtrysku do sprawdzenia i sprawdz też dawke paliwa , u mnie jak koleś uszczelniał pompe to dawka po tym zabiegu została na poziomie 0.9-1-2 , auto sie telepało na rozgrzanym silniku i wolno obroty spadały . Takich pseudo fachowców jest w naszym kraju coraz więcej i trzeba ich czasami sprawdzać

Opublikowano

dawka optymalna 4,5,6 zalezy od silnika :)

Opublikowano

powinna być ok 4 , i tak raczej wskazuje w tych silnikach oczywiście na ciepłym silniku

Opublikowano

Dawka wg serwisu Boscha 3,6.

Opublikowano

Możliwe , bynajmniej jak sprawdzałem w kilku autach z silnikiem 1.9 TDI 110 km to komputer pokazuje ok 4 , w a4 a3 golf 4 , jak będzie 3.6 też jest ok , będzie mocniejszy , ja kiedyś ustawiłem 2.8-3 i też śmigał