IRON PATRIOT Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca Koledzy zdemontowałem wczoraj podsufitkę wraz z słupkami A, C, słonecznikami, świetleniem oraz plastikiem znad tylnej szyby. Dzisiaj zamierzam udać się do tapicera i kupić klej oraz czarny materiał by okleić te elementy. Do kolegów, którzy przerabiali temat podsufitki mam kilka pytań (próśb o rady): 1. Czy konieczne jest zrywanie materiału z obudów słupków przed nakładaniem nowego materiału? (obecny materiał ptrzyma się bardzo mocno), 2. Obudowa słupka B gdzie wyjeżdza pas trzyma się tylko na zatrzaskach? I jak ją najszybciej zdemontować ( pewnie pas trzebą odkręcić ), 3. Jak zdemontować ten trójkątny plastik, który znajduje się przy trójkątnej szybce? Z góry dzięki za rady
IRON PATRIOT Opublikowano 7 Sierpnia Autor Opublikowano 7 Sierpnia Po ponad tygodniu walki po pracy z podsufitką w końcu udało się skończyć. Drugi raz raczej bym się nie podjął 😅 Miło to jestem zadowolony, wyszło tak 8/10. Już zacząłem cieszyć się, że auto wygląda w miarę przyzwoicie to pojawiły się kolejne usterki. Najgorzej będzie z rudą. Po zdjęciu listew dachowym ukazał się przykry widok. Zdrapałem trochę lakieru a pod nim taki widok.Z racji obecnego braku środków na lakiernika będę musiał sam w miarę oczyścić miejsce i zabezpieczyć. 2
Rob@k Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Mega upierdliwa robota z podsufitą. Najważniejsze, że się udało i jesteś zadowolony. 1
IRON PATRIOT Opublikowano 8 Sierpnia Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2 hours ago, peter22 said: Jaki klej używałeś do podsufitki Tapicer dał następującą radę. Po oczyszczeniu podsufitki nałożyć jedną warstwę kleju na całość (zrobić bazę). Odczekać minimum pół godziny. Następnie nałożyć materiał, 1/3 materiału złożyć, nałożyć klej. Po mału tą 1/3 przykleić i następnie kolejną 1/3 posmarować i kleić i tak dalej 1
Koziar993 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Gratuluje ! Osobiście nie podjąłbym się klejenia 1
peter22 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia A powiedz jeszcze zrywałeś stare ze słupków ??
IRON PATRIOT Opublikowano 11 Sierpnia Autor Opublikowano 11 Sierpnia On 8/8/2025 at 6:08 PM, Rob@k said: Ja użyłem takiego W sprayu to pewnie wygodniej Ja klasycznym klejem z puchy to palce i nogi sobie trochę pokleiłem hah, ale taki klej polecił tapicer więc kupiłem
bazz2 Opublikowano 11 Sierpnia Opublikowano 11 Sierpnia Na słupki też użyłeś materiału z gąbką czy jakiegoś innego? Podrzucisz tu albo na pw jakiego materiału użyłeś na podsufitkę i słupki? No i czy zrywałeś materiał z słupków? Pozdrawiam 😃
IRON PATRIOT Opublikowano Sobota o 19:04 Autor Opublikowano Sobota o 19:04 On 8/8/2025 at 9:45 PM, Koziar993 said: Gratuluje ! Osobiście nie podjąłbym się klejenia Dzięki
IRON PATRIOT Opublikowano Sobota o 19:08 Autor Opublikowano Sobota o 19:08 On 8/10/2025 at 12:09 PM, peter22 said: A powiedz jeszcze zrywałeś stare ze słupków ?? Nie, tapicer doradził mi by jedynie zerwać cześć materiału, która na słupkach jest już na niewidocznej części i to tyle. Na linii brzegowej słupka nałożyć klej. Do niego przyłożyć materiał, przycisnąć. Jak już klej zwiąże to delikatnie nałożyć materiał na cały słupek pamiętając by go lekko naciągnąć. Następnie nałożyć klej na drugiej stronie i znów przyłożyć materiał i przytrzymać
IRON PATRIOT Opublikowano Sobota o 19:15 Autor Opublikowano Sobota o 19:15 On 8/11/2025 at 6:46 PM, bazz2 said: Na słupki też użyłeś materiału z gąbką czy jakiegoś innego? Podrzucisz tu albo na pw jakiego materiału użyłeś na podsufitkę i słupki? No i czy zrywałeś materiał z słupków? Pozdrawiam 😃 Na podsufitkę i słupki użyłem tego samego materiału z gąbką. Z plusów - przyjemniej w dotyku. Z minusów - trudniej to spasować, ale jest to do zrobienia. Z zawodu tapicerem nie jestem a dałem radę. Przyda się trochę cierpliwości, wąski pędzel, szeroki i tapeciak. No i może trochę piwa hah Materiał kupowałem u lokalnego tapicera w koszalinie. Mają swoją stronę. Jako punkt odniesienie mogę napisać, że za metr bieżący płaciłem 60 zł. BEEL TAPICERSTWO - BEEL TAPICERSTWO BEEL-TAPICERSTWO.PL Tapicerka samochodowa i meblowa Hurtownia tapicerska beel zajmuje się również tapicerką samochodową w pełnym zakresie
IRON PATRIOT Opublikowano Sobota o 19:30 Autor Opublikowano Sobota o 19:30 W tygodniu miałem chwilę czasu więc u Ojca na garażu zmieniłem Olej z filtrami. Wcześniej wleciała płukanka TEC-a. Nowa podkładka miedziana na śrubę od spustu miski olejowej. Zmieniony został również olej na nowy w skrzynki biegów. Weszło 2,5 litra. Na deser postanowiłem zregenerować lewarek ponieważ miał już luz góra-dół. Lewarek wyleciał z auta, rozebrałem go i oczyściłem. Po przeczytaniu poradnika na forum o przerobieniu lewarka na short shifter postanowiłem go wykonać również u siebie. Tak jak w tutorialu, wywiercone 2 otwory, przełożona tulejka oraz skrócony lewarek o 10 mm. Następnie złożyłem go montując już nowe gniazdo oraz jabłko. Nasmarowane zostało preparatem załączonym do tego zestawu z allegro. Po zamontowaniu do auta odczucia - inny samochód Skok jest o wiele krótszy, biegi wchodzą precyzyjnie. By załączyć wsteka nadal trzeba wbić gałkę w dół. Nie miałem problemu z regulacją cięgien ponieważ przed demontażem wszystko dokładnie zaznaczyłem markerem. 2
Rob@k Opublikowano Sobota o 19:34 Opublikowano Sobota o 19:34 Dobra robota. Sam się zastanawiam nad tym short shifterem. 1
Langista Opublikowano Sobota o 20:16 Opublikowano Sobota o 20:16 Ja jakoś po tym modzie nie jestem w stanie wyregulować cięgien i wróciłem do oryginału, bo na nim biegi wchodzą jak w masełko. 1
Gorczyk Opublikowano Sobota o 21:02 Opublikowano Sobota o 21:02 Ja kupiłem akurat gotowca i tez jestem mega zadowolony z tej modyfikacji. 1
Mukade93 Opublikowano Sobota o 21:18 Opublikowano Sobota o 21:18 przez was chyba mam kolejna glupote w glowie 🤣 2
Koziar993 Opublikowano Niedziela o 18:35 Opublikowano Niedziela o 18:35 21 godzin temu, Gorczyk napisał(a): Ja kupiłem akurat gotowca i tez jestem mega zadowolony z tej modyfikacji. Odbicie w kulce pierwsza klasa 🤣 2
Koziar993 Opublikowano Niedziela o 18:52 Opublikowano Niedziela o 18:52 A jeśli chodzi o short shifter to zastanawiam sie nad tym allegro.pl ALLEGRO.PL , ale boje się że skrzynia z czasem moze miec problemy . 1 1
Rekomendowane odpowiedzi